Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 8
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Mărturia bătrânului forțat să filmeze asasinarea părintelui Hamel

 
Mărturia bătrânului forțat să filmeze asasinarea părintelui Hamel
  • 30 Sep 2016
  • 2882

La două luni după uciderea părintelui Hamel, de către doi agresori islamiști, în biserica din orășelul din Seine-Maritime (Franța), trei supraviețuitori s-au destăinuit unui jurnalist de la Famillie Chretienne. Cei trei vorbesc despre confruntarea lor cu teroriștii și cum au încercat în zadar să poarte un dialog rațional.

E un miracol
Jurnalistul Luc Adrian, i-a întâlnit pe Guy Coponet rănit de trei lovituri de cuțit, inclusiv una în gât, pe soția acestuia Janine și pe maica Danielle. Aceasta a fost prima dată când cuplul de octogenari a dat mărturie în mod public despre groaznicul eveniment. Fostul muncitor de 87 de ani, Guy Coponet a scăpat ca prin miracol. El a așteptat mai mult de 45 de minute înainte ca echipele de prim ajutor să poată interveni. "Medicul de urgență care m-a tratat mi-a spus: "A fost mâna divină care v-a protejat, deoarece nu v-au fost atinse nici unul din organele vitale. Dar, au fost foarte aproape... E un miracol!", povestește bătrânul.

Am fost obligat să filmez asasinarea prietenului meu
Dar cel mai greu lucru pentru el a fost când l-au forțat să filmeze execuția părintelui Hamel. "Cei doi tineri ucigași m-au apucat de gât, mi-au pus o cameră de filmat în mâini și mi-au spus: Bunicule, tu filmezi!" Au venit chiar și să verifice calitatea imaginilor și li s-a părut că am tremura prea mult. Am fost obligat să filmez asasinarea prietenului meu, părinte Jacques! Nu-mi voi reveni niciodată." El a explicat că cei doi teroriști doreau să "facă un film care să facă înconjurul lumii pe rețelele de socializare, care să le permită să-și câștige faima de "martiri" ai lui Allah.""Părinte, în mâinile tale îmi încredințez sufletul"
În timpul atacului, Guy a încercat să-i facă să gândească. L-a întrebat pe unul dintre ucigași, dacă are copii, și a adăugat: "Gândește-te la părinții tăi, ești pe drumul greșit, îi vei ucide de durere". Teroristul l-a înjunghiat și l-a tras în fața altarului. "Era roșu peste tot, dar nu mi-am dat seama că era de la sângele meu. În acel moment nu am simțit nimic. La un momentdat am început să mă țin de gât, deoarece sângele țâșnea. "Apoi m-am rugat Sfântului Charles de Foucauld", omorât și acesta de o mână de musulman în deșert. "Am recitat rugăciunea de încredințare, care-mi place în mod special: Părintele meu, eu mă abandonez Ție, fă cu mine ceea ce-Ți place. În mâinile tale îmi încredințez sufletul." "Am fost în mâinile Lui. Mai ales după o Sfântă Liturghie!", i-a explicat octogenarul lui Luc Adrian.

Este o sinucidere. Au vrut să moară. Aștept cu nerăbdare să-i pot întreba din cer: De ce toate astea?
Apoi a început o conversație între Kermiche (terorist) și sora Helen, una dintre călugărițele care au participat la Liturghie. "Ți-e frică să mori?, a întrebat-o Kermiche pe Helena. -Nu, a răspuns ea. Acesta a fost surprins: - De ce nu te temi? - Pentru că eu cred în Dumnezeu și știu că voi fi fericită", spune sora Danielle pentru Famillie Chretienne. "Și eu cred în Dumnezeu și nu mă tem de moarte", a spus teroristul. Apoi, a strigat: "Isus este un om, nu Dumnezeu". Soția lui Guy, Janine, îi cere permisiunea să se așeze. El a răspuns fără ezitare, politicos: "Da, stai doamnă." Maica Helen, care a fost foarte epuizată, a întrebat dacă poate să-și ia bastonul rămas la locul ei. "Kermiche s-a deplasat, i-a luat bastonul și i l-a dat în mână", spune maica Dnielle.

La 10:30, a sunat clopotul. Cei doi teroriști i-au împins pe supraviețuitori afară și apoi au ieșit și ei țipând "Allahu Akbar", moment încare au fost doborâți de poliție. "Este o sinucidere. Au vrut să moară. Aștept cu nerăbdare să-i pot întreba din cer: De ce toate astea?", spune sora Danielle.

 

Întâlnirea cu familiile călăilor
Astăzi, supraviețuitorii din biserică se refac. Guy si Janine vor celebra 65 de ani de căsătorie. Se pune problema iertării. "Eu o voi putea face pe deplin în fața lui Dumnezeu, cu harul său", spune Guy. Acesta se roagă pentru ei, uneori împreună cu soția lui. "Noi doar spunem: Tată, iartă-i, că nu au știut ce fac." Vor încerca să se întâlnească cu familiile călăilor lor. "Pentru a încerca să înțeleagă și să se elibereze", spune Janine.

 

Traducere: ACCSursa:http://www.lefigaro.fr