Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Comunitatea creștină să oglindească frumusețea și bunătatea Preasfintei Treimi

 
Comunitatea creștină să oglindească frumusețea și bunătatea Preasfintei Treimi
  • 11 Iun 2017
  • 3222

”Comunitatea creștină, cu toate limitele umane pe care le are, poate deveni o răsfrângere a comuniunii Preasfintei Treimi, a bunătății și frumuseții sale”: a spus papa Francisc la rugăciunea ”Angelus” recitată duminică, 11 iunie 2017, împreună cu credincioșii din Piața Sfântul Petru, în solemnitatea liturgică a Preasfintei Treimi după calendarul roman sau latin. La saluturile finale, pontiful a menționat beatificarea, sâmbătă, în orașul italian La Spezia, a călugăriței benedictine Itala Mela care, de la condiția de ateism, s-a lăsat călăuzită spre o intensă experiență mistică.

Vă oferim mai jos, în traducerea noastră de lucru, alocuțiunea Sfântului Părinte:

«Lecturile biblice ale acestei duminici, sărbătoarea Preasfintei Treimi, ne ajută să intrăm în misterul identității lui Dumnezeu. A doua lectură prezintă cuvintele urării pe care sfântul Pavel le adresează comunității din Corint: ”Harul Domnului nostru Isus Cristos, dragostea lui Dumnezeu și împărtășirea Spiritului Sfânt să fie cu voi toți!” (2 Cor 13,13). Această – să-i spune – ”binecuvântare” a apostolului este rodul experienței sale personale despre iubirea lui Dumnezeu, a acelei iubiri pe care Cristos cel înviat a revelat-o, care a transformat viața sa și l-a ”împins” să ducă Evanghelia la popoare. Începând cu această experiență de har, Pavel poate să-i îndemne pe creștini cu aceste cuvinte: ”Bucurați-vă, căutați desăvârșirea, îmbărbătați-vă unii pe alții […] trăiți în pace!” (v. 11). Comunitatea creștină, cu toate limitele umane, poate deveni o răsfrângere a comuniunii Treimii, a bunătății și a frumuseții sale. Dar aceasta – după cum mărturisește însuși apostolul Pavel – trece în mod necesar prin experiența milostivirii lui Dumnezeu, a iertării sale.

Este ceea ce se întâmplă evreilor pe drumul exodului. Când poporul a rupt legământul, Dumnezeu s-a prezentat lui Moise în nor ca să reînnoiască alianța, proclamând numele său și semnificația acestuia. Spune așa: ”Domnul, Dumnezeu milostiv și îndurător, încet la mânie și bogat în iubire și credincioșie” (Ex 34,6). Acest nume exprimă faptul că Dumnezeu nu este îndepărtat și închis în sine, ci e Viața care vrea să se împărtășească, este deschidere, este Iubirea care îl răscumpără pe om din infidelitate. Dumnezeu este ”milostiv”, ”îndurător” și ”bogat în har” pentru că se oferă nouă ca să acopere limitele noastre și lipsurile noastre, ca să ierte greșelile noastre, ca să ne readucă pe calea dreptății și a adevărului. Această revelație a lui Dumnezeu a ajuns la împlinire în Noul Testament grație cuvântului lui Cristos și misiunii sale de mântuire. Isus ne-a manifestat chipul lui Dumnezeu, unul în ființă și trei în persoane; Dumnezeu este totul și numai Iubire, într-o revelație subzistentă care pe toate le creează, răscumpără și sfințește: Tatăl și Fiul și Spiritul Sfânt.

Și Evanghelia de astăzi îl ”pune în scenă” pe Nicodim, care, deși ocupa un loc important în comunitatea religioasă și civilă a timpului, nu a încetat să-l caute pe Dumnezeu. Nu s-a gândit: ”Am ajuns”, nu a încetat să-l caute pe Dumnezeu; și acum a simțit răsunetul glasului său în Isus. În dialogul nocturn cu Nazarineanul, Nicodim înțelege, în sfârșit, că este deja căutat și așteptat de Dumnezeu, că este iubit de El în mod personal. Dumnezeu întotdeauna ne caută mai înainte, ne așteaptă mai înainte, ne iubește mai înainte. Este ca floarea de migdal; așa spune profetul: ”înflorește mai înainte” (cf. Ier 1,11-12). Așa îi spune Isus: ”Dumnezeu a iubit lumea atât de mult încât l-a dat pe Fiul său, unicul născut, ca oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viața veșnică” (In 3,16). Ce este această viață veșnică? Este iubirea nemăsurată și gratuită a Tatălui pe care Isus a dăruit-o pe cruce, jertfindu-și viața pentru mântuirea noastră. Această iubire, prin lucrarea Spiritului Sfânt, a răspândit o lumină nouă pe pământ și în orice inimă de om care îl primește; o lumină care revelează colțurile întunecoase, împietrirea care ne împiedică să aducem roadele bune ale carității și milostivirii.

Să ne ajute Fecioara Maria să intrăm tot mai mult, cu toată ființa noastră, în comuniunea trinitară ca să trăim și să mărturisim iubirea care dă sens existenței noastre».

După rugăciunea ”Angelus” și binecuvântarea apostolică, papa Francisc a menționat o beatificare celebrată sâmbătă în orașul italian La Spezia:

Papa Francisc: «Ieri, în La Spezia, a fost proclamată Fericită Itala Mela. Crescută într-o familie îndepărtată de credință, în tinerețe se declara atee, dar s-a convertit în urma unei intense experiențe spirituale. S-a angajat în rândul studenților catolici și a devenit mai târziu călugăriță oblată benedictină, efectuând un parcurs mistic centrat pe misterul Preasfintei Treimi, pe care astăzi îl celebrăm în mod special. Mărturia noii Fericite să ne încurajeze, în timpul zilelor noastre, să ne îndreptăm deseori gândul spre Dumnezeu, Tatăl și Fiul și Spiritul Sfânt, care locuiește în chilia inimii noastre!».

Adresându-se grupurilor de romani și pelerini prezenți duminică în Piața San Pietro, papa Francisc a salutat în mod special credincioșii din Montepellier, Corsica și Malta, precum și comunitatea boliviană din Roma care sărbătorește în mod deosebit comemorarea liturgică a Fecioarei Maria de la Copacabana.

(rv – A. Dancă)



Sursa:ro.radiovaticana.va