Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


5 - = 3
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Biblioteca Apostolică a Vaticanului în format digital

 
Biblioteca Apostolică a Vaticanului în format digital
  • 28 Feb 2015
  • 6595

Datorită unui acord cu o companie japoneză, în patru ani vor fi digitalizate alte 3000 de manuscrise.
    
În urma conservării și a salvării memoriei istorice a Bisericii Catolice, informațiile vor fi accesibile tututor. Biblioteca Apostolică a Vaticanului, cu aproape 600 de ani de istorie, continuă revoluția digitală începută în anul 2010 și bazată pe trecerea de la un serviciu de tip conservator, la un serviciu de consultare publică, format din milioane de piese de o valoare inestimabilă, printre care se află Scrisorile Sfântului Petru, Evanghelia după Luca și originalul rugăciunii „Tatăl nostru”.
    
„A existat dorința de a face ceva în afara standardelor tradiționale - observă Luciano Ammenti, directorul sistemelor de informatică ale bibliotecii - cu scopul de a salva și a pune la dispoziția tuturor patrimoniul valoros, care nu este numai al bibliotecii, ci al întregii umanități”.
    
În acest sens, motto-ul întregului și ambițiosului proiect, vizibil pe digivaticana.org este: „un patrimoniu de apărat, un patrimoniu de răspândit”, realizat în prevalență de manuscrise necreștine. Se estimează că până în prezent nu au fost consultate mai mult de 20 % din documentele disponibile.
    
Datorită acordului cu Ntt Data, care a investit 18 milioane de euro pentru a susține proiectul, în decurs de patru ani vor fi digitalizate 3.000 de manuscrise din Biblioteca Apostolică a Vaticanului: societatea de informatică japoneză contribuie la proiect din anul 2014, oferind un software Amlad, o tehnologie care permite gestionarea unei cantități uriașe de date și facilitează consultarea documentelor.
    
„Digitalizarea decurge destul de repede, în timp ce activitatea de catalogare necesită puțin mai mult”, a adăugat Ammenti. Cele peste 82.000 de manuscrise interesate sunt digitalizate mulțumită formatului Fits (Flexible Images Transfer Sistem), un format utilizat de NASA în anii șaizeci, pentru a înregistra imagini ale misiunilor spațiale și care, constată Ammenti, „s-a dovedit a fi o alegere câștigătoare, datorită fiabilității sale”.
    
La final, capodoperele digitalizate vor fi la dispoziția tuturor, pe computer, tabletă sau smartphone, nu doar la dispoziția câtorva persoane. Mai mult decât atât, pe lângă consultare, este posibilă și descărcarea unei imagini cu o copie fidelă a uneia dintre capodoperele bibliotecii.

Traducere: Liviu Ursu



Sursa:vaticaninsider.lastampa.it