Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


7 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Să ne lăsăm atinşi de privirea lui Isus

 
Să ne lăsăm atinşi de privirea lui Isus
  • 22 Mai 2015
  • 5989

Care este privirea lui Isus asupra mea? – a îndemnat la meditaţie Papa Francis, în predica sa de la Sfânta Liturghie de vineri, 22 mai a.c., în Casa „Sf. Marta” din Vatican. Oprindu-se asupra dialogului dintre Isus şi Petru, prezentat de Evanghelia zilei (In 21,15-19), Pontiful a dezvoltat asupra a trei priviri ale Mântuitorului asupra Apostolului ales: privirea alegerii sale, a căinţei şi a misiunii.

Isus cel înviat pregăteşte de mâncare pentru discipolii săi şi, după ce a mâncat, începe un dialog intens între Isus şi Petru. Papa Francisc a dezvoltat predica sa pornind de la această imagine propusă de Evanghelie şi a mărturisit imediat că, în rugăciune, a simţit în suflet cum ar fi „privirea lui Isus asupra lui Petru”. Papa spune astfel de a fi găsit trei priviri diferite în Evanghelie.

Prima privire a lui Isus: entuziasmul alegerii

La începutul Evangheliei lui Ioan, a amintit el, când Andrei merge la fratele său Petru şi-i spune „L-am întâlnit pe Mesia!” este o privire de entuziasm. Isus îşi fixează privirea asupra lui şi spune „Simon, fiul lui Ioan, te vei numi Petru” . Aceasta este prima privire, „ o privire de misiune”. Aşadar, prima privire este „vocaţia şi prima vestire a misiunii”. Şi, întreabă retoric Papa, „Cum poate fi sufletul lui Petru în acea privire? Entuziasmat. Este prima dată când îl urmează pe Isus”.

 A doua privire: căinţa păcatului

Apoi, Succesorul lui Petru îşi aţinteşte atenţia asupra nopţii dramatice din Joia Sfântă, când Petru îl trădează pe Isus de trei ori: „A pierdut totul. A pierdut iubirea sa”, iar când Isus îi întâlneşte privire, plânge:

„Evanghelia după Luca ne spune că «Petru a plâns cu amar». Entuziasmul de a-l urma pe Isus s-a transformat în plânset, pentru că a păcătuit, el l-a negat pe Isus. Privirea Mântuitorului schimbă inima lui Petru, în mai mult decât ceea ce era înainte. Prima schimbare este schimbarea numelui și a vocației. Această a doua privire este o privire care schimbă inima și este o convertire la iubire”.

Apoi, a adăugat el, este privirea întâlnirii lui Isus cu Petru, după Înviere: „Noi știm că Isus l-a întâlnit Petru, spune Evanghelia, dar – a observat Papa – Nu știm ce i-a spus”.

A treia privire: misiunea încredinţată

Ceea ce se spune în Evanghelia de astăzi, continuă Papa, „este un al treilea aspect: privirea care confirmă misiunea, dar de asemenea, privirea în care Isus îi cere lui Petru confirmarea iubirii sale”.

Domnul îl întreabă de trei ori pe Petru dacă îl iubeşte şi îi cere „manifestarea iubirii sale, spunându-i «Paşte oile mele!»”.

Când a fost întrebat a treia oară, Petru s-a întristat, aproape plângând, spune Papa:

„S-a întristat pentru că Isus l-a întrebat a treia oară «Mă iubești?». Iar el răspunde: «Doamne, tu ştii totul, tu ştii că te iubesc». Atunci, Isus îi răspunde a treia oară: «Paște oile mele!». Aceasta este a treia privire, privirea misiunii. După prima privire– a alegerii făcute cu entuziasmul de a-l urma pe Isus, după cea de a doua– a pocăinței în momentul păcatului grav de a-l nega pe Isus, a treia privire este cea a misiunii: «Paște mielușeii mei», «Paște oiţele mele!», «Paște oile mele!»”.

Să ne lăsăm atinşi de privirea lui Isus

Dar, a spus Papa, „privirea lui Isus nu se opreşte aici”. El merge mai departe și Petru spune: „Tu faci toate acestea din dragoste, iar apoi? Vei fi încoronat rege? Nu”. Isus îi spune lui Petru că va urma calea Crucii:

„Şi noi să ne gândim: care este privirea lui Isus pentru mine, astăzi? Cum mă priveşte Isus? Cu o chemare? Cu o iertare? Cu o misiune? Dar, în drumul pe care El l-a făcut, toți suntem sub privirea Sa. El se uită la noi întotdeauna cu iubire. El ne cere ceva, ne iartă și ne dă o misiune. Acum, Isus este pe altar. Fiecare dintre noi să spunem: «Doamne, Tu ești aici, printre noi. Fixează privirea ta asupra mea și spune-mi ce trebuie să fac; cum trebuie să plâng pentru greşelile mele, pentru păcatele mele; de unde să-mi iau curajul de a merge înainte pe Calea parcursă de Tine?”.

În această zi, a încheiat papa Francisc, ne va face bine să recitim acest dialog cu Domnul și să medităm la „privirea lui Isus asupra fiecăruia dintre noi”.



Sursa:ro.radiovaticana.va