Urgența de a asculta în direct vocile tinerilor, chiar dacă acestea sunt ”critice și îngrijorătoare”, a stat la baza deciziei de a dedica tinerilor o adunare generală a Sinodului episcopilor. Este ceea ce susține papa Francisc în prezentarea unui volum cu scrisori ale tinerilor adresate episcopilor din Italia, intitulat ”Carissimo vescovo. 100 giovani scrivono e i vescovi rispondono” (Dragă episcop. 100 de tineri scriu și episcopii răspund).
Volumul este semnat de Marco Pappalardo și a apărut la editura Elledici cu câteva zile înainte de cea de-a XV-a adunare generală a Sinodului episcopilor, programată la Roma de la 3 la 28 octombrie 2018 pe tema ”Tinerii, credința și discernământul vocațional”.
Prezentarea papei Francisc este în centrul unui articol publicat de oficiosul Sfântului Scaun «L’Osservatore Romano» intitulat ”A depăși distanța de siguranță”.
”Biserica, și eu în primul rând”, afirmă papa Francisc în prezentarea cărții, ”am ales să adoptăm o atitudine de cea mai mare primire pentru că credem că tinerii trebuie să devină tot mai mult activi și protagoniști”.
De altfel, notează mai departe Sfântul Părinte, ”se vorbește mult” despre ”tinerii care nu găsesc de muncă, de cei care nu mai fac politică, de cei care nu mai frecventează Biserica” și care ”s-au îndepărtat de aceasta”, ajungând să fie văzuți tot mai mult ca o problemă și nu o resursă.
De aici, necesitatea evidențiată de papa Francisc de a se întreba care sunt ”motivele acestei distanțări”. Cu avertizarea că pentru a găsi răspunsul nu sunt îndeajuns ”sondajele, reuniunile sau cărțile”. Este necesar să se depășească ”distanța de siguranță” dintre tineri și adulți. Pentru că, încheie papa Francisc, ”dacă un mic grup de episcopi s-a lăsat interpelat de o sută de tineri care au avut curajul să spună ceea ce gândesc, putem face mult mai mult dacă vom colabora cu toții”.