"Astăzi ne amintim de Sfânta Bakhita, ocrotitoarea victimelor traficului de persoane. Mă alătur vouă pentru a marca această zi, cea de-a noua Zi mondială de rugăciune și reflecție împotriva traficului de persoane, care are ca temă "Walking for Dignity" (Marșul pentru demnitate) și care îi implică pe tineri ca protagoniști."
Astfel începe mesajul video al papei Francisc cu prilejul Zilei de rugăciune împotriva traficului de ființe umane, care se marchează, în fiecare an, în data de 8 februarie. Inițiativa a luat startul în 2015 şi este condusă de "Thalita Kum", reţeaua internaţională a vieţii consacrate împotriva traficului de persoane.
"Mă adresez în special vouă, tinerilor: vă încurajez să aveți grijă de demnitatea voastră și a fiecărei persoane pe care o întâlniți. Înțeleg că voi ați fost cei care ați ales această temă: ‚Marșul pentru demnitate’" – a spus pontiful, evidențiind importanța unei astfel de teme în lărgirea orizontului eforturilor de combatere a traficului de persoane; în menținerea vie a speranței și a bucuriei.
Cu referire la privarea de demnitate, care caracterizează plaga traficului de persoane, Sfântul Părinte a spus: "Traficul de persoane desfigurează demnitatea. Exploatarea și subjugarea limitează libertatea și transformă persoanele în obiecte care pot fi folosite și aruncate. Iar sistemul de trafic profită de nedreptățile și nelegiuirile care obligă milioane de persoane să trăiască în condiții vulnerabile. Într-adevăr, oamenii sărăciți de criza economică, de războaie, de schimbările climatice și de atâta instabilitate sunt ușor de recrutat. Din nefericire, traficul de persoane crește într-un ritm alarmant, afectând în special migranții, femeile și copiii, tineri ca tine, oameni cu vise și cu dorința de a trăi în demnitate.
Știm că trăim vremuri dificile, dar tocmai în această realitate, noi toți, în special tinerii, suntem chemați să ne unim forțele pentru a țese rețele de bine, pentru a răspândi lumina care vine de la Cristos și de la Evanghelia sa. Lumina care va fi înmânată în mod simbolic în aceste zile tinerilor veniți la Roma, reprezentând organizațiile care colaborează de ani de zile pentru această Zi de rugăciune și un angajament împotriva traficului de persoane. Prin acest gest, sunteți trimiși ca misionari ai demnității umane, împotriva traficului de persoane și a tuturor formelor de exploatare. Se inaugurează, astfel, un an special de implicare a tinerilor, până la următoarea Zi, din 2024. "
"Păstrați această lumină și fiți o binecuvântare pentru alți tineri" – a îndemnat pontiful. "Nu obosiți să căutați modalități de transformare a societăților noastre și de prevenire a acestui flagel rușinos care este traficul de persoane. Mergeți pentru demnitate, împotriva traficului de persoane, fără a lăsa pe nimeni în urmă".
Papa Francisc și-a exprimat speranța ca mulți să accepte "invitația de a merge împreună împotriva traficului de persoane: de a merge împreună cu cei care sunt distruși de violența exploatării sexuale și a exploatării prin muncă; de a merge împreună cu migranții, cu persoanele strămutate, cu cei care caută un loc unde să trăiască în pace și demnitate, ca o familie. Împreună cu voi, tinerii, pentru a reafirma cu curaj valoarea demnității umane".
"Vă mulțumesc și vă spun: mergeți înainte cu curaj! Mergeți înainte cu curaj! Domnul să vă binecuvânteze și Sfânta Fecioară să vă ocrotească. Iar Sfânta Bakhita să se roage cu noi și pentru noi. Vă binecuvântez din toată inima pe toți cei care faceți eforturi împotriva traficului de persoane și pe fiecare persoană pe care o întâlniți în această călătorie pentru demnitate. Vă mulțumesc!" – a spus Sfântul Părinte în încheierea Mesajului pentru cea de-a noua Zi mondială de rugăciune și reflecție împotriva traficului de persoane.