Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc: în pofida neînțelegerilor, să ne iubim unii pe alții!

 
Papa Francisc: în pofida neînțelegerilor, să ne iubim unii pe alții!
  • 10 Mai 2015
  • 3655

La rugăciunea mariană pascală ”Regina Coeli”, duminică, 10 mai 2015, papa Francisc a vorbit pe larg despre evanghelia zilei din ritul roman sau latin, spunând că Domnul ne îndeamnă să trecem peste neînțelegerile care pot apărea între noi și să ne iubim unii pe alții așa cum el ne-a iubit pe noi. La saluturile finale, Pontiful a salutat pelerinii prezenți în Piața Sfântul Petru, în special pe cei care au participat în această zi la Marșul pentru viață. În fine, menționând că multe țări marchează în această duminică Ziua mamei, a îndreptat un gând de recunoștință și afecțiune față de toate mamele și le-a încredințat Mariei, Mama lui Isus.

Alocuțiunea Sfântului Părinte:

«Evanghelia de astăzi – luată de la Ioan, capitolul 15 – ne duce din nou în cenacol, unde ascultăm porunca cea nouă a lui Isus: ”Aceasta este porunca mea – spune apostolilor – să vă iubiții unii pe alții așa cum v-am iubit eu” (v. 12). Și gândindu-se la jertfa de pe cruce, de acum foarte aproape, adaugă: ”Nimeni nu are o iubire mai mare decât aceasta: ca cineva să-și dea viața pentru prietenii săi. Voi sunteți prietenii mei dacă faceți ceea ce vă poruncesc” (vv. 13-14). Aceste cuvinte, rostite la Ultima cină, cuprind întregul mesaj al lui Isus; mai mult, cuprind tot ceea ce el a făcut: Isus și-a dat viața pentru prietenii săi. Prieteni care nu l-au înțeles, care în momentul decisiv l-au abandonat, l-au trădat și l-au tăgăduit. Aceasta ne spune că el ne iubește cu toate că nu suntem vrednici de iubirea lui: așa ne iubește Isus!

În acest fel Isus ne arată calea pe care să-l urmăm, calea iubirii. Porunca lui nu este un simplu precept, care rămâne întotdeauna ceva abstract sau exterior față de viață. Porunca lui Isus este nouă pentru El a împlinit-o cel dintâi, i-a dat trup, și în acest fel legea iubirii este întipărită o dată pentru totdeauna în inima omului (cf Ier 31,33). Și cum este scrisă? Este scrisă cu focul Duhului Sfânt. Și cu același Duh, pe care Isus îl dăruiește nouă, putem merge și noi pe această cale!

E o cale concretă, care ne face să ieșim din noi înșine pentru a merge spre ceilalți. Isus ne-a arătat că iubirea față de Dumnezeu se realizează în iubirea față de aproapele. Cele două merg împreună. Paginile Evangheliei sunt pline de această iubire: adulți și copii, culți și neștiutori, bogați și săraci, drepți și păcătoși s-au bucurat de primire în inima lui Cristos.

Prin urmare, acest cuvânt al Domnului ne cheamă să ne iubim unii pe alții chiar dacă nu ne înțelegem întotdeauna între noi, chiar dacă nu întotdeauna suntem de acord. Dar tocmai aici se vede iubirea creștină. O iubire care se manifestă chiar dacă există diferențe de opinie sau de caracter, dar iubirea este mai mare decât aceste diferențe! Aceasta este iubirea pe care ne-a învățat-o Isus. Este o iubire nouă pentru că este reînnoită de Isus și de Duhul său. Este o iubire răscumpărată, eliberată de egoism. O iubire care dăruiește inimii noastre bucurie, cum spune Isus însuși: ”V-am spus acestea pentru ca bucuria mea să fie în voi și bucuria voastră să fie deplină” (v. 11).

Tocmai iubirea lui Cristos, pe care Duhul Sfânt o revarsă în inimile noastre, este cea care săvârșește zi de zi minuni în Biserică și în lume. Sunt nenumăratele gesturi mici și mari care ascultă de porunca Domnului ”Iubiți-vă unii pe alții așa cum v-am iubit eu” (In 15,12). Gesturi mărunte, de fiecare zi, gesturi de apropiere față de un bătrân, de un copil, de un bolnav sau de o persoană care trece prin singurătate și greutăți, fără casă sau fără un loc de muncă, față de un imigrat sau refugiat… Prin puterea acestui cuvânt al lui Cristos, fiecare dintre noi se poate face aproapele fratelui sau al surorii pe care îi întâlnește. Gesturi de apropiere, de proximitate. În aceste gesturi se arată iubirea pe care ne-a învățat-o Cristos.

Să ne ajute în această privință Maica noastră preasfântă, pentru ca în viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi iubirea de Dumnezeu și iubirea de aproapele să fie mereu unite».

După rugăciunea ”Regina Coeli”, papa Francisc a salutat familiile, grupurile parohiale, asociațiile și pelerinii din diferite țări. De asemenea, Sfântul Părinte a menționat ”inițiativa pentru viață”, care s-a desfășurat la Roma în cursul dimineții, subliniind că ”este important să colaborăm împreună în apărarea și promovarea vieții”. În fine, Pontiful a subliniat că numeroase țări marchează în această duminică Ziua mamei: ”să le amintim cu gratitudine și afecțiune pe toate mamele, încredințându-le Mamei lui Isus”. ”Acum mă adresez mamelor care sunt aici, în Piața San Pietro: sunt aici? Da? Sunt mame prezente? Să le aplaudăm pe toate mamele care sunt în Piață. Aceste aplauze să îmbrățișeze toate mamele noastre dragi, pe cele care trăiesc alături de noi, dar și pe cele care trăiesc cu noi spiritual. Domnul să le binecuvânteze pe toate iar Maica Domnului, căreia îi este dedicată această lună, să le ocrotească”.

Primiți și binecuvântarea apostolică invocată de papa Francisc duminică la rugăciunea ”Regina Coeli”, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.



Sursa:ro.radiovaticana.va