Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Alocuţiunea Preşedintelui României în Catedrala din Blaj

 
Alocuţiunea Preşedintelui României în Catedrala din Blaj
  • 06 Iun 2015
  • 2886

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a vizitat sâmbătă, 6 iunie a.c., la Blaj, Catedrala „Sf. Treime” a Bisericii Române Unite cu Roma - Greco-Catolică, prilej cu care a susţinut următoarea alocuţiune:

„Preafericirea Voastră,
Preasfinţiile Voastre,
Stimate domnule Preşedinte al Consiliului Judeţean Alba,
Stimate domnule Primar,
Preacucernici părinţi,
Onorată adunare,
Vă mulţumesc pentru calda dumneavoastră invitaţie!
Încep prin a vă felicita pentru jubileul celor 25 de ani de episcopat şi pentru apropiata celebrare a 10 ani de la ridicarea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, la rangul de Arhiepiscopie Majoră.

În această Catedrală încărcată de istorie, gândul ne duce la jertfa episcopilor martiri sub regimul comunist. Valeriu Traian Frenţiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie şi Tit Liviu Chinezu au un loc special în memoria noastră şi aşteptăm cu toţii vestea beatificării lor.

Ca şi mulţi alţii, tăria cu care aceştia şi-au urmat credinţa, chiar cu preţul vieţii, este fundaţia pe care se sprijină Biserica Română Unită cu Roma. Pe sacrificiul tuturor celor care, indiferent de confesiune, s-au împotrivit comunismului s-a clădit libertatea noastră de astăzi.

Nu putem uita nici că această libertate nu ar fi fost posibilă fără înţelepciunea şi eforturile neîncetate ale celor care au făcut Marea Unire. Nu putem uita, de asemenea, îmbrăţişarea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 dintre Miron Cristea, viitor patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, şi Episcopul Bisericii Române Unite cu Roma, Iuliu Hossu, ca şi mesajul de solidaritate frăţească adresat tuturor românilor, rostit atunci.

La aproape 100 de ani de la acel moment, cinstim rolul tuturor confesiunilor şi recunoaştem contribuţia diversităţii culturale a majorităţii româneşti şi a tuturor minorităţilor naţionale la reunirea valorilor şi energiilor naţiunii sub noul destin european al României.
Aşa să ne ajute Dumnezeu! Vă mulţumesc!”

Departamentul de Comunicare Publică
06 Iunie 2015Sursa:presidency.ro