Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Întâlnirea anuală a clerului din Eparhia Greco-Catolică Română din Canton, Ohio, USA

 
Întâlnirea anuală a clerului din Eparhia Greco-Catolică Română din Canton, Ohio, USA
  • 25 Sep 2013
  • 2143
În perioada 18-22 septembrie 2013 s-a desfășurat la Chicago întâlnirea anuală a clerului din Eparhia Greco-Catolică Română din Canton, Ohio, organizată de Episcopul Eparhial PS John-Michael Botean în colaborare cu Părintele Alin Dogaru, parohul comunității din East Chicago, Indiana. La această întâlnire a participat P.S. Episcop Botean și majoritatea preoților care păstoresc comunitățile române din Statele Unite și Canada, în jur de 20; de asemenea au fost prezenți Arhimandritul Nicholas al Mănăstirii Sfintei Învieri însoțit de câțiva călugări, precum și de doi diaconi, toți aceștia fiind încardinați în Eparhia Greco-Catolica Română de Canton.

Întâlnirea a avut două parți principale: primele zile au fost dedicate unor conferințe ținute de Episcopul Catolic Melkit de Newton, USA, pe tema „bunei administrări” (Stewardship) din partea preotului catolic în cadrul parohiei sau misiunii de care este responsabil, o bună administrare în ceea ce privește timpul, talentele și visteria (trei T: time, talents, treasure), vorbindu-se despre modul în care preotul și credincioșii pot să colaboreze și să se investească pentru ca fiecare să ofere lui Dumnezeu mai bine din timpul, din capacitățile și din resursele financiare; au fost prezentări interesante și discuții pe grupuri, atât teoretice pe baza Scripturii și a Teologiei în general, cât și exemple practice, totul desfășurându-se într-o atmosferă cu adevărat frățească, sănătoasă și cât se poate de utilă pentru cei prezenți; această primă parte s-a încheiat cu Întâlnirea eparhială a Consiliului preoților desfășurată sub conducerea P.S. Episcop Botean, în care s-au discutat diferite chestiuni pastorale interne ale Eparhiei.

A doua parte a acestei întâlniri a clerului Eparhiei de Canton a fost centrată pe sărbătorirea a 100 de ani de la fondarea parohiei Sf. Nicolae din East Chicago, păstorită de pr. Alin Dogaru. Sâmbătă, 21 septembrie, la biserica Sfântul Nicolae a fost celebrată Sfânta Liturghie urmată de întâlnirea Episcopului Botean cu credincioșii respectivei parohii, iar în după-masa aceleiași zile s-a celebrat Vecernia și sfințirea sălii parohiale, dedicate părintelui de sfântă memorie G. Mureșan; ziua s-a încheiat cu o agapă frățească organizată de aceeași parohie. Duminică, 22 septembrie, s-a celebrat la parohia Sfântul Nicolae Liturghia arhierească de către P.S. Episcop Botean împreună cu tot clerul prezent pentru această ocazie, uniți cu credincioșii parohiei și cu invitații.

Parohia Sfântul Nicolae din East Chicago a fost una dintre cele mai rodnice parohii ale Eparhiei de Canton, de la fondarea ei și până astăzi, a amintit P.S. Botean în predica ținută la această Sfântă Liturghie. În ultimii ani se poate observa, totuși, o modificare în constituția parohiilor greco-catolice române din Statele Unite. În unele parohii numărul credincioșilor scade, în alte părți se deschid misiuni noi, totul depinde de migrarea forței de muncă, în zonele respective; dacă există o deplasare a credincioșilor în funcție de cererea de lucru, se prezintă și pentru preoții parohi provocări noi pentru a găsi metodele cele mai potrivite pentru a ieși în întâmpinarea credincioșilor. 

Această întâlnire a fost benefică pentru cei prezenți, prin consolidarea spiritului frățesc în misiunea preoțească primită și prin îmbogățirea spirituală cu idei noi pastorale pentru munca viitoare. Cristos a fost prezent și în această ocazie, în inimile preoților participanți, și Lui I s-au încredințat cu toții pentru pastorația ce îi așteaptă.

P. Vasile Gorzo