Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Papa Francisc la Milano: Dumnezeu caută inimi asemenea inimii Mariei

 
Papa Francisc la Milano: Dumnezeu caută inimi asemenea inimii Mariei
  • 26 Mar 2017
  • 3805

Sâmbătă, 25 martie, în solemnitatea Bunavestire, cu începere de la ora locală 15, papa Francisc a prezidat celebrarea Sfintei Liturghii în parcul din localitatea Monza, aflată la periferia nordică a orașului Milano. Celebrarea euharistică reprezentă momentul central al vizitei pastorale pe care Sfântul Părinte o efectuează sâmbătă în dieceza de Milano. Conform organizatorilor la celebrare au luat parte peste un milion de persoane, iar alte zecii de mii l-au însoțit pe pontif cu salutul de-a lungul drumului de la Domul milanez și până în parc. Înainte de celebrare, episcopul Romei a salutat și a binecuvântat pe toți cei prezenți, trecând cu papa-mobilul pe aleele special amenajate. 

Pornind de la vestirea nașterii lui Isus, relatată în Evanghelia din litugia zilei (după sfântul Luca, capitolul 1), pontiful l-a definit "un fragment dens și plin de viață", sugerând citirea acestuia în lumina unei alte vestiri: cea a nașterii lui Ioan Botezătorul. Explicând faptul că cele două vestiri au loc una după alta, fiind legate între ele, papa Francisc le-a comparat, spunând că ne dau posibilitatea de a înțelege ceea ce Dumnezeu ne dăruiește prin Fiul său.

Papa Francisc: «Vestirea lui Ioan Botezătorul are loc atunci când Zaharia, preot, aflat pe punctul de a începe acțiunea liturgică, intră în Sanctuarul Templului, în vreme ce întreaga adunare rămâne afară, în așteptare. În schimb, vestirea lui Isus, se petrece într-un loc îndepărtat din Galileea, o localitate periferică cu un renume nu tocmai bun (cf In 1,46), în anonimatul locuinței unei tinere din Nazaret.»

Evidențiind contrastul destul de important, pontiful a subliniat că "noul Templu al lui Dumnezeu, noua întâlnire a lui Dumnezeu cu poporul său se va petrece în locuri în care, în mod normal, nu ne așteptăm, la margini, în periferie", Sfântul Părinte a spus:

Papa Francisc: «Dumnezeu însuși este Cel care ia inițiativa și alege să pătrundă, cum a făcut cu Maria, în casele noastre, în luptele noastre zilnice, pline de neliniște și, totodată, de dorințe. Și tocmai în interiorul orașelor noastre, al școlilor și universităților, al piețelor și spitalelor, se împlinește vestirea cea mai frumoasă pe care o putem asculta: "Bucură-te, Domnul este cu tine!" O bucurie care generează viață, speranță, care se întrupează în modul în care privim la viitor, în atitudinea cu care privim la alții. O bucurie care devine solidaritate, ospitalitate, milostivire față de toți.»

«Cu siguranță» , a notat pontiful, «ritmul vertiginos la care suntem supuși pare să ne fure speranța și bucuria. Presiunile și impotența în fața atâtor situații par să ne usuce sufletul și să ne facă insensibili în fața numeroaselor dificultăți. Și, paradoxal, când totul este accelerat pentru construirea – în teorie – a unei societăți mai bune,  în final nu se mai are timp pentru nimic și pentru nimeni. Pierdem timpul pe care ar trebui să-l dedicăm familiei, comunității; pierdem timpul pe care ar trebui să-l dedică, prieteniei, solidarității, memoriei. »

În omilia din cadrul celebrării Sfintei Liturghii, în parcul din Monza, cu prilejul vizitei pastorale în dieceza de Milano, Sfântul Părinte ne-a îndemnat să ne întrebăm: Cum este posibil să trăim bucuria Evangheliei în orașele noastre? Este posibilă speranța creștină în această situație, aici și acum?

Referindu-se la fragmentul din Evanghelia zilei, pontiful a propus reflecția asupra a trei chei de acces, oferite de Îngerul trimis de Dumnezeu, pentru a ne ajuta să acceptăm misiunea care ne este încredințată: evocarea memoriei; apartenența la Poporul lui Dumnezeu și posibilitatea imposibilului, căci "pentru că la Dumnezeu nimic nu este imposibil" (Lc 1,37).

«Ca și ieri», a amintit pontiful la finalul omiliei, «Dumnezeu continuă să caute aliați, continuă să caute bărbați și femei în măsură să creadă, în măsură să cultive memoria, să se simtă parte din poporul său pentru a coopera, cu creativitatea Spiritului Sfânt. Dumnezeu continuă să parcurgă cartierele și străzile  noastre, ne îndeamnă să mergem pretutindeni în căutarea inimilor capabile să asculte chemarea sa și să o întrupeze aici și acum. Îl parafrazez pe sfântul Ambroziu care, în comentariul său pe marginea acestui fragment, spune: Dumnezeu continuă să caute inimi precum inima Mariei, dispuse să creadă chiar și în condiții cu totul ieșite din comun (Comentariu la Evanghelia după Luca, II, 17: Pl 15, 1559). Dumnezeu să facă să crească în noi această credință și această speranță.

După Sfânta Liturghie pontiful a avut o întâlnire-dialog pe stadionul San Siro din Milano cu adolescenții care se pregătesc la sacramentul Mirului. În cursul serii, a revenit în Cetatea Vaticanului.

RV/AM



Sursa:ro.radiovaticana.va