Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Preoții greco-catolici ai Unirii (a IV-a parte)

 
Preoții greco-catolici ai Unirii (a IV-a parte)
  • 23 Noi 2018
  • 3132

Redacţia e-communio.ro vă prezintă în perioada premergătoare Centenarului Marii Uniri biografiile preoţilor greco-catolici din teritoriul Arhieparhiei de Alba-Iulia şi Făgăraş, participanţi în calitate de delegaţi la semnarea actului de la 1 decembrie 1918.

 

 

 

Pr. Florin Gheorghiu

 

AUGUSTIN CALIANI

S-a născut în jud. Cluj la 20 septembrie 1879. A studiat la Târgu-Mureş, Blaj şi Sibiu. Din anul 1902 până în anul 1919 a funcţionat ca profesor de limba latină şi maghiară la Liceul Sfântul Vasile la Blaj. După anul 1918 este numit director al liceului, iar după anul 1928 este numit director general al învăţământului particular în Ministerul Instrucţiunii Publice. A fost decorat cu ordinul Coroana României cl. I în grad de cavaler şi cu medalia Răsplata muncii pentru învăţământ cl. I. A fost protopop onorar şi şi asesor consistorial. Este înmormantat la Bucureşti (1969). La Alba-Iulia a participat din partea C.N.R Blaj.

 

DEAC NICOLAE GRIGORE

Născut în judeţul Mureş la Tăureni în anul 1891, a studiat teologia la Blaj activând ca preot în satul Şomoştelnic jud. Mureş.  A participat la Marea Unire ca delegat supleant din partea cercului electoral Bălăuşeri. După anul 1918 a fost secretar al societății Invalizii de război. Înființează în anul 1925 Banca populară Ajutorul din Subpădure și Speranța din Șomoștelnic. Din anul 1923 este secretarul organizației județene Târnava Mică a P.N.L. Pentru activitatea sa a fost decorat de către Regele Ferdinand cu ordinul Coroana României în rang de cavaler, şi medalia Răsplata muncii, clasa I, pentru construcții școlare.  A murit la Târnăveni în anul 1927.

DECEI DIONISIE

Personalitate marcantă în mediul greco-catolic, Dionise Decei a fost preot în Orlat, Band şi Teaca.  Protopop în Band şi Teaca, membru în Consiliul Naţional Român judeţean Mureş-Turda, preşedintele C.N.R. secţia Câmpia Transilvaniei, zona Mureş, membru al Despărţămintelor Sălişte, Mureş şi Teaca al Astrei şi apoi preşedintele despărţământului Teaca al Astrei (1925-1934). A activat în viaţa politică  în calitate de membru al Partidului Naţional Român şi apoi al Partidului Naţional Liberal, membru în conducerea Comisiei administrative a judeţului Mureş-Turda (1919-1925) şi membru în conducerea unor societăţi comerciale şi instituţii bancare. A murit la Teaca în anul 1949. A participat la Alba-Iulia ca delegat de drept al Protopopiatului Band.

DOMŞA AUREL

Format în mediul şcolar blăjean Aurel Domşa (născut la Blaj în 1868), a ocupat diferite funcţii în administraţia bisericească (cancelist mitropolitan, contabil al Administraţiei Centrale Capitulare), ocupând din anul 1922 funcţia de protopop al Blajului şi senator al României Mari (1926). A avut o bogată activitate publicistică fiind colaborator la revistele şi ziarele vremii (Unirea, Familia, Minerva, Vatra, Cultura Creştină, Transilvania, Tribuna) şi autor de cărţi (Poetul George Coşbuc, Floricele de câmp-schiţe, Enciclopedia română).  Pentru meritele sale a fost decorat cu Ordinul naţional Steaua României în grad de ofiţer şi cu medalia  Răsplata muncii  pentru Biserică cl. I. A murit la Blaj în anul 1938.

GLIGOR ALEXANDRU

Participant la Marea Unire ca delegat titular al cercului electoral Miercurea Nirajului, preotul Alexandru Gligor a activat în parohia Şardu Nirajului din anul 1906. Ca preot în Andraşfalău m-au persecutat reformaţii, iar guvernul unguresc sub cuvânt că sunt mare român la 1901 mi-au retras ajutorul de la stat. Ca preot în Şard m-a persecutat episcopul de Hajdudorog pentru sentimentele mele româneşti. În 1903 mi-au incendiat casa. În 23 martie m-au reţinut. Tribunalul din Târgu-Mureş m-a osândit la un an şi jumătate puşcărie ca trădător de patrie. În 29 august 1916 m-au escortat la Şopron şi internat în Fertõmegyes până la 8 mai 1917. În urma mizeriei de acasă soţia mi-a murit în 27 decembrie 1917. Am fost jefuit de tot ce am avut.

A murit la Dumbrăveni în anul 1959.