Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Biserica condamnă păcatul dar îl îmbrățișează pe păcătos

 
Biserica condamnă păcatul dar îl îmbrățișează pe păcătos
  • 11 Ian 2016
  • 3736

"Numele lui Dumnezeu este Milostivirea", astfel se intitulează cartea-interviu a Papei Francisc cu jurnalistul Andrea Tornielli, de mai mulți ani specializat în chestiuni privind Vaticanul. Volumul, publicat de editura Piemme, este lansat în data de 12 ianuarie, în 86 de țări, inclusiv în România. În Italia, în patru ziare naționale – La Stampa, Corriere della Sera, Repubblica și Avvenire – au fost publicate patru diverse fragmente din volum, la care se referă următorul serviciu, realizat de colegul nostru Alessandro Gisotti, de la redacția centrală în limba italiană.

"Papa este o persoană care are nevoie de milostivirea lui Dumnezeu": după cum mărturisește pontiful însuși în conversația avută cu jurnalistul italian Andrea Tornielli, autorul interviului care stă la baza cărții cu titlul "Il nome di Dio è Misericordia" (Numele lui Dumnezeu este Milostivirea).

În cursul colocviului, Sfântul Părinte vorbește, de exemplu, despre raportul special pe care-l are cu deținuții. "Ori de câte ori trec pragul unei închisori pentru o celebrare euharistică sau pentru o vizită am mereu în minte acest gând: de ce ei și nu eu", mărturisește papa Francisc în dialogul cu Tornielli, spunând "căderile lor ar fi putut fi ale mele, nu mă simt mai bun decât cei din fața mea", a adăugat pontiful pentru a explica gândul "de ce ei și nu eu", care ar putea suscita perplexitate.

Asemenea lui Petru, și succesorii săi sunt păcătoși
"Ar putea scandaliza acest lucru, dar mă consolez cu Petru care l-a renegat pe Isus însă, în ciuda acestui fapt, a fost oricum ales", spune pontiful în conversația cu Tornielli. Papa amintește totodată că a fost impresionat când a citit unele texte de Paul al VI-lea și de Ioan Paul I – Albino Luciani, care se definea pe sine  "praf", în sensul propriilor limite, a propriilor incapacități și goluri umplute de milostivirea lui Dumnezeu. Revenind la Sfântul Petru, pontiful amintește că l-a trădat pe Isus. "Și, dacă Evangheliile ne descriu păcatul renegării, iar Isus îi spune totuși lui Petru 'Paște oile mele', nu trebuie să ne minunăm dacă și succesorii lui Petru se descriu ca fiind păcătoși", spune Sfântul Părinte. Într-un alt fragment din volum, papa Francisc afirmă că ar putea să-și citească viața parcurgând capitolul 16 al Cărții lui Ezechiel, în care profetul "vorbește despre rușinare".

Rușinarea, harul care ne face să simțim milostivirea lui Dumnezeu
Rușinarea, a subliniat Papa, este "un har", căci "simțind milostivirea lui Dumnezeu se are sentimentul rușinării de sine și de propriile păcate". Sentimentul de jenă sufletească "este unul dintre harurile despre care Sfântul Ignațiu spune că este necesar în mărturisirea păcatelor în fața lui Cristos cel răstignit". Acel text din profetul Ezechiel "ne învață să ne rușinăm",, însă "în ciuda istoriei personale  de mizerie sufletească și de păcat, Dumnezeu ne rămâne fidel și ne înalță. În cursul dialogului, Papa amintește despre părintele Carlos Duarte Ibarra, duhovnic pe care l-a întâlnit în parohia sa în data de 21 septembrie 1953, zi în care Biserica îl sărbătorește pe Sfântul Matei: "M-am simțit cuprins de milostivirea lui Dumnezeu când m-am spovedit la el". Acea experiență a fost într-atât de intensă încât, după ani, chemarea Sfântului Matei, descrisă în omiliile Sfântului Beda Venerabilul, ar fi devenit moto-ul său episcopal: "miserando atque eligendo". Biserica – spune Papa Francisc – nu există în lume pentru a condamna, ci pentru a permite "întâlnirea cu acea iubire viscerală reprezentată de milostivirea lui Dumnezeu".

Jubileul să scoată tot mai mult la iveală chipul matern al Bisericii
În colocviul cu jurnalistul Andrea Tornielli, Papa insistă pe necesitatea de a scoate tot mai mult la iveală chipul matern al unei Biserici care descoperă tot mai mult esența maternă a Milostivirii care merge în întâmpinarea multor persoane rănite, care au nevoie de ascultare, înțelegere, iertare și iubire.



Sursa:ro.radiovaticana.va