Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Prin rugăciuni scurte, dar frecvente, să rămânem conectați cu Domnul

 
Prin rugăciuni scurte, dar frecvente, să rămânem conectați cu Domnul
  • 16 Oct 2022
  • 1002

Duminică, 16 octombrie 2022, papa Francisc a recitat rugăciunea ”Îngerul Domnului” împreună cu mii de romani și pelerini prezenți la amiază în Piața San Pietro. La finalul alocuțiunii, papa a făcut un important anunț privind actualul parcurs sinodal, a îndreptat atenția spre drama poporului ucrainean și a menționat beatificarea a doi preoți italieni din regiunea Piemont uciși pentru credință în 1943 în timpul ocupației naziste.

Cu o meditație la Evanghelia despre parabola văduvei și a judecătorului (Luca 18,1-8), papa Francisc a condus duminică rugăciunea ”Îngerul Domnului” de la fereastra apartamentului pontifical din Palatul Apostolic. Mii de romani și pelerini au luat parte la întâlnirea duminicală cu Succesorul lui Petru. La saluturile finale, papa a făcut un important anunț privind actualul parcurs sinodal și a menționat beatificarea a doi preoți martiri italieni, uciși pentru credință în 1943 în timpul ocupației naziste.

Evanghelia proclamată la Sfânta Liturghie a acestei duminici în ritul roman sau latin, a remarcat papa Francisc, se încheie cu întrebarea lui Isus în care se resimte o anumită îngrijorare: ”Fiul omului, când va veni, va găsi credință pe pământ?” (Lc 18,8). E ca și cum ar spune: ”Când voi veni la sfârșitul istoriei – dar noi ne putem gândi chiar acum, în acest moment al vieții – voi găsi un pic de credință în voi, în lumea voastră?”.
Papa Francisc: ”Este o întrebare serioasă. Să ne închipuim că Domnul vine astăzi pe pământ: ar vedea, din păcate, numeroase războaie, sărăcie și inegalități și, în același timp, mari cuceriri ale tehnicii, mijloace moderne și oameni care merg mereu în grabă, fără a se opri vreodată. Dar ar găsi pe unul care să-i acorde timp și afecțiune, care să-l pună pe primul loc? Mai presus de toate să ne întrebăm: ce ar găsi în mine, în viața mea, în inima mea? Ce priorități ar vedea?”.

De multe ori, a reluat Sfântul Părinte, ”noi ne concentrăm atenția asupra multor lucruri urgente, dar care nu sunt necesare, ocupându-ne și preocupându-ne de multe realități secundare. Poate, fără a ne da seama, neglijăm ceea ce contează mai mult și lăsăm ca iubirea noastră față de Dumnezeu să se răcească. Isus ne oferă astăzi remediul pentru a reîncălzi o credință lâncezită. Care este acesta? Rugăciunea”.
Papa Francisc: ”Da, rugăciunea este medicamentul credinței, refăcătorul sufletului. Dar e necesar să fie o rugăciune constantă. Dacă trebuie să urmăm o cură ca să ne simțim mai bine, este important să o respectăm bine, să luăm medicamentele în felul și la timpul cuvenit, constant și cu regularitate. Toate în viață au nevoie de aceste lucruri. Să ne gândim la o plantă pe care o ținem în casă: trebuie să o alimentăm constant, nu putem să o înecăm în apă și apoi să o lăsăm fără apă săptămâni la rând! Cu atât mai mult pentru rugăciune: nu se poate trăi numai din momente tari și din întâlniri intense în anumite clipe și apoi să intrăm în hibernare. Credința noastră se va usca. Este nevoie de apa zilnică a rugăciunii, de un timp dedicat lui Dumnezeu astfel încât El să poată intra în timpul nostru, de momente constante în care să-i deschidem inima astfel încât să poată revărsa în noi zi de zi iubirea, pacea, bucuria, tăria, speranța; altfel spus, să alimenteze credința noastră”.

