Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Florian Porcius, academician năsăudean greco-catolic

 
Florian Porcius, academician năsăudean greco-catolic
  • 28 Aug 2018
  • 2339

La 28 august 1816, se năștea la Rodna Florian Porcius, botanist român, membru titular al Academiei Române.

Descendent dintr-o familie de țărani a fost crescut de bunicul său, preotul greco-catolic Gherasim Porcius al cărui nume l-a moștenit prin adopțiune. Între aniii1827-1831 a urmat cursurile Școlii militare normale cu limba de predare germană din Năsăud, apoi liceul greco-catolic din Blaj și Cluj. În 1836 a devenit învățător în Rodna-Veche. În anul 1844 obține o bursă de la "fondul grăniceresc" pentru a studia la Institutul pedagogic din Viena, timp de 2 ani.

În 1848 a fost primt în audiență pentru apărarea drepturilor națiunii române din Transilvania de către împăratul Ferdinand I al Austriei, fapt ce i-a atras arestarea și deportarea la Cluj, pe timp de un an, din partea autorităților revoluționare maghiare.

A ocupat diverse posturi administrative la Reteag, Beclean, Săliște, Rodna și Năsăud, ajungînd, în 1867 subprefect (vice-căpitan) al districtului Năsăud.

Începând cu anul 1882 devine membru al Academiei Române.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea și-a petrecut verile alături de botanistul Antal Czetz, cei doi realizând împreună prima catalogare a florei din zona Rodnei. Porcius a fost unul dintre cei mai de seamă creatori ai terminologiei botanice românești. A colaborat de asemenea cu Dimitrie Brândză la Flora Dobrogei, revenindu-i precizarea nomenclaturii și a sinonimelor, alcătuirea cheilor de determinare și scrierea diagnozelor. În Biblioteca Academiei Române se află manuscrisul (B.A.R nr. 3281) intitulat Explicarea termenilor botanici, care se folosesc în opurile botanice la descrierea plantelor fanerogame și criptogame vasculare. Cu îndrumările și anexele necesare pentru determinarea genurilor și familiilor naturale care provin din Europa medie, manuscris de o deosebită importanță pentru crearea terminologiei botanice românești. A descris o serie de specii noi: Heracleum carpaticum, Centaurea carpatica, Pulmonaria dacica, ș.a., iar altele îi poartă numele: Festuca porcii, Sassurea porcii.

A primit Medalia „Bene Merenti” în aprilie 1905.

S-a stins din viață la 30 mai 1906, în localitatea Rodna, Bistrița-Năsăud.

 

 

 

 

Sursa: ro.wikipedia.org