Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Benedict dezvăluie adevăratele motive ale retragerii sale

 
Papa Benedict dezvăluie adevăratele motive ale retragerii sale
  • 26 Aug 2016
  • 8302

Slujitor al lui Dumnezeu și al smereniei este titlul unei noi biografii a Papei emerit Benedict al XVI-lea, ziua planificată pentru a apărea în librării fiind 30 august. Cartea semnată de Elio Guerriero, scriitor și teolog, e prefațată de Papa Francisc. Pontiful, în prefață, aduce un omagiu predecesorului său, "a cărui prezență discretă și rugăciune pentru Biserică este sprijin și reconfort" pentru lucrarea sa.

"Renunțarea mi-a părut a fi o datorie"

Cu o săptămână înainte de lansarea acestei biografii, Papa emerit a dat un interviu lui Elio Guerriero, publicat pe site-ul web Repubblica. În respectivul interviu, Benedict al XVI-lea evocă momentul renunțării cu toată simplitatea, precum și motivele pentru care a decis să facă această mișcare istorică. "După experiența vizitei apostolice în Mexic și Cuba (martie 2012), nu m-am mai simțit în stare să efectueze o astfel de călătorie", a spus Papa Benedict, referindu-se la Ziua Mondială a Tineretului, planificată la Rio în anul următor. Eveniment pentru care "prezența fizică a unui papă este indispensabilă." "Este una dintre circumstanțele pentru care renunțarea mi s-a părut a fi o datorie", a spus el pur și simplu, marturisind că a experimentat limitele puterii sale fizice.

Convins de la început că nu este decât  un "lucrător simplu și umil în via Domnului", papa emerit și-a dat seama că nu poate face altceva "decât să se lase în mâinile Domnului și să-i acorde încredere", mizând pe prezența Fecioarei Maria, a sfinților, mai ales a celor pe care-i numește "tovarăși de călătorie de o viață": Sfântul Augustin și Sfântul Bonaventura ...

Susținere din partea credincioșilor

A fost sprijinit spiritual pentru o astfel de decizie deliberată, dar, de asemenea, a fost susținut și de credincioși. Papa Benedict al XVI-lea a spus că a primit multe scrisori, "de la mai marii acestei lumi", dar și de la "oameni umili și simpli", care-l îl asigurau de rugăciunile și prietenia lor. Evocând relațiile cu succesorul său, papa emerit a reiterat ascultarea și dedicarea sa, așa cum a făcut și în trecut. Benedict recunoaște că a avut un "sentiment de recunoștință față de Providență", la anunțarea alegerii lui Jorge Mario Bergoglio în Scaunul Apostolic. "După doi papi din Europa Centrală, Domnul și-a întors privirea spre Biserica Universală și ne-a invitat la o comuniune mai largă, mai catolică", explică acesta.

Papa emerit, retras după renunțare la mănăstirea Mater Ecclesiae, în grădinile Vaticanului, a declarat că a fost "atins" de "disponibilitatea umană" a papei Francisc. "Bunătatea care mi-a arătat-o, este pentru mine un har special, în această ultimă perioadă a vieții", spune papa emerit, plin de recunoștință.

Traducere: ACCSursa:it.aleteia.org