Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Bucuria, limbajul creștinului

 
Bucuria, limbajul creștinului
  • 29 Mai 2018
  • 2894

După timpul pascal, din duminica Învierii Domnului până la Rusalii, în care s-a recitat rugăciunea ”Bucură-te, regina cerului, aleluia!” în memoria Învierii lui Cristos din morți, papa Francisc a reluat duminică la amiază recitarea rugăciunii ”Îngerul Domnului”. În solemnitatea Preasfintei Treimi, papa Francisc a prezentat o meditație despre misterul de iubire care susține poporul lui Dumnezeu peregrin în istorie. La saluturile finale, pontiful a menționat beatificarea călugăriței italience Leonella Sgorbati, ucisă de militanții islamici în Somalia în 2006, cerând darul păcii pentru întregul continent african.

Vă oferim aici în traducerea noastră de lucru alocuțiunea papei Francisc de la ”Angelus” de duminică, 27 mai 2018, duminica Sfintei Treimi.

 

«Dragi frați și surori, bună ziua!

Astăzi, duminica după Rusalii, celebrăm sărbătoarea Preasfintei Treimi. O sărbătoare pentru a contempla și a preamări misterul Dumnezeului lui Isus Cristos, care este Unul în comuniunea celor trei Persoane: Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt; pentru a-l celebra cu uimire mereu nouă pe Dumnezeu-Iubire, care ne oferă în mod gratuit viața sa și ne cere să o răspândim în lume.

Lecturile biblice de astăzi ne fac să înțelegem că Dumnezeu nu vrea să ne reveleze atât faptul că El există, cât mai degrabă că este ”Dumnezeu cu noi”, aproape de noi, că ne iubește, că merge împreună cu noi, este interesat de istoria noastră personală și se îngrijește de fiecare, începând de la cei mai mici și nevoiași. El este ”Dumnezeu sus în ceruri”, dar și ”aici pe pământ” (cf. Dt 4,39). De aceea, noi nu credem într-o entitate îndepărtată, nu! Într-o entitate indiferentă, nu! Ci, dimpotrivă, în Iubirea care a creat universul și a dat naștere unui popor, s-a făcut trup, a murit și a înviat pentru noi și ca Spirit Sfânt pe toate le transformă și le duce la plinătate.

Sfântul Paul (cf. Rm 8,14-17), care în prima persoană a experimentat această transformare realizată de Dumnezeu-Iubire, ne comunica dorința sa de a fi numit Tată, mai mult, ”tătic” – Dumnezeu este ”tăticul nostru” – cu încrederea totală a unui copil care se abandonează în brațele celui care i-a dat viață. Spiritul Sfânt – amintește mai departe apostolul – lucrând în noi face în așa fel încât Isus Cristos să nu reducă la un personaj din trecut, nu, ci să-l simțim aproape, contemporanul nostru, și să experimentăm bucuria de a fi fii iubiți de Dumnezeu. În fine, la Evanghelie,  Domnul înviat promite să rămână împreună cu noi pentru totdeauna (cf. Mt 28,20). Și tocmai datorită acestei prezențe a sale și puterii Spiritului său noi putem realiza cu seninătate misiunea pe care El ne-o încredințează. Care este această misiune? Să vestim și să mărturisim tuturor Evanghelia sa și, în acest fel, să extindem comuniunea cu El și bucuria care provine de aceasta. Dumnezeu, mergând împreună cu noi, ne copleșește de bucurie și bucuria este, într-un fel, primul limbaj al creștinului.

Așadar, sărbătoarea Preasfintei Treimi ne face să contemplăm misterul lui Dumnezeu care fără încetare creează, mântuiește și sfințește, mereu cu iubire și din iubire, iar fiecărei făpturi care îl primește îi dă să oglindească o rază din frumusețea, bunătatea și adevărul său. El dintotdeauna a ales să meargă cu omenirea și formează un popor care să fie binecuvântare pentru toate națiunile și pentru orice persoană, fără nicio excludere. Creștinul nu este o persoană izolată, el aparține unui popor: acest popor pe care îl formează Dumnezeu. Nu poți să fii creștin fără această apartenență și comuniune. Noi suntem un popor: poporul lui Dumnezeu. Fecioara Maria ne ajută să îndeplinim cu bucurie misiunea de a mărturisi lumii, însetată de iubire, că sensul vieții este chiar iubirea nemărginită, iubirea concretă a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Spirit».

După rugăciunea Angelus, reluată după întreruperea de pe timpul pascal, papa Francisc a salutat grupurile de romani și pelerini, a menționat beatificarea – sâmbătă, la Piacenza (Italia) a călugăriței Leonella Sgorbati - și a făcut un apel la pace în Africa:

 

«Dragi frați și surori, ieri la Piacenza a fost proclamată Fericită Leonella Sgorbati, călugăriță [din congregația] Misionarele Mariei Mângâietoare, ucisă din ură față de credință la Mogadiscio (Somalia) în 2006. Viața ei dăruită pentru Evanghelie și slujirea celor săraci, precum și martiriul ei, reprezintă o arvună de speranță pentru Africa și pentru lumea întreagă. Să ne rugăm împreună pentru Africa, pentru ca acolo să fie pace».

La finalul rugăciunii papa a invocat Binecuvântarea sa apostolică, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

 

A. Dancă

 



Sursa:vaticannews.va/ro