Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Un proiect pentru integrarea tinerilor cu sindrom Down

 
Un proiect pentru integrarea tinerilor cu sindrom Down
  • 07 Iun 2017
  • 3803

Acum trei ani, Biserica din Chile a lansat „Lavandería 21”, un nou proiect de integrare în câmpul muncii, pentru persoanele cu sindromul Down, ale cărui rezultate depășesc astăzi, cu mult, așteptările.

Totul a început în 2012, când Arhiepiscopul de Concepción, Fernando Natalio Chomali Garib, a aflat despre această inițiativă de succes din Europa și Statele Unite, și a decis să organizeze ceva similar și în arhidieceza sa.

Astfel a fost deschisă în 2014 „Lavanderíia 21” - care își ia numele de la cel de-al treilea cromozom 21 care provoacă sindromul Down.

„Este un proiect unic în America Latină”, a declarat Paula Abarzua, profesor de educație specială și membru al echipei responsabile de spălătorie, pentru CNA.

Abarzua a explicat că proiectul a început cu 11 tineri și în prezent sunt 15, pe lângă alte șase persoane care lucrează acum la Arhidieceza de Concepción sau la Casa de pensii Betania.

Există două schimburi de lucru, unul dimineața și altul după-amiaza. Printre clienți se află clinici, hoteluri și autobuze.

În ceea ce privește procesul de lucru, Abarzua a spus că „băieții sunt cei care sortează, separă, cântăresc rufele și încarcă mașinile de spălat”.

„De asemenea, atunci când procesul de spălare ia sfârșit, aceștia scot rufele din mașini și le pun în uscător. După aceea rufele sunt călcate și împăturite.”

Abarzua a lucrat cu tinerii de la începerea proiectului și a spus că „s-au schimbat foarte mult”. „Ei se simt acum mai autonomi, mai independenți, iar faptul că își primesc salariul le crește mult stima de sine", a spus ea.

În plus, „creșterea personală, maturitatea pe care au dobândit-o și angajamentul față de munca lor sunt foarte satisfăcătoare pentru noi, cei de aici. Ei își prețuiesc munca.”

Pentru Abarzua „faptul că suntem sub aripa Bisericii arată că Biserica este într-adevăr dedicată problemei integrării și această idee ar trebui reprodusă în întreaga lume”.

Traducere: Ștefan Munteanu



Sursa:assimklein.it