Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Trei motive să te spovedești cât mai curând posibil

 
Trei motive să te spovedești cât mai curând posibil
  • 01 Aug 2016
  • 10783

De Sr. Theresa Aletheia Noble

”Următorul pentru spovadă!”

Eram în Nicaragua călătorind la Guatemala când am auzit acest strigăt în spaniolă la un sanctuar. Mă aflam pentru a doua oară în America Latină. În prima mea vizită am avut experiența convertirii și am trecut de la a fi atee la a crede în Dumnezeu. A doua oară, un an mai târziu, am primit pentru prima dată ceea ce Catehismul definește „Sacramentul  convertirii”.

Când am auzit invitația preotului am ezitat să merg. Nu cunoșteam prea bine limba spaniolă, și știam că ar fi jenant să înșirui lunga mea listă de păcate într-o altă limbă. Mii de preocupări îmi treceau prin cap până când gândurile mele au dispărut într-o decizie  neașteptată de a mă ridica și de a mă așeza pe acel scaun. Păcatele mi-au ieșit spontan, iar preotul bătrân a încercat să mă înțeleagă în modesta mea spaniolă. Apoi mi-a dat dezlegarea. Am fost cuprinsă de o mare eliberare. Aveam nevoie, și nici măcar nu știam.

Sacramentul spovedaniei poate să intimideze. E dificil să mergi să te spovedești, mai ales dacă nu ai mai fost demult. De multe ori apare un fel de repulsie fizică, o dorință puternică de a sta departe deoarece e un lucru foarte dificil, umilitor. Uneori ne convingem de faptul că păcatele noastre sunt lucruri care privesc pe noi și pe Dumnezeu și că nu e nevoie de un sacrament. Căutăm scuze pentru a zice că în fond nu e ceva important. Dar este.

Iată câteva motive pentru care iubesc să mă spovedesc:

1.      Isus ne așteaptă.

 Odată l-am făcut pe preot să strige în confesional. A înțeles greșit ceea ce am vrut să zic și era un om morocănos, de aceea a început să urle înainte ca eu să-mi termin fraza. Din fericire în acel moment iubeam deja acest sacrament și știam că eram acolo să-l văd pe Isus, indiferent dacă preotul era pentru mine chipul lui Isus sau nu. Când am iești din confesional surprinsă și un pic nervoasă nu am putut să fac altceva decât să zâmbesc. „Isus poate să-mi dea harul acestui sacrament  chiar și prin acest preot morocănos!”, mi-am zis. Acest sacrament nu e înțeles doar ca un loc unde primești sfaturi sau o ședință de terapie; nu se cere nici măcar un preot binevoitor și înțelegător, chiar dacă ar ajuta. După cum afirmă Catehismul, ”Dumnezeu singur iartă păcatele” . Harurile acestui sacrament provin din mâinile lui Isus și sunt administrate prin mâinile preoților, în zilele bune și în  zilele lor mai puțin bune.

 

2.      Crește harul.

Sacramentul spovedaniei are cu adevărat puterea să reînnoiască prezența Sfintei Treimi în noi dacă am deteliorat raportul nostru cu Dumnezeu din cauza păcatelor. Repet acest lucru pentru că e important. Acest sacrament poate reînnoi harul botezului dacă l-am pierdut prin păcat grav. Părinții Bisericii defineau acest sacrament „A doua masă (de salvare) după naufragiul harului pierdut”. Nu întotdeauna știm cu exactitate cât a slăbit raportul nostru cu Dumnezeu, de aceea e bine să mergem să ne spovedim măcar o dată pe an cum ne îndeamnă Biserica, dar e și mai bine dacă mergem mai des, dacă reușim. Acest sacrament crește harul în sufletul nostru și ne ajută să trecem și să evităm păcatul. Nu știu voi, dar eu am cu adevărat nevoie de un pic de ajutor în acestă materie.

 

 

3.      Izvor de vindecare spirituală.

 Când eram mică, mama mea mi-a zis că după ce voi primi dezlegarea în acest sacrament mă voi simți „ușoară ca un înger”, și a fost mereu așa. Mergând să ne spovedim cu umilință și mărturisind păcatele noastre, Domnul ne permite să ieșim reînnoiți în minte și trup. Când preotul rostește rugăciunea de dezlegare, o greutate se ia de pe spatele meu și simt o mare ușurare. E o experiență de vindecare deoarece știu că Domnul m-a ascultat și merge cu mine. Știe de ce am nevoie și mă ajută să mă apropriu de EL, și mi-a dat harurile potrivite ca să pot trece peste păcat. Din acest motiv, încep și termin de multe ori spovada mea cu o implorare de vindecare zicând: „Cer lui Isus harul de a....”.

Ați putea încă să nu vă folosiți de harurile disponibile pentru voi în sacramentul penitenței. Probaibl nu mergeți la spovadă de ani buni. Probabil nu sunteți convinși că ar ajuta. Probabil că nu sunteți siguri că e necesar, sau biblic. Mă voi ruga  să obțineți harul care să vă inspire și să vă motiveze pentru ca să primiți acest sacrament.  De multe ori ne încearcă o mare rezisteță față de el tocmai pentru că este așa de puternic și forțele răului din lume nu doresc ca oamenii să se bucure de harurile disponibile primite prin sacramente.

Lumea noastră divizată, violentă și dezorientată ar fi un loc mai bun dacă toți s-ar întoarce spre acest sacrament.

 

Traducere: AMR

 Sursa:it.aleteia.org