Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO: Manifestare culturală dedicată cărturarului Gheorghe Șincai, în Catedrala Blajului

 
FOTO: Manifestare culturală dedicată cărturarului Gheorghe Șincai, în Catedrala Blajului
  • 03 Noi 2016
  • 4042

Episcopii Greco-Catolici, reuniți la Blaj în intervalul  2-4 noiembrie 2016 pentru sesiunea ordinară de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, au participat joi, 3 noiembrie, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sf. Treime” din Blaj, la o manifestare culturală dedicată împlinirii a 200 de ani de la trecerea la cele veșnice a cărturarului iluminist Gheorghe Șincai.Manifestarea a început cu slujba Parastasului, celebrată de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Curiei și de Preasfinția Sa Florentin, Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, în prezența celorlalți Episcopi.A urmat o prezentare a vieții și activității marelui cărturar susținută de Prof. dr. Ana Maria Roman Negoi, Asistent cercetare dr. la Centrul de Excelenţă în Cercetări Istorice şi Politologice Iuliu Maniu din cadrul Universității 1 Decembrie 1918, Alba Iulia, autoare a mai multor cărți și articole dedicate ilustrului cărturar Georghe Șincai (Deconstrucţia discursului istoric la Gheorghe Şincai: analiză sursologică. Bază de date, Cluj- Napoca, Editura Argonaut, 2007; Recuperarea unui destin: Gheorghe Şincai, Hronica românilor, în curs de apariţie la Cluj-Napoca, Editura Argonaut).Prof. univ. dr. Ion Buzași a vorbit despre rolul  lui Gheorghe Șincai în luminarea maselor, dedicându-se carierei didactice și contribuind la întemeierea unui număr impresionant de școli confesionale greco-catolice (în număr de peste 300), dar și despre importanta sa activitate ca director general al școlilor românești unite din întreaga Transilvanie.

Domnul Ion Moldovan a prezentat două cărți apărute la Editura "Buna Vestire" din Blaj cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la trecerea la cele veșnice a cărturarului.

Manifestarea culturală a continuat cu un moment muzical susținut de Cvartetul Cantabile din Cluj-Napoca și de solista de muzică populară Veta Biriș.

 

ACC

 

Foto: AMR