Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 6
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Curs pentru preoții parohi despre ”noul proces matrimonial”

 
Curs pentru preoții parohi despre ”noul proces matrimonial”
  • 25 Feb 2017
  • 5750

În perioada 22-25 februarie 2017, s-a desfășurat la Roma un curs de formare pentru preoții parohi despre ”noul proces matrimonial”. Cursul a fost organizat de supremul tribunal canonic al Rotei Romane și a avut la bază noile îndrumări din exortația apostolică post-sinodală a papei Francisc ”Amoris Laetitia” și reforma dorită și exprimată de Papa Francisc prin cele două Motu Proprio: Mitis Iudex Dominus Iesus (pentru Biserica de rit latin) și Mitis et misericors Iesus (pentru Bisericile Catolice Orientale).

Inițiatorul acestui curs a fost Tribunalul de Apel al Rotei Romane care, prin persoana Decanului, Mons. Pio Vito Pinto, a prezentat celor aproximativ 350 de parohi veniți din întreaga lume noile aspecte canonice ale procesului de nulitate a căsătoriei și rolul discernământului despre care vorbește exortația ”Amoris Laetitia” în capitolele VI și VIII. În cadrul discuțiilor pe grupuri, s-a insistat asupra unei noutăți în ambientul canonic, reprezentată de expunerea „procesului mai scurt” în fața Episcopului.

Parohii prezenți au avut bucuria să-i asculte pe Cardinalul Carlos Osoro Sierra, Arhiepiscop al Madridului și pe Cardinalul Christoph Schönborn, Arhiepiscop de Viena. Cel din urmă a prezentat cheile de interpretare din Amoris laetitia. Acest document, a spus Cardinalul Schönborn, reprezintă „un act de magisteriu” pentru că „este clar că Papa aici exercită rolul său de păstor, de maestru şi de învăţător al credinţei, după ce a beneficiat de consultarea celor două sinoade”. Pentru Arhiepiscopul de Viena, Papa „a reînnoit în mod fundamental discursul Bisericii”, desigur „în linia exortației Evangelii gaudium, dar şi a documentului conciliar Gaudium et spes, în care principiile doctrinale şi consideraţiile oamenilor din timpul prezent sunt într-o continuă evoluţie”. Parohii au fost invitați astfel să aibă o mare disponibilitate de a primi realitatea multelor şi diferitelor situaţii familiale, îmbrăţişându-le fragilităţile.

Sâmbătă, 25 februarie, toți participanții au fost primiți în audiență de către Sfântul Părinte Papa Francisc.

În discursul său (tradus de redacția română a postului Radio Vatican), Papa le-a spus celor prezenți: ”Nimeni nu cunoaște mai bine decât voi realitatea țesutului social din teritoriu, experimentând complexitatea variată cu uniuni celebrate în Cristos, uniuni de fapt, uniuni civile, uniuni eșuate, familii și tineri fericiți și nefericiți. Voi sunteți chemați să fiți însoțitori de drum pentru orice persoană și orice situație pentru a da mărturie și a sprijini”. Preocuparea de căpătâi, a continuat papa, trebuie să fie aceea de a da mărturie pentru harul sacramentului căsătoriei și binele primordial al familiei, celulă vitală a Bisericii și a societății, prin vestind căsătoria dintre un bărbat și o femeie ca semn al uniunii sponsale dintre Cristos și Biserică”.

”În timp ce oferiți această mărturie”, a continuat papa Francisc în discursul adresat preoților parohi, ”străduiți-vă în același timp să-i sprijiniți pe cei care și-au dat seama de faptul că uniunea lor nu este o adevărată căsătorie sacramentală și au voința de a ieși din această situație. În această activitate delicată și necesară faceți în așa fel încât credincioșii voștri să vă recunoască nu atât ca experți în documente birocratice sau norme juridice, ci ca frați care asumă disponibilitatea de a-i asculta și a-i înțelege”.

În încheiere, Papa Francisc a recomandat ca logodnicii să beneficieze de ”un adevărat parcurs catehumenal” care să cuprindă etapele drumului sacramental: timpii de pregătire la căsătorie, de celebrare a acesteia și ai anilor imediat următori.

”Vouă, parohilor, colaboratori indispensabili ai episcopilor, vă este încredințat în mod principal acest catehumenat”, a încheiat Sfântul Părinte. 

Din parte Bisericii Greco-Catolice din România au participat: Pr. Prot. Marius Ungureșan, Pr. Titus Sas, Pr. Alin Cîndea și Pr. Ilie Arieșan, preoți ai Eparhiei de Cluj-Gherla.

 

ACC