Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Războiul, o nebunie. Să devenim făcători de pace.

 
Războiul, o nebunie. Să devenim făcători de pace.
  • 03 Aug 2013
  • 3791
Între 5 şi 9 august, cardinalul Peter Turkson, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Dreptate şi Pace, se va afla în Japonia pentru cinci zile sub semnul rugăciunii şi al promovării păcii în Ţara Soarelui Răsare. Vizita este prilejuită de comemorarea bombardamentelor atomice asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki, ce-au avut loc în 1945.

Vizita preşedintelui departamentului vatican pentru dreptate şi pace se integrează în iniţiativa „zece zile pentru pace”, promovată de Conferinţa Episcopală Japoneză, cu desfăşurare între 6 şi 15 august, în memoria victimelor bombelor atomice.

Programul celebrărilor se anunţă foarte încărcat: luni, 5 august, la Hiroshima, cardinalul Turkson va prezida Sfânta Liturghie pentru pace în catedrala oraşului, iar în ziua succesivă va lua parte la o întâlnire interreligioasă, împreună cu budişti, şintoişti şi protestanţi, unde va pronunţa un discurs axat pe colaborarea reciprocă în construirea păcii mondiale.

Miercuri, 7 august, cardinalul Turkson va merge la Nagasaki pentru a participa la o cină promovată de Centrul interreligios pentru dialog privind pacea mondială. Pe 8 august, în contextul unei ceremonii comemorative interreligioase organizată la Ground-Zero Park, din Nagasaki, preşedintele dicasterului vatican pentru dreptate şi pace va recita o rugăciune pentru toate victimele, cu un gând special pentru cei care au supravieţuit, dar care suferă încă din cauza efectelor radioactivităţii.

Tot la Nagasaki, pe 9 august, cardinalul Turkson va prezida Sfânta Liturghie pentru pace în lume.

Când Ioan Paul al II-lea a vizitat Hiroshima, în februarie 1981, a lansat un apel de pace în întreaga lume, Papa Wojtyla cerându-le conducătorilor lumii, dar şi nouă tuturor, în special tinerilor, să fie luată o decizie solemnă, astfel încât „războiul să nu mai fie niciodată tolerat şi văzut ca mijloc de rezolvare a divergenţelor” şi pentru „a se crea împreună un nou viitor de fraternitate şi solidaritate”.

Răspunzând unui astfel de apel, episcopii din Japonia au organizat momente de rugăciune, de reflecţie şi pelerinaje în toate diecezele, cu obiectivul de a favoriza pacea şi de a-i încuraja pe credincioşi „nu doar să se roage pentru victime, dar şi pentru a susţine cu tărie că războiul este o nebunie şi că este necesar să se devină operatori de pace!”.

Este necesar să se reamintească de asemenea că iniţiativa „Zece zile pentru pace” are loc la aniversarea a 50 de ani de la „Pacem in terris”, enciclică din 1963, a papei Ioan al XXIII-lea.

În mesajul semnat de preşedintele episcopatului japonez, mons. Peter Takeo Okada, se citeşte: „Această enciclică oferă învăţături asupra drepturilor şi obligaţiilor omului, asupra autorităţii Statului şi a binelui comun, dar şi reflecţii fundamentale precum adevărul, justiţia, solidaritatea, chestiunea refugiaţilor, dezarmarea şi dezvoltarea economică”.

Episcopii japonezi scriu de asemenea: „Subtitlul enciclicei „Despre pace între toate popoarele, în adevăr, dreptate, iubire şi libertate”, exprimă ideea fundamentală că la originea păcii se află tutelarea drepturilor şi demnităţii omului şi că pacea poate fi realizată doar când dezvoltarea omului este orientată spre construirea unei societăţi mai umane”.



Sursa:ro.radiovaticana.va