Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


2 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Omul modern este asemenea unui câine legat cu lanț electronic?

 
Omul modern este asemenea unui câine legat cu lanț electronic?
  • 08 Mai 2016
  • 1924

Omul este precum un câine legat? Libertatea de astăzi este limitată?

Fabrice Hadjadj, cunoscutul scriitor și filozof de origine evreiască care s-a convertit la catolicism în anul 1998, a scris o interesantă reflecție asupra limitelor libertății umane.

 Guler High-Tech

Teza scriitorului francez pornește de la premisa că omul contemporan a găsit o modalitate de a-și păstra cel mai bun prieten alături, fără a fi nevoit să ridice garduri sau să manevreze într-un fel sau altul un băț și anume o zgardă-receptor care odată activată are o rază de acțiune de până la 32 de metri.

Între libertate și anxietate

Atunci când câinele ajunge la o distanță limită, zgarda emite un semnal sonor, iar dacă acesta se îndepărtează în continuare, aparatul descărcă o energie electrostatică pentru a corecta astfel comportamentul animalului. Pe scurt, animalul este liber să se deplaseze până la această distanță și să adopte un comportament considerat potrivit. În aceași timp, concluzionează Hadjadj, intervine anxietatea, deoarce dincolo de această limită nu se poate merge în mod liberEternă legătură

Pornind de la această comparație, Hadjadi face o comparație cu omul modern care este într-un fel sau altul legat de latura high-tech. Chiar dacă are impresia că trăiește în libertate, acesta este în același timp cenzurat, având acces doar la ceea ce i se permite. Pentru filozof există trei moduri de a înțelege aceste limitări:

 1.TABU

Primul exemplu care face imposibilă ieșirea din latura tabu își are rădăcina în faptul că deschiderea unei căi aduce cu sine închiderea alteia. Astăzi, datorită internetului avem acces foarte ușor la materiale cu conținut pornografic,dar atunci când vine vorba despre a se trata acest subiect într-o familie de cele mai multe ori acesta este evitat sau chiar cenzurat.

 2.AMENINȚAREA

Un alt mod de a înțelege limita existenței asupra libertății este refrenul teroriei. Când libertatea este exercitată de un om în forma în care ne este prezentată astăzi, aceasta se transformă în amenințare și îngrădire pentru altul.

 3.PERETELE

O a treia interpretare asupra limitelor se referă la accesarea diferitelor linkuri de pe internet. Hadjadi spune: Noi suntem în același timp cei care manevrăm o telecomandă dar fără să ne dăm seamă purtăm o zgardă electronică. E de ajuns să dau un click pe o pagină și în computerul nostru se descărcă și se încărca anumite informații, care nu fac nimic altceva decât să ne dea impresia că am intrat în posesia unui bun pe care nu-l putem atinge doar virtual.

 

Traducere: Orian Remus AnghelSursa:it.aleteia.org