Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Card. Baldisseri: Familia trebuie apărată de presiunile ideologice

 
Card. Baldisseri: Familia trebuie apărată de presiunile ideologice
  • 26 Ian 2015
  • 4065

Sfântul Părinte a subliniat tot mai des în ultima perioadă importanţa familiei: în ultimul mesaj propus pentru Ziua Mondială a Comunicaţiilor sociale „Comunicarea familiei - loc privilegiat al întâlnirii cu darul iubirii”, dar şi clar în ultima sa călătorie din Sri Lanka:

„să fim atenţi la noile presiuni ideologice care încearcă să distrugă familia", spunea Pontiful la Sfânta Liturghie din Manila, „familia este deseori ameninţată de tentativele tot mai crescute din partea unora de a redefini însăşi instituţia căsătoriei prin relativism, cultura efemerului şi lipsa deschiderii către viaţă”. Papa Francisc a lansat un apel către toată lumea de a apăra familia deoarece «fiecare ameninţare asupra familiei este o ameninţare asupra societăţii».

În vederea pregătirii următorului Sinod al familiei, care se va desfăşura  în perioada 4-25  octombrie, cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului episcopilor explică modul în care episcopii răspund la apelul Sfântului Părinte:

„Este nevoie să avem un răspuns de curaj, pentru că astăzi, din păcate, vedem presiunea exercitată de organismele internaţionale asupra anumitor chestiuni care privesc natalitatea sau dezvoltarea; de asemenea presiunile din partea grupurilor ideologice de putere intelectuală sau de putere pentru putere. Este nevoie ca realitatea să fie iluminată. Papa vorbeşte foarte clar că «trebuie să ducem Evanghelia în familie, să prezentăm frumuseţea şi valorile pe care familia le poartă în sine, care sunt valori obiective, nu pentru că sunt indicate de o credinţă. De aceea, trebuie să avem curajul să fim întâi de toate sinceri şi să privim către o destinaţie, care să fie spre binele persoanei şui al comunităţii”.

Aceasta explică nevoie urgentă a unei reflecţie asupra familiei din partea instituţiilor, mai ales a celor care au un rol decisiv în binele comun, adică politica.

Politica este cea care direcţionează şi nu trebuie să fie pradă ideologiilor, continuă cardinalul Baldisseri şi nu trebuie să fie influenţată de ideologii, comportamente sau grupări care exercită o presiune din punct de vedere economic.

„Aş spune că trebuie să privească la binele persoanei şi binele societăţii. Evident, se porneşte şi de la principii, consideraţii sau opinii diferite. Cred că familia ca atare  este o instituţie fundamentală, de bază. Astăzi, din păcate, familia trebuie să fie protejată de atacuri insidioase, de programele care se împotrivesc la tot ceea ce noi considerăm sacru, la tot ceea ce în cultura noastră e mai nobil şi mai frumos. Aceasta e ceea ce Sfântul Părinte a spus şi la Sfânta Liturghie de la Manile, din ultima sa Călătorie Apostolică, în Asia.

Următorul Sinod general extraordinar, al paisprezecelea (4-25  octombrie 2015) are ca temă  „Vocaţia şi misiunea Bisericii  în lumea contemporană”. Reuniunea generală din această toamnă a fost precedată de cea extraordinară care a avut loc în luna octombrie a anului trecut, asupra „Provocărilor pastorale ale familiei în contextul evanghelizării”. Rezultatele întâlnirii din octombrie au fost adunate în Raportul final  («Relatio synodi») şi au fost folosite pentru a trasa liniile principale («Lineamenta») ale Sinodului din 2015.Sursa:ro.radiovaticana.va