Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Slovenia introduce impozitul pe rugăciune

 
Slovenia introduce impozitul pe rugăciune
  • 08 Oct 2013
  • 3070
În Slovenia, creştinii - catolici, ortodocşi, luterani şi neoprotestanţi - dar şi musulmanii vor trebui să plătească impozit la stat pentru lăcaşurile de cult.

Noua măsură fiscală a guvernului de la Ljubljana a trezit nedumeriri şi îngrijorare în rândul comunităţilor religioase care au semnat o declaraţie comună de protest şi îndemn la dialog, specificând că impozitarea este nu numai injustă, pentru că reduce fondurile destinate asistenţei săracilor, dar şi discriminatorie, pentru că supune credincioşii la o dublă impozitare, fie ca cetăţeni, fie ca membri ai respectivelor comunităţi religioase.

În Declaraţia comună, potrivit cotidianului L’Osservatore Romano, semnatarii fac referinţă explicită la Constituţia Sloveniei şi la normativa europeană în domeniu. „Dorim să aducem aminte – se citeşte în declaraţie – că dreptul la liberul exerciţiu al religiei se bucură de o protecţie constituţională specială şi nu poate fi redus sau abolit temporar sau permanent printr-un mijloc oarecare. La rândul său – continuă declaraţia – Uniunea Europeană respectă un atare statut garantat prin Constituţie în privinţa libertăţii de religie. Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene solicită ţările să recunoască identitatea şi contribuţia specială a Bisericilor şi a celorlalte comunităţi de credinţă din statele membre. Tratatul angajează în acelaşi timp Uniunea Europeană la un dialog deschis, transparent şi continuat cu Bisericile şi cu celelalte comunităţi de credinţă”.

În Declaraţia comună Consiliul Bisericilor Creştine şi Comunitatea Islamică din Slovenia îşi exprimă îngrijorarea cu privire la introducerea, din partea Guvernului, a unei taxe pe clădiri şi a noilor modificări la legea asupra libertăţii religioase care reglementează raporturile dintre diferitele confesiuni şi stat. Semnatarii cer să se ţină cont de pagubele grave pe care le presupune o impozitare injustă asupra lăcaşurilor de rugăciune. Proiectul de lege privind impozitarea clădirilor, care ar cuprinde şi spaţiile destinate rugăciunii şi cultului, riscă să provoace o reducere a fondurilor destinate carităţii şi ajutorării aproapelui.

În prezent comunităţile religioase din Slovenia plătesc impozit pe toate clădirile în proprietate cu excepţia celor destinate exerciţiului cultului şi a edificiilor scutite prin hotărârile administraţiei locale.

Proiectul de lege în materie prevede abolirea eventualelor scutiri introduse de Primării şi introducerea unei taxe asupra locurilor de cult, care merge de la 0,05% până la 0,1% din valoarea clădirii. O asemenea măsură legislativă comportă o ulterioară presiune fiscală, mai ales asupra parohiilor şi a ordinelor călugăreşti.

Legea este definită în Declaraţie „discriminatorie” pentru că „îl supune pe cel care crede la o dublă impozitare, mai întâi ca cetăţean şi apoi ca membru ai comunităţii” din care face parte. Şi aceasta, pentru a-şi vedea împlinit dreptul constituţional la libertatea cultului.

Reprezentanţii religiilor au cerut guvernului să deschidă un dialog pe toate fronturile care ating viaţa religioasă a persoanei.

Declaraţia este semnată, în numele Bisericii Catolice, de preşedintele Conferinţei Episcopale, mons. Andrej Glavan, pentru Biserica Ortodoxă Sârbă din Slovenia, de vicarul mitropolitului de Zagreb-Ljubljana, pr. Željko Lubarda, pentru Comunitatea luterană evanghelică, de episcopul Geza Erniša, iar în numele Comunităţilor Penticostale Evanghelice, de supraintendentul Daniel Brkič. Din partea Comunităţii islamice locale, a semnat secretarul acesteia, Nevzet Porić.
Sursa:ro.radiovaticana.va