Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Rugăciunea călugărilor și a călugărițelor, oxigen pentru toți membrii Bisericii

 
Rugăciunea călugărilor și a călugărițelor, oxigen pentru toți membrii Bisericii
  • 27 Apr 2023
  • 864

Călugării și călugărițele sunt inima pulsantă a proclamării Evangheliei: "rugăciunea lor este oxigen pentru toți membrii Trupului lui Cristos, este forța invizibilă care susține misiunea. Nu este o coincidență faptul că patroana misiunilor este o călugăriță, Sfânta Tereza a Pruncului Isus".

Continuând șirul catehezelor despre zelul apostolic, la audiența generală din Piața San Pietro, de miercuri, 26 aprilie, papa Francisc și-a îndreptat gândul către călugări și călugărițe care "renunță la sine și la lume pentru a-l imita pe Isus pe calea sărăciei, a castității, a ascultării și pentru a mijloci în favoarea tuturor".

Pontiful a citat din manuscrisul autobiografic al sfintei Tereza a Pruncului Isus, în care patroana misiunilor istorisește despre modul în care și-a descoperit vocația: "Am înțeles că Biserica are o inimă, o inimă arsă de iubire. Am înțeles că numai iubirea îi împinge pe membrii Bisericii la acțiune și că, atunci când această iubire se stinge, apostolii nu vor mai proclama Evanghelia, martirii nu-și vor mai vărsa sângele. Am înțeles și am știut că iubirea îmbrățișează în sine toate vocațiile [...]. Atunci, cu mare bucurie și extaz sufletesc, am strigat: O, Isus, iubirea mea, în sfârșit mi-am găsit vocația. Vocația mea este iubirea. [...] În inima Bisericii, mama mea, eu voi fi iubire" (Manuscris autobiografic "B", 8 septembrie 1896).

Sfântul Părinte a explicat că această iubire pentru toți "însuflețește viața călugărilor și se traduce în rugăciunea lor de mijlocire". În acest sens, pontiful a dat exemplul sfântului Grigore din Narek, învățător al Bisericii, un călugăr armean care a trăit în jurul anului o mie, care ne-a lăsat o carte de rugăciuni, "în care s-a revărsat credința poporului armean, primul care a îmbrățișat creștinismul; un popor care, ținându-se strâns de crucea lui Cristos, a suferit atât de mult de-a lungul istoriei. Papa Francisc a amintit că sfântul Grigore și-a petrecut aproape întreaga viață în mănăstirea din Narek.

Acolo a învățat să privească în adâncurile sufletului uman și, prin fuziunea dintre poezie și rugăciune, a marcat culmea, atât a literaturii, cât și al spiritualității armenești. Ceea ce frapează cel mai mult la el este solidaritatea universală de care este un interpret."

"Și" - a continuat pontiful -  "asemenea lui Isus, călugării iau asupra lor problemele lumii, dificultățile, bolile, atâtea și atâtea aspecte și se roagă pentru alții. Și aceștia sunt marii evanghelizatori. Cum se face că mănăstirile, deși oferă o viață retrasă, evanghelizează? Pentru că prin cuvânt, prin exemplu, prin mijlocire și prin munca zilnică, călugării sunt o punte de mijlocire pentru toți oamenii (...).  Și ei plâng, cu lacrimi, plâng pentru păcatele lor - toți suntem păcătoși - și plâng și pentru păcatele lumii (...). Să ne gândim puțin la această - dacă îmi permiteți să folosesc cuvântul - "rezervă" pe care o avem în Biserică: ei sunt adevărata putere, adevărata forță care duce înainte poporul lui Dumnezeu, și de aici vine obiceiul pe care îl au oamenii - poporul lui Dumnezeu - atunci când întâlnesc o persoană consacrată, o persoană consacrată, de a spune: "Roagă-te pentru mine, roagă-te pentru mine", pentru că știți că există o rugăciune de mijlocire. Ne va face bine - în măsura în care putem - să vizităm vreo mănăstire, pentru că mănăstirea este un loc de rugăciune și de muncă. Fiecare are propria regulă, dar mâinile lor sunt mereu ocupate acolo: ocupate cu munca, ocupate cu rugăciunea. Fie ca Domnul să ne dea noi mănăstiri, să ne dea călugări și călugărițe care să ducă Biserica înainte, cu mijlocirea lor. Vă mulțumesc."

După cateheza audienței generale, în cadrul saluturilor în diferite limbi, adresându-se pelerinilor vorbitori ai limbii italiene, papa Francisc a adresat un gând tinerilor, bolnavilor, vârstnicilor și cuplurilor de tineri căsătoriți, spunând: "Inspirați de apariția lui Cristos celor doi 'ucenici din Emaus' (cf. Lc 24,13-35). Întâlniți-l pe Isus în rugăciune și reflecție, iar inima voastră, ca și a călătorilor de pe drumul spre Emaus, va arde de dorința, entuziasmul și certitudinile pe care numai Învățătorul divin le poate sugera.

Și să nu uităm să ne rugăm pentru Ucraina chinuită."

 

 



Sursa:vaticannews.va.ro