Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cum poate deveni copilul un mare cititor

 
Cum poate deveni copilul un mare cititor
  • 15 Iun 2015
  • 4652

Scriitorul argentinian Jorge Luis Borges spunea odată că, dintre diversele instrumente inventate de om, cel mai uimitor este cartea. Toate celelalte sunt prelungiri ale corpului său… Numai cartea este o prelungire a imaginației și memoriei, amintește cotidianul spaniol ABC.

Copiii care sunt obișnuiți să citească și care au o rutină a lecturii au și un vocabular mai bogat, un grad mai mare de înțelegere a celor citite și, în plus, fac mai puține greșeli de ortografie’, consideră Sergio Díez, responsabil al serviciului de bibliotecă al școlii bilingve private Colegio Brains, considerată una dintre cele mai bune din Spania.

Potrivit acestuia, ‘interesul pentru lectură trebuie să fie stimulat și inoculat copiilor de când sunt mici’, chiar înainte de a învăța să citească. Trebuie să li se ofere cărți ca o formă în plus de distracție. Este important să se aleagă cartea adecvată momentului, vârstei și etapei de învățare în care se află copilul, consideră Sergio Díez, care oferă câteva sfaturi pentru a transforma copiii în iubitori de lectură.

Cartea trebuie să fie văzută ca o jucărie, copiii trebuie să o atingă de când sunt mici, să se joace cu ea, să o cerceteze… Acest lucru este esențial pentru ca, mai mari fiind, să nu vadă cartea ca pe ceva plictisitor. Copiii trebuie să simtă satisfacția de a citi. Cei mici trebuie să găsească acele cărți care corespund preferințelor lor, dar părinții trebuie să se asigure că vocabularul și conținutul sunt adecvate vârstei.

Cei mari trebuie, la rândul lor, să dea exemplu și să citească, pentru că, în mod normal, copiii tind să imite comportamentul adulților care îi înconjoară. Prin urmare, spune Sergio Díez, toată lumea trebuie să se pună pe citit.

Există și o Zi Internațională a Cărții pentru Copii și Tineret, sărbătorită la 2 aprilie, care coincide cu ziua de naștere a marelui scriitor danez Hans Christian Andersen (1805-1875). Această inițiativă încearcă să evidențieze importanța de a inculca obișnuința lecturii încă din primii ani de viață.

Dar cum pot părinții să contribuie la formarea gustului pentru lectură al copiilor? Asociația spaniolă de pediatrie AEPap (Asociación Espańola de Pediatría de Atención Primaria) recomandă zece măsuri pentru stimularea lecturii și dezvoltarea limbajului copiilor, preluate de El Mundo.

Pediatrii amintesc că este important să-i ajutăm pe copii să-și organizeze timpul și biblioteca. În fiecare zi trebuie să se rezerve un timp pentru lectură, în condiții de relaxare și dispoziție pentru citit. Este important să se ceară sfaturi la școală, la bibliotecă și în librării cu privire la cele mai adecvate cărți pentru fiecare copil și fiecare vârstă. Întrebările copiilor și adolescenților oferă cheia pentru a le cunoaște gusturile și motivațiile.

Orice situație poate oferi motive pentru a apela la cărți. De aceea, se recomandă să se lase totdeauna cărți la îndemâna copiilor. În materie de lectură, adulții sunt un model pentru copii și tineri, care de multe ori îi imită.

Este important să se citească în fața lor. Copiii au dreptul de a alege. Trebuie să se țină cont de gusturile lor și de cum evoluează. Este mai bine să se sugereze decât să se impună. Trebuie să se evite ca lectura să fie percepută ca o obligație. Sprijinul familiei este necesar la toate vârstele. Obiceiul lecturii ‘se ia’ citind împreună cu alți copii.

Faptul de a le permite copiilor să-și aleagă cărțile pe care doresc să le citească le întărește abilitățile de lectură, după cum sugerează un studiu preluat de site-ul es.reuters.com.

‘Începem să înțelegem că a citi este o determinantă-cheie a sănătății’, a spus principala sa autoare, Dr. Erin Kelly, de la University of Rochester, New York. Cercetări anterioare identificaseră un efect pozitiv al lecturii asupra sănătății copiilor. Dr. Erin Kelly și colegul său Dr. C. Andrew Aligne au prezentat rezultatele acestui studiu în cadrul unei reuniuni a Societăților Academice de Pediatrie, la San Diego, în California.

Sheridan Blau, profesor și coordonator de program în cadrul Columbia University, care nu a participat la studiu, a amintit că unele școli adoptă libera alegere pentru lectură. Dacă este posibil ca elevii să aleagă dintr-o varietate de titluri potrivite pentru nivelul lor de lectură, cel mai bun lucru este, cu siguranță, ‘libera alegere’, a apreciat Sheridan Blau. Potrivit acestuia, elevii ‘vor găsi ceva care îi interesează’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)



Sursa:www.financiarul.ro