Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: Este teribil a folosi numele lui Dumnezeu pentru a justifica violențele și terorismul

 
Papa Francisc: Este teribil a folosi numele lui Dumnezeu pentru a justifica violențele și terorismul
  • 03 Noi 2016
  • 4486

Cu un amplu discurs despre milostivire, dar și despre fraternitate între religii fără sincretisme, Sfântul Părinte a primit marți, 3 noiembrie a.c., în Sala Clementină din Palatul Apostolic aproximativ 200 de reprezentanți ai diferitelor religii – creștini, evrei, musulmani, budiști și hinduși – implicați în domeniul operelor de caritate. În contextul Anului jubiliar, papa Francisc a vorbit despre importanța milostivirii și a îndemnat la fraternitate între religii fără a cădea în forme de sincretism. În același timp, Pontiful a cerut reprezentanților religiilor să condamne fără echivoc folosirea numelui lui Dumnezeu pentru a comite atentate teroriste și violențe

 

”Astăzi este timpul fraternității”, a spus papa Francisc în cuvântul său, este timpul ca religiile să se întâlnească și să dialogheze ”fără forme de sincretism”, pentru a se cunoaște mai bine și a se înțelege mai bine. Orice tradiție ”cu adevărat religioasă”, a subliniat Sfântul Părinte, conduce inima să se apropie de cei care trec prin situații care au nevoie de o grijă mai mare, precum boala, formele de dizabilitate, sărăcia, nedreptatea, consecințele conflictelor și migrațiile”.

Omul deseori uită de Dumnezeu și se îndepărtează de aproapele și de memoria trecutului. De aceea, el repetă în forme de o cruzime și mai mare, erorile tragice comise în alte timpuri. Este drama răului, alegerea liberă a omului, dar iubirea milostivă nu-l lasă pe om pe mâna răului:
Papa Francisc: ”Într-o lume agitată și cu puțină memorie, care merge în grabă lăsându-i pe mulți în urmă și fără să-și dea seama că rămâne fără respirație și fără țel, avem astăzi nevoie, ca de aer, de această iubire gratuită care reînnoiește viața. Omul este însetat de milostivire și nu există tehnologie care să-i poată potoli setea: caută afecțiunea care să meargă dincolo de consolarea momentului, un port sigur în care să ajungă navigarea sa neliniștită, o îmbrățișare infinită care să ierte și să reconcilieze”.  

Iertarea, a amintit Sfântul Părinte, ”este cu siguranță cel mai mare dar pe care îl putem face celorlalți, pentru că este ceea ce ne costă mai mult, dar în același timp ceea ce ne face asemănători cu Dumnezeu”.

Papa Francisc a îndemnat reprezentanții religiilor să respingă ”căile fără țel ale contrapunerii și închiderii. Să nu se mai întâmple ca religiile, din cauza comportamentului unor adepți ai lor, să transmită un mesaj distonat, disonant de cel al milostivirii”.
Papa Francisc: ”Din nefericire, nu trece zi în care să nu se audă vorbindu-se de violențe, conflicte, răpiri, atacuri teroriste, victime și distrugeri. Este teribil faptul că pentru a justifica asemenea barbarii este invocat uneori numele unei religii sau chiar al lui Dumnezeu. Să fie condamnate în mod clar aceste atitudini nedrepte, care profanează numele lui Dumnezeu și otrăvesc căutarea religioasă a omului”.

În fine, papa Francisc a încurajat la promovarea unor ”întâlniri pașnice între cei care cred” și a unei ”adevărate libertăți religioase”. În această privință, ”responsabilitatea noastră înaintea lui Dumnezeu, a omenirii și a viitorului este mare și cere orice efort”.

(rv – A. Dancă)



Sursa:ro.radiovaticana.va