«Celebrarea duminicală a Euharistiei se află în centrul vieții Bisericii (cf Catehismul Bisericii catolice, n.2177). Noi creștinii mergem la Sfânta Liturghie duminica pentru a-l întâlni pe Domnul înviat, sau mai bine spus pentru a ne lăsa întâlniți de El, pentru a-i asculta Cuvântul, a ne hrăni la masa sa și a deveni astfel Biserică, adică Trupul său mistic, viu azi în lume», a spus Sfântul Părinte miercuri, la cateheza audienței generale, dedicată Sfintei Liturghii, desfășurată în Aula Paul al VI-lea, din Vatican.
Papa Francisc a explicat că duminica în înțeles creștin este indispensabil legată de celebrarea euharistică, de prezența vie a Domnului între noi și pentru noi, fără Sfânta Liturghie duminica neavând sens pentru un creștin:
Papa Francisc: «Ce fel duminică este, pentru un creștin, dacă lipsește întâlnirea cu Domnul? Există comunități creștine care, din păcate, nu se pot bucura de Sfânta Liturghie în fiecare duminică; însă, și acestea, în această zi sfântă, sunt chemate să se reculeagă în rugăciune în numele Domnului, ascultând Cuvântul Domnului și menținând vie dorința Preasfântului Sacrament.»
Amintind că unele societăți secularizate au pierdut simțul creștin al duminicii iluminate de Euharistie, pontiful a subliniat că în acest context este necesară revigorarea acestei conștientizări pentru a recupera semnificația sărbătorii, a bucuriei, a comunității parohiale, a solidarității, a odihnei care reîmprospătează sufletul și trupul (cf catehismul Bisericii Catolice, nn 2177-2188), Conciliul Vatican al II-lea reiterând de altfel că "duminica este zi de sărbătoare".
Papa Francisc: «Fără Cristos suntem condamnați să fim dominați de oboseala de fiecare zi, cu preocupările sale și cu teama zilei de mâine. Întâlnirea duminicală cu Domnul ne dă forța de a trăi prezentul cu încredere și curaj și de a merge înainte cu speranță. Comuniunea euharistică cu Isus, Înviat și Viu pentru totdeauna, anticipează duminica fără apus, când nu va mai exista nici oboseală, nici durere, nici întristare, nici lacrimi, ci doar bucuria de a trăi pe deplin și pentru totdeauna cu Domnul.»
Celor care spun că nu este necesar să se meargă la Sfânta Liturghie, nici măcar duminica, pentru că important este să trăiești cu corectitudine și să-l iubești pe aproapele, pontiful a explicat: «Este adevărat că metrul de măsură al vieții creștine este dat de capacitatea de a iubi, după cum a spus Isus: "Prin aceasta vor recunoaște toți că sunteți discipolii mei: dacă aveți dragoste unii față de alții" (In 13,35); dar cum putem trăi Evanghelia fără a lua energia necesară, duminică de duminică, din izvorul inepuizabil al Euharistiei. Nu mergem la Sfânta Liturghie pentru a-i da ceva lui Dumnezeu, ci pentru a primi de la El ceea ce ne este cu adevărat de trebuință. (…) Noi creștinii avem nevoie să participăm la Sfânta Liturghie duminicală căci doar prin harul lui Isus, prin prezența sa vie în noi și printre noi, putem pune în practică poruncile sa, devenind astfel credibilii săi mărturisitori. »
RV/AM