Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Cum să dominăm furia și să nu o lăsăm să ne domine

 
Cum să dominăm furia și să nu o lăsăm să ne domine
  • 26 Mai 2016
  • 3851

          Furia este un sentiment care, prin puterea sa, destabilizează armonia din familie, de la locul de muncă și cea socială, toate acestea în plus față de daunele pe care le poate provoca sănătății fizice și emoționale. În ciuda acestui fapt, mânia se poate controla. Pentru aceasta este necesară o schimbare de atitudine, efort și voință.

          Ea este răspunsul adaptiv al organismului nostru împotriva a ceva ce ne deranjează. Enervându-ne în mod sporadic reprezintă ceva natural în comportamentul uman. Aspectul negativ apare atunci când devine un sentiment frecvent și predominant, care reprimă bucuria vieții și deteriorează relațiile cu alții.

Efectele furiei

          Furia este o emoție atât de puternică care poate afecta și corpul atunci când apar aceste episoade. Semnalele care se observă în general: fața înroșită, venele umflate, pumnii și dinții strânși, demonstrează că întregul sistem nervos acționează împreună. Studiile științifice susțin că acest sentiment provoacă schimbări puternice ale sistemului nervos autonom care, la rândul său, controlează răspunsul sistemului cardiovascular și al celui endocrin, provocând o stare mintală negativă și unele schimbări în activitatea cerebrală.

Ce dă naștere furiei?

          Descoperirea cauzei furiei reprezintă primul pas pentru a învinge acest sentiment, care uneori devine obișnuință.

          A se înfuria des și intens poate fi o manifestare a altor sentimente. Iată-le pe cele mai frecvente:

Nesiguranța - frica că alții pot descoperi că nu aveți perfecțiunea pe care vreți să o transmiteți sau teama de eșec în fața anumitor provocări.

Gelozia sau invidia - atunci când exită o amenințare latentă care pune în pericol ceva important.

Dependența - legată dorinței de a pretinde că totul se învârte în jurul nostru, un lucru în mod logic de neconceput.

Teama - în fața unei situații care creează incertitudine, anxietate și nervozitate.

Cum să o dominăm?

          Să învățăm să gestionăm furia este posibil. Efortul și voința sunt cheile care stopează aspectul distructiv care provoacă acest sentiment. De asemenea, sunt și câteva sfaturi de urmat pentru a reuși.

          În primul rând, trebuie să fim conștienți de răul care ni-l provoacă furia nouă înșine și celor din jurul nostru. În plus față de acest lucru, experții recomandă celor care se enervează ușor să învețe să rezolve problemele cu cei care sunt cu adevărat cauza, fără a le descărca pe prima persoană care intră în raza lor de acțiune. O dificultate la locul de muncă nu trebuie să afecteze mediul intern și viceversa. Să înveți să delimitezi problemele este o regulă de aur.

          Faptul de a vorbi despre contrarietăți este un alt mod de aerisire, fără a fi nevoie să se recurgă la mânie. Nu are nici un sens să se acumuleze agresivitate. Este important să se stabilească o bună comunicare cu o persoană de încredere pentru a exterioriza sentimentele, dar este, de asemenea, important și modul în care acestea se exprimă. Nu trebuie să îți pierzi cumpătul, ci trebuie să fii foarte inteligent la nivel emoțional. Dezacordurile pot fi exprimate, iar în limitele respectului totul este posibil.

          În cele din urmă, trebuie să se ceară scuze. Furia este o armă mortală, care poate provoca mari daune altora. Sunt momente în care furia este disproporționată, iar recunoscând asta îl ajută pe cel care se enervează să fie mai conștient de necesitatea de a se exprima într-un alt mod. Nu ajunge doar să se scuze - trebuie să se schimbe.

 

Traducere: Liviu Ursu