Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 9
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Angelus: „Să înceteze războaiele provocate numai pentru alimentarea comerţului de arme!”

 
Angelus: „Să înceteze războaiele provocate numai pentru alimentarea comerţului de arme!”
  • 08 Sep 2013
  • 8175
 „Să mergem înainte, cu rugăciuni şi gesturi de pace!”, să ne rugăm ca mai ales în Siria „să înceteze cât mai curând violenţa şi distrugerea”.

În strânsă continuitate cu Veghea de post şi rugăciune, celebrată sâmbătă seară în Piaţa Sfântul Petru, Papa Francisc, la rugăciunea „Angelus” de duminică la amiază, a invocat din nou pacea pentru întregul Orient Mijlociu. În faţa a zeci de mii de persoane, Papa a repetat cu tărie: „«Nu», urii fratricide şi minciunilor de care se foloseşte”.

E timpul de a pune capăt urii dintre popoare înfrăţite şi războaielor care maschează interese mai întortocheate decât obiectivele oficiale pe care şi le propun. Douăsprezece ceasuri mai târziu, protagoniştii sunt din nou împreună, din acelaşi motiv şi în acelaşi loc. Se modifică uşor coordonatele Pieţei Sf. Petru, scăldată în razele soarelui de la amiază şi nu de la apus, dar diferit este şi tonul Papei Francisc.

Dacă tot mai intensă este relaţia de rugăciune şi intenţie dintre seara de sâmbătă şi amiaza duminicii, la rugăciunea mariană „Angelus”, patosul Sfântului Părinte împotriva inutilităţii războiului urcă la cote mai înalte, cum înalte sunt şi cuvintele apelului la pace în Siria şi lumea întreagă: „La ce bun să faci război, atâtea războaie, dacă tu nu eşti în stare să duci acest război profund împotriva răului? Nu foloseşte la nimic! Aceasta presupune, printre altele, un război împotriva răului, comportă să spui «nu» urii fratricide şi minciunilor de care se foloseşte, să spui «nu» violenţei în toate formele ei, să spui «nu» proliferării armelor şi comerţului lor ilegal. Şi cât este de mare, acest comerţ, cât este de mare…!”.

La fel de mare, obiectează cu realism Sfântul Părinte, rămâne şi acel dubiu când cineva face presiuni pentru a se trece de la dialogul cuvintelor la duelul armelor: „Un război acolo, un altul dincolo, de ce pretutindeni sunt războaie? Este cu adevărat un război provocat de probleme sau e, mai degrabă, un război comercial, ca să se vândă aceste arme în comerţul ilegal?”.

Papa Francisc a făcut apel la conştiinţa creştinilor, a necreştinilor, a oamenilor şi femeilor de bună voinţă, ca să aleagă cu determinare „logica slujirii”, „neurmărind alte interese decât pacea şi binele comun”. Acestora, care sunt întotdeauna mai mulţi decât se crede, Sfântul Părinte le-a adus vii mulţumiri, după cum făcuse şi la încheierea din seara precedentă la Veghea de rugăciune pentru pace: „Angajarea noastră continuă”, a spus Pontiful la «Angelus», „să mergem înainte cu rugăciuni şi gesturi de pace! Vă îndemn să continuaţi rugăciunile ca să înceteze cât mai curând violenţa şi distrugerea în Siria şi să se lucreze cu reînnoită angajare în favoarea unei soluţionări juste a conflictului fratricid”.

Iar apoi, ca şi cum ar cuprinde într-o singură privire harta conflictelor armate de pe planetă, Papa Francisc s-a oprit la ţările din Orientul Mijlociu, menţionându-le aproape una câte una. S-a rugat pentru Liban: „ca să-şi găsească stabilitatea dorită şi să continue să fie un model de convieţuire”. Pentru Irak: „pentru ca violenţa sectară să facă loc reconcilierii”. Dar şi pentru alte două conflicte, unul mai vechi, altul, mai recent: „Pentru procesul de pace între israelieni şi palestinieni, ca să înainteze cu determinare şi curaj. Şi să ne rugăm pentru Egipt, ca toţi egiptenii, musulmani şi creştini, să conlucreze la edificarea societăţii pentru binele întregii populaţii. Căutarea păcii are nevoie de un efort îndelungat, cere răbdare şi perseverenţă. Să mergem înainte cu rugăciunea!”.

Înainte de a-şi lua rămas bun de la credincioşi, Papa Francisc a evidenţiat beatificarea Mariei Bolognesi, desfăşurată sâmbătă în oraşul italian Rovigo. Noua Fericită – a spus Pontiful - „şi-a dedicat viaţa slujirii celorlalţi, mai ales a celor săraci şi bolnavi, suportând mari suferinţe în profundă uniune cu pătimirea lui Cristos. Să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru această mărturisitoare a Evangheliei!”.

În fine, Papa a salutat mai multe grupuri de pelerini, prezenţi duminică la „Angelus” în Piaţa Sfântul Petru, printre care şi credincioşii din Veneţia, însoţiţi de patriarhul Francesco Moraglia.

Primiţi şi Binecuvântare Apostolică a Sfântului Părinte, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toţi cei care o primesc în spirit de credinţă.





Sursa:ro.radiovaticana.va