Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Milostivirea izvor de demnitate

 
Milostivirea izvor de demnitate
  • 31 Aug 2016
  • 4159

"Milostivirea este dătătoare de demnitate". Papa Francisc a ales să dedice acestei teme reflecția catehezei de miercuri, 31 august, din cadrul audienței generale desfășurată în Piața Sfântul Petru. Inspirându-se din capitolul 9 al Evangheliei după Sfântul Matei, în care se istorisește despre vindecarea unei femei care de doisprezece ani avea hemoragie, pontiful s-a oprit asupra figurii acestei femei care se evidențiază prin credință și curaj.

Evanghelia istorisește că femeia își spunea: "De mă voi atinge fie și numai de mantia lui, voi fi vindecată", papa Francisc explicând că raționamentul femeii "este însuflețit de multă credință, de multă speranță și, cu o anumită iscusință, reușește să facă ce și-a propus."   

Papa Francisc: "Dorința de a fi salvată de Isus este într-atât de mare încât o determină să încalce normele stabilite de legea lui Moise. De fapt, această sărmană femeie nu numai că este bolnavă de mulți ani, dar este totodată considerată impură, din pricina hemoragiei (cfr Lev 15,19-30). De aceea, este exclusă de la celebrările religioase, de la viața conjugală, de la normalele relații cu aproapele (…)  Această femeie era exclusă din rândul societății. Este important să avem în vedere această condiție de deșeu, de element considerat netrebuincios pentru a înțelege starea ei sufletească: ea simte că Isus o poate elibera de boală și de situația de marginalizare și de lipsa de demnitate cu care se confruntă de numeroși ani. Într-un cuvânt, știe, simte că Isus o poate salva "

"Acest caz ne face să reflectăm asupra modului în care femeia este deseori percepută și reprezentată", a observat pontiful, atrăgând atenția asupra viziunii privitoare la lumea feminină, chiar și în contextul comunităților creștine, o viziune impregnată uneori de "prejudecăți și suspiciuni dăunătoare".

Însă, "Isus a admirat credința acestei femei pe care toți o evită și a transformat speranța ei în mântuire", a evidențiat papa Francisc, spunând: "Nu-i cunoaștem numele, însă puținele rânduri prin care Evangheliile descriu întâlnirea sa cu Isus delineează un itinerariu de credință în măsură să restabilească adevărul și măreția demnității fiecărei persoane. Prin întâlnirea cu Cristos, bărbați și femei din orice loc și din orice timp, ajung să cunoască viața eliberării și a mântuirii".

Rămânând la fragmentul din Evanghelia după Sfântul Matei, pontiful s-a oprit asupra momentului în care femeia a atins ciucurii mantiei lui Isus. "Întorcându-se și văzând-o, Isus i-a zis: 'Încrede-te, fiică, credința ta te-a mântuit. Iar femeia a fost vindecată din ceasul acela'."

În cateheza audienței generale de miercuri, cu tema "Milostivirea dătătoare de demnitate", papa Francisc și-a oprit atenția asupra cuvintelor adresate de Isus femeii: 'Încrede-te, fiică, credința ta te-a mântuit', explicând că acestea exprimă întreaga milostivire a lui Dumnezeu față de acea persoană și dând lămuriri asupra numeroaselor conotații avute de cuvântul mântuire, a spus:

Papa Francisc: "În primul rând, [mântuirea exprimată prin vindecare] îi restituie femeii sănătatea, apoi libertatea față de discriminările sociale și religioase și, în plus, împlinește speranța pe care o avea în inimă, anulându-i teamă și descurajarea; în fine, această femeie este restituită comunității, eliberând-o de necesitatea de a acționa pe ascuns. Acest ultim aspect este important: o persoană dată la o parte acționează întotdeauna pe ascuns uneori sau chiar toată viață: să ne gândim la leproșii din timpul lui Isus, la oamenii străzii din zilele noastre… la păcătoși, la noi păcătoșii… ."

Mântuirea dăruită de Isus este totală, reintegrând viața femeii în sfera iubirii față de Dumnezeu și, în același timp, redându-i demnitatea deplină, a spus  pontiful, ilustrând caracterul global și complet al vindecării dăruită de Isus și explicând totodată că eliberarea femeii de boală, de excluziune, de teamă și deznădejde nu vine de la gestul atingerii mantiei lui Isus ci…

"Mântuirea este dată de Cuvântul lui Isus, primit cu credință, în măsură să consoleze, să vindece și să restabilească relația cu Dumnezeu și cu poporul său. Isus este unicul izvor de binecuvântare din care se ivește mântuirea pentru toți oamenii, iar credința este starea necesară fundamentală pentru a o primi. Prin comportamentul său plin de milostivire, Isus indică Bisericii, încă o dată, parcursul pe care-l are de urmat pentru a merge în întâmpinarea fiecărei persoane, astfel încât oricine să poată fi vindecat trupește și sufletește, redobândind demnitatea de fii ai lui Dumnezeu."

Primiți acum binecuvântarea de la finalul audienței generale de miercuri, 31 august, a cărei cateheză a fost dedicată temei "Milostivirea izvor de demnitate", inspirată din istorisirea vindecării femeii care suferea de hemoragie, din capitolul 9 al Evangheliei după Sfântul Matei.

RV/AMSursa:ro.radiovaticana.va