Acesta este motivul pentru care Isus vorbește astăzi discipolilor săi, și tuturor, nu doar unora, despre necesitatea de a se ruga întotdeauna, fără a obosi (cf. v. 1). Unii ar putea să spună: ”Cum să fac aceasta? Eu nu trăiesc într-o mănăstire, nu am mult timp ca să mă rog”. Ar putea veni în ajutor ”o practică spirituală înțeleaptă”, chiar dacă astăzi este un pic uitată, pe care bunicii noștri o cunosc bine: așa-numitele ”iaculatorii”, invocații scurte și frecvente. ”Denumirea este un pic demodată”, a recunoscut pontiful, ”dar conținutul este bun”. Sunt acele rugăciuni foarte scurte, ușor de ținut minte, pe care le putem repeta deseori în timpul zilei, în decursul diverselor activități, pentru a păstra legătura cu Domnul. În acest sens, papa a explicat că, imediat după trezire, putem spune: ”Doamne, îți mulțumesc și îți ofer această zi”. Apoi, înainte de a începe o activitate, am putea repeta: ”Vino, Spirite Sfinte!”. Sau, între o treabă și alta, am putea să ne rugăm astfel: ”Isuse, mă încred în tine și te iubesc!”.
Papa Francisc: ”De câte ori trimitem mesaje scurte persoanelor la care ținem. Să facem la fel și cu Domnul, pentru ca inima să rămână conectată cu El. Dar să nu uităm să citim răspunsurile lui. Unde le găsim? În Evanghelie, pe care trebuie să o avem mereu la îndemână și să o deschidem zi de zi ca să primim un Cuvânt de viață adresat fiecăruia dintre noi”.

”Fecioara Maria, credincioasă în ascultare, să ne învețe arta de a ne ruga întotdeauna, fără a obosi”, a spus papa la finalul alocuțiunii sale.

***
După rugăciunea ”Îngerul Domnului”, pontiful a făcut mai întâi un important anunț privind desfășurarea actualului parcurs sinodal.
Papa Francisc: ”Dragi frați și surori, în 10 octombrie 2021 a început prima fază a celei de-a XVI-a Adunări Generale a Sinodului Episcopilor pe tema ”Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune”. De atunci, se desfășoară în Bisericile particulare prima fază a Sinodului, prin ascultare și discernământ. Roadele parcursului sinodal care a început sunt multe, dar pentru ca să ajungă la deplina maturizare este nevoie să nu ne grăbim. Între timp, cu scopul de a dispune un timp de discernământ mai extins, am stabilit că această Adunare sinodală se va desfășura în două sesiuni. Prima, între 4-19 octombrie 2023, iar a doua, în octombrie din 2024. Sunt încrezător că această decizie poate favoriza înțelegerea sinodalității ca dimensiune constitutivă a Bisericii și că îi poate ajuta pe toți să o trăiască pe un drum de frați și surori care dau mărturie pentru bucuria Evangheliei”.

Papa a menționat apoi beatificarea, duminică, în localitatea italiană Boves din dieceza de Cuneo, a doi preoți, Giuseppe Bernardi și Mario Ghibaudo, un paroh și un vicar uciși în 1943 în timpul ocupației naziste.
Papa Francisc: ”Într-o situație de pericol extrem, ei nu și-au abandonat poporul care le-a fost încredințat, ci l-au asistat până la vărsarea sângelui, împărtășind destinul tragic al celorlalți cetățeni, exterminați de naziști. Exemplul lor să trezească în rândul preoților dorința de a fi păstori după inima lui Cristos, mereu alături de oamenii lor”.

Salutând, în fine, pelerinii din diferite țări, familiile, asociațiile și grupurile parohiale, pontiful a amintit că luni, 17 octombrie a.c., se marchează Ziua Internațională a Respingerii Mizeriei, spunând că ”fiecare poate să dea o mână de ajutor pentru o societate în care nimeni să nu se simtă exclus din motive de indigență”.

Drama poporului ucrainean a fost, încă o dată, în atenția papei Francisc, în contextul unei inițiative spirituale din aceste zile.
Papa Francisc: ”Marțea viitoare, 18 octombrie, fundația Ajutor Bisericii care Suferă promovează inițiativa Un milion de copii recită Rozariul pentru pace în lume. Mulțumesc tuturor copiilor și copilelor care participă! Ne unim cu ei și încredințăm mijlocirii Fecioarei Maria martirizatul popor ucrainean și celelalte populații care suferă din cauza războiului și a oricărei forme de violență și de mizerie”.

Rugăciunea Îngerul Domnului s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:vaticannews.va.ro