Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc și papa Benedict, preocupați de conflictele dintre drepturile omului

 
Papa Francisc și papa Benedict, preocupați de conflictele dintre drepturile omului
  • 17 Noi 2018
  • 2645

 

S-a desfășurat în zilele de 15-16 noiembrie a.c. la Roma, simpozionul internațional ”Drepturile fundamentale și conflictele dintre drepturi”, organizat de Fundația Vaticană Joseph Ratzinger – Benedict XVI în colaborare cu Universitatea LUMSA din Roma. Participanții au primit mesaje la inaugurarea lucrărilor atât din partea papei Francisc, cât și a papei emerit Benedict al XVI-lea, mesajele fiind adresate pr. Federico Lombardi, S.I., președintele Fundației amintite mai sus.

”În timp ce se apropie a 70-a aniversare a Declarației universale a drepturilor omului din partea Adunării generale a Organizației Națiunilor Unite”, notează papa Francisc în mesajul său, ”este oportun nu doar să se celebreze memoria acelui eveniment istoric, dar și să se încadreze o reflecție aprofundată despre punerea ei în practică și despre evoluția viziunii asupra drepturilor omului în lumea de astăzi”. Pontiful a făcut referință în mesajul său la discursul prezentat în ianuarie a.c. Corpului Diplomatic în care observa că Declarația drepturilor omului ”urmărește să îndepărteze zidurile de separație care despart familia umană și să favorizeze dezvoltarea umană integrală. Remarcam, totuși”, notează papa Francisc, ”faptul că, în același timp, este necesar «să constatăm că interpretarea unor drepturi s-a modificat progresiv în decursul anilor, ajungând la includerea de ’noi drepturi’, nu rareori în contrapunere reciprocă. Se deschide astfel o serie de probleme care ajung să implice în profunzime idea însăși de drepturi și fundamentele acestora”.

Benedict XVI, scrie papa Francisc, ”a perceput cu luciditate urgența acestor tematici pentru timpul nostru și a intervenit cu autoritate în domeniul lor atât ca gânditor, cât și ca păstor. Tocmai din acest motiv, în urmă cu 20 de ani, această Universitate [LUMSA – n.r.] a acordat cardinalului, pe atunci, Joseph Ratzinger doctoratul «honoris causa» în jurisprudență”. ”Îmi exprim, de aceea, urarea”, încheie papa Francisc mesajul său, ”ca simpozionul de înaltă ținută academică ce stă să înceapă, lăsându-se inspirat de gândirea și magisteriul iubitului nostru papă emerit, să contribuie cu curaj și profunzime la luminarea unei problematici esențiale pentru tutelarea demnității persoanei umane și a dezvoltării ei integrale”.

La rândul său, papa emerit Benedict XVI și-a exprimat aprecierea pentru inițiativa acestui simpozion, ”considerând-o deosebit de utilă”. În mod special, notează papa Benedict, ”mi s-a părut important să se vorbească explicit despre problematica «multiplicării drepturilor» și despre riscul «distrugerii ideii de drepturi». Este o chestiune actuală și fundamentală pentru a tutela bazele conviețuirii familiei umane care”, notează papa emerit, ”merită să fie pusă încă o dată în centrul unei reflecții aprofundate și sistematice, după cum programul simpozionului dovedește că vrea să facă. Asigur, de aceea, vorbitorilor și participanților la simpozion stima și apropierea mea în rugăciune pentru ca Domnul”, încheie papa Benedict, ”să binecuvânteze lucrările ca o slujire prețioasă pentru Biserică și pentru binele familiei umane”.

 



Sursa:vaticannews.va/ro