Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 7
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Pacea este incluzivă şi indivizibilă

 
Pacea este incluzivă şi indivizibilă
  • 08 Aug 2013
  • 3875
„Pacea este incluzivă şi indivizibilă” a spus card. Peter Turkson la Nagasaki unde se află în aceste zile pentru a comemora victimele bombardamentului atomic din 9 august 1945. Începând de luni preşedintele Consiliului „Justiţie şi Pace” (Justitia et pax) se află în Japonia pentru a participa la iniţiativa „Zece zile pentru pace”, promovată de Conferinţa Episcopală din Japonia în memoria victimelor de la Hiroshima şi Nagasaki.

Aflat la o întâlnire interreligioasă organizată la Nagasaki de Centrul pentru dialog şi pace în lume, la care au luat parte reprezentanţi budişti, şintoişti şi protestanţi, card. Turkson a spus că „nu este admisibil ca o parte a populaţiei să trăiască în pace şi cealaltă să sufere din cauza marginalizării, lipsurilor, nedreptăţii şi violenţelor: pacea este incluzivă şi indivizibilă”.

„Nu sunt turist, nici oaspete, ci pelerin”, a spus prelatul care a evidenţiat că omul contemporan, „confuz şi descurajat”, pare să uite că propriul destin dorit de Dumnezeu este acela al „libertăţii şi al fericirii”, omul abandonându-se „suferinţei”, „lăcomiei şi urii”.

„Din contră”, a continuat cardinalul, „pacea şi supravieţuirea omenirii sunt legate indisolubil de progres, de dezvoltare şi de demnitatea tuturor persoanelor”, aşa cum a spus Fericitul Ioan Paul al II-lea când a vizitat Japonia în februarie 1981.

Astfel, preşedintele Dicasterului din Vatican a reamintit de aniversarea celor 50 de ani de la Enciclica „Pacem in Terris” semnată de Ioan al XXIII-lea în 1963, în care se sublinia că „pacea trebuie construită pe fundamente solide”. Acesta a subliniat că şi papii succesivi au insistat pe caracterul incluziv şi indivizibil al păcii şi asupra necesităţii de a nu „ignora, marginaliza sau exclude” nicio parte a societăţii.

Card. Turkson a reamintit şi apelul recent al Papei Francisc care a spus în timp ce vizita pe 25 iulie o comunitate săracă din Brazilia: „Să nu lăsăm să intre în sufletele noastre cultura marginalizării, pentru că noi suntem fraţi. Nimeni nu trebuie marginalizat!” Subliniind că adevăratul proces de pace trebuie să „integreze şi periferiile” cardinalul s-a rugat pentru victimele bombardamentelor atomice, invitând toate „marile tradiţii religioase şi spirituale din Asia” să lucreze împreună pentru promovarea păcii.

Sosind în Japonia pe 5 august, prelatul catolic a adus omagiu în primele zile ale vizitei sale victimelor bombei atomice de la Hiroshima. Pe 8 august acesta va participa tot la Nagasaki la o ceremonie interreligioasă organizată în parcul „Grand-Zero” din oraş şi se va ruga pentru cei care au murit în tragicele bombardamente din 1945, dar şi pentru cei care suferă din cauza efectelor radiaţiilor. Pe 9 august card. Turkson va celebra Sfânta Liturghie pentru pace în lume.



Sursa:ro.radiovaticana.va