Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: Libertatea de exprimare nu conferă dreptul de a insulta credința altora

 
Papa Francisc: Libertatea de exprimare nu conferă dreptul de a insulta credința altora
  • 15 Ian 2015
  • 6352

Papa Francis răspunzând jurnaliștilor în avionul care l-a condus de la Colombo la Manila a descris "limitele" libertății de exprimare și a libertății religioase, care ar trebui să fie exercitate fără "a ofensa".

"Nu putem provoca, nu putem insulta credința celorlalți, nu o putem lua în derâdere", a spus Suveranul Pontif.

Referindu-se la atacurile teroriste din Paris împotriva Charlie Hebdo, papa a spus că libertatea de exprimare este "un drept, o obligație", dar "fără jigniri", regretând o mentalitate care consideră religia drept o "sub-cultură".

Într-un răspuns de lungă durată, în trei etape, Papa a amintit mai întâi că practicarea religiei nu ar trebui să conducă la violență împotriva celorlalţi, la a "jigni în mod deliberat". "Nu se face război în numele lui Dumnezeu. Câte războaie religioase nu am avut?" a spus papa, aducându-i aminte publicului său francez de noaptea Sfântului Bartolomeu":"Cum putem înțelege acest lucru? A ucide în numele lui Dumnezeu, este o aberație", a insistat el. Papa Francisc a condamnat deja atacurile din Paris, inclusiv a celebrat Sfânta Liturghie pentru victimele atentatului.

"Fiecare are nu numai libertatea, dreptul, ci și obligația de a spune ce gândește spre binele comun. Dacă un deputat sau senator nu spune ce crede, ceea ce el consideră că este corect, aceasta nu servește binelui comun". "Este legitimă folosirea acestei libertăți, dar fără a ofensa", a subliniat Papa Francisc, pledând pentru exprimarea adevărului, mai ales în politică.

Este adevărat că "nu se poate reacționa violent", dar "dacă un mare prieten o ponegrește pe mama mea, se poate aștepta la un pumn", a mai spus papa.

Fără a cita Charlie Hebdo, Papa a observat, referindu-se la un discurs al predecesorului său, Papa Benedict al XVI-lea, existența unei "mentalităţi post-pozitivistă, ceea ce sugerează că religiile sunt un fel de subcultură care "sunt tolerate, dar puțin". "Aceasta este o moștenire a Iluminismului", continuând: "Sunt atâția oameni care ponegresc celelalte religii, le iau în derâdere, bagatelizează religia celorlalți: aceștia sunt oameni care provoacă", a argumentat Suveranul Pontif.

Papa Francisc condamnase în repetate rânduri și în cei mai fermi termeni atentatele de săptămâna trecută de la Paris, care au ucis 17 persoane.

 

Traducere: ACC



Sursa:m.la-croix.com