Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Călătoria apostolică în Myanmar. Justiție, reconciliere, incluziune: Papa Francisc, autorităților țării

 
Călătoria apostolică în Myanmar. Justiție, reconciliere, incluziune: Papa Francisc, autorităților țării
  • 29 Noi 2017
  • 2795

Marți, 28 noiembrie 2017, în cea de-a doua zi a vizitei apostolice în Myanmar, Suveranul Pontif a plecat de la Yangon în jurul orei locale 14.00 spre noua capitală a Myanmarului, Nay Pyi Taw. Papa a ajuns după aproximativ o oră și jumătate de călătorie cu avionul. În jurul orei 16.00, la Palatul președinției, a avut loc ceremonia oficială de bun venit și vizita de politețe la președintele țării, Htin Kyaw. Cu această ocazie, papa Francisc a scris un scurt mesaj, în limba engleză, în Cartea de onoare în care se citește: ”Asupra întregului scump popor al Myanmarului, invoc binecuvântări cerești de dreptate, pace și unitate”. Colocviul privat s-a încheiat cu ceremonia schimbului de daruri, Sfântul Părinte oferind președintelui Kyaw o reproducere după manuscrisul ”Viața ilustrată a lui Buda”, păstrat în Biblioteca Apostolică a Vaticanului.

Un alt moment sugestiv din agenda vizitei la Palatul Președinției a fost întâlnirea papei Francisc cu doamna Aung San Suu Kyi, consilier de stat și ministru al afacerilor externe. Fost lider al opoziției și laureată a Premiului Nobel pentru pace, Aung San Suu Kyi a deschis, cu un discurs emoționant, și întâlnirea Suveranului Pontif cu autoritățile și societatea civilă organizată la ora locală 17.15 la Internation Convention Center din noua capitală a Myanmarului. Liderul politic a vorbit în engleză, dar a lăsat loc și pentru tradiționala politețe orientală, spunând în limba oaspetelui: ”Vă mulțumesc pentru că ați venit la noi!” (ins italiană) și în aceeași limbă, la finalul discursului: ”Să continuăm să mergem împreună cu încredere!”.

La rândul său, Sfântul Părinte a vorbit despre provocarea păcii într-o țară care a cunoscut decenii de dictatură și război civil, cu răni sociale și morale care așteaptă încă să fie vindecate prin reconciliere și dorința comună de a contribui la armonia și bunăstarea țării.

«Le sunt foarte recunoscător tuturor acelora care au lucrat neobosit pentru a face posibilă această vizită. Am venit mai ales pentru a mă ruga împreună cu mica dar activa comunitate catolică a națiunii, pentru a o întări în credință și a o încuraja în efortul de a contribui la binele țării. Sunt foarte bucuros că vizita mea are loc după instituirea relațiilor diplomatice oficiale dintre Myanmar și Sfântul Scaun. Aș dori ca această decizie să fie un semn al angajării națiunii pe calea dialogului și a cooperării constructive în cadrul comunității internaționale și [un semn] al reînnoirii țesutului societății civile », a spus papa Francisc în discursul adresat autorităților guvernului, reprezentanților societății civile și ai corpului diplomatic, în cadrul întâlnirii desfășurată la Nay Pyi Taw, la Convention Centre, în cea de-a doua zi a călătoriei apostolice în Myanmar.

«Aș dori ca vizita mea să îmbrățișeze întreaga populație a Myanmarului și să ofere un cuvânt de încurajare tuturor acelora care activează pentru construirea unei orânduiri sociale juste, reconciliate și incluzive. Myanmarul a fost binecuvântat cu darul unei extraordinare frumuseți și cu numeroase resurse naturale, însă comoara cea mai mare este cu siguranță poporul său, care a suferit foarte mult și care continuă să sufere din cauza conflictelor interne și a ostilităților care au durat prea multă vreme și au creat profunde diviziuni. Deoarece națiunea este implicată în prezent în vederea reinstaurării păcii, vindecarea acestor răni se impune ca o prioritate politică și spirituală fundamentală», a mai spus pontiful, exprimându-și aprecierea pentru eforturile guvernului de a înfrunta această problematică, îndeosebi prin intermediul Conferinței de Pace de la Panglong, ce reunește reprezentanții diferitelor grupuri, în încercarea de a pune capăt violenței, de a construi încrederea și de a garanta respectarea drepturilor tuturor acelora care consideră Myanmarul ca fiind casa lor.

«De fapt, dificilul proces al edificării păcii și al reconcilierii naționale poate înainta doar prin angajarea în favoarea justiției și a respectării drepturilor omului», a mai spus Sfântul Părinte, evidențiind că viitorul este în mâinile tinerilor națiunii, pe care i-a definit "un dar de iubit și de încurajat, o investiție care va da un bun rezultat doar prin oferirea unor reale oportunități de muncă și a unei bune școlarizări ".

În încheiere, pontiful a spus că-i încurajează pe frații și surorile din comunitatea catolică să persevereze în credința lor și să continue să-și exprime propriul mesaj de reconciliere și fraternitate, prin acțiuni umanitare și opere de caritate de care să poată beneficia întreaga societate. Pontiful și-a exprimat totodată speranța ca, prin cooperarea respectuoasă cu membrii altor religii și cu toți oamenii de bunăvoință, catolicii din Myanmar să contribuie la deschiderea unei noi epoci de concordie și de progres pentru popoarele care alcătuiesc această națiune.

În cursul serii de marți, papa s-a întors cu avionul la Yangon, după care a mers la Arhiepiscopia catolică pentru cină și odihnă. Miercuri, 29 noiembrie, papa Francisc celebrează la ora locală 9.30 Sfânta Liturghie în aer liber la Kyaikkasan Ground și prezintă omilia celebrării euharistice. La ora locală 16.15, pontiful se întâlnește cu Consiliul suprem ”Sangha” al călugărilor budiști, la Kaba Aye Center, și ține al doilea discurs oficial al călătoriei apostolice. Ultimul moment din agenda publică a zilei este întâlnirea Sfântului Părinte cu episcopii din Myanmar într-un salon de la catedrala Sfintei Maria, cu ultimul discurs din țara asiatică. Vizita papei în Myanmar se încheie joi, 30 noiembrie, cu o Sfântă Liturghie în aer liber la Yangon, de unde pleacă în Bangladesh pentru o călătorie apostolică de trei zile.

RV/AM