Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Egipt. Un sit arheologic creștin, în pericol de distrugere

 
Egipt. Un sit arheologic creștin, în pericol de distrugere
  • 27 Feb 2015
  • 2443

În Egipt, planurile de construcție a unei căi rutiere între orașul Fayoum și regiunea unei oaze, traversând teritoriul mănăstirii copte Sfântul Macarie, pune în pericol celebrul sit arheologic din jurul bisericii care datează din secolul al IV-lea. Proiectul pune în pericol și aprovizionarea cu apă a mănăstirii și a terenurilor cultivate pe domeniile acesteia.

Zilele trecute călugării copți au început o inițiativă de rezistență non-violentă. Mai mulți călugări s-au întins la pământ în fața buldozerelor conduse de muncitori care – potrivit surselor egiptene citate de agenția Fides – se apropiau de terenurile mănăstirii strigând ”Allah Akbar!”.

Incidentul care a avut loc între călugării mănăstirii copte și muncitorii egipteni este doar ultimul, în ordine cronologică, dintr-un contencios îndelungat din jurul controversatului proiect rutier. Călugării au prezentat din timp autorităților diferite planuri cu rute alternative care permit salvgardarea bunurilor istorice și naturale, amenințate de parcursul noului drum rutier.

Biserica Ortodoxă Coptă a înființat o comisie ”ad hoc” pentru căutarea unor soluții alternative. În urmă cu câțiva ani Ministerul Antichităților a dat aviz negativ la proiectul rutier și a recomandat ocrotirea integrală a sitului arheologic.

Mănăstirea Sfântul Macarie este situată la Wadi el-Natrun, antica Scete, la 92 de km de Cairo, pe partea vestică a drumului prin deșert până la Alexandria. Potrivit mărturiilor documentare, situl arheologic de la Wadi el-Natrun este regiunea în care a înflorit excepționala tradiție monastică a Părinților Deșertului, printre care Sfântul Antonie, Sfântul Macarie, Evagrie Ponticul, Sfântul Ioan Casian și prietenul său Gherman.Sursa:ro.radiovaticana.va