Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Filipine este bastionul catolicismului în Asia și datorită credinței unui samurai

 
Filipine este bastionul catolicismului în Asia și datorită credinței unui samurai
  • 14 Ian 2015
  • 3845

De Marco Respinti   
 
Cine era Takayama Ukon? Fusese samurai și fiu de samurai, creștin și fiu de creștini. Se bucurase de glorie pământeană ca și om de arme, iar gloria cerului și-a câștigat-o ca și om al credinței. 2015 marchează al patrulea centenar de la moartea sa și mulți speră ca în acest an din venerabil (sărbătorit liturgic în 3 februarie) ”samuraiul lui Cristos” să devină fericit.

Printre cei devotați lui se află chiar și un protestant, Warren Okerman, inginier din Colorado, din 1983 trăiește și lucrează în Japonia împreună cu soția, care s-a născut în California. Amândoi s-au născut din nou pe când aveau puțin peste 20 de ani, amândoi sunt astăzi misionari în Extremul Orient ai unei biserici prezente în întreaga lume, Youth with a Mission, care printre altele nu disprețuiește munca interconfesională: ”Consider diferitele confesiuni creștine ca o varietate de sortimente de înghețată”. Fascinația unui evanghelist pentru un catolic ”samurai a lui Cristos” se naște de aici. Soții Okerman au 7 fii între 12 și 29 de ani, dintre care 5 sunt acum în USA.(...) O parte din aceștia au scris, împreună cu alți tovarăși de-ai lor, un proiect unic: un film de capă, spadă și credință centrat pe viața faimosului samurai catolic. Se intitulează: ”Takayama Ukon: A Warrior of Faith”, și a fost realizat de ceva vreme iar pe dvd fiind de nereperat. Dar pentru că e cu adevărat interesant, Warren Okerman, primind cu bucurie cererea venită din partea cotidianului La nouva Bussola Quotidiana, a încărcat pelicula pe YouTube în cele două versiuni existente, cea cu voce povestită în engleză și cea în japoneză.

Era în 1998. Pentru realizare a fost creată o etichetă de casă de film ad hoc, Oakleaf Family Films, care pentru doi ani a lucrat cu peste 30 de băieți și fete. Totul a fost făcut în casă: scenariul, filmări, costume și coloana sonoră (...) Pe marele Ukon l-a interpretat Jeremy, al treilea fiu al soților Okerman; o familie de prieteni misionari, protestanți, care și-a îmbrăcat propriului fiu în haine de preot catolic. Prima versiune a ieșit în 2000 (...).

Dar din ce cauză un protestant se interesează așa mult de un catolic cu faimă de sfânt? Warren Okerman mi-a răspuns astfel: ”Am studiat istoria Japoniei timp de mulți ani. În mod particular cele două perioade ale istoriei sale creștine, perioada catolică, din 1549 până în 1637, și perioada Meji, începută în 1867, atunci când în țară intră și protestanți. Acest lucru ne-a ajutat în munca noastră misionară. În Japonia, într-adevăr, prezența Youth with a Mission este redusă, dar aici intră în joc ”samuraiul lui Cristos” și marea sa mărturie de credință. Ukon ne este marele exemplu”.

Samuraiul se naște probabil în 1552 la Haibara-cho, în circumscripția Nara, fiul domnului castelului de Sawa, în provincia de Yamato, valorosul Takayama Tomoteru (1531-1596). Micuțul fusese chemat Hikogoro, dar în 1564, când avea 12 ani, tatăl său se convertește la catolicism, luând numele de Darius, botezându-și întreaga familie, iar băiatul ia numele de Iustus; acestea erau primele fructe ale predicii Sfântului Saverio (1506-1552) ajuns în Japonia pe 15 august 1549. Cunoscut apoi tuturor ca și Dom Justo Takayama (Ukon e doar o aluzie la funcțiile sale, ca uzanță în acele locuri) respectat și de jumătatea păgână a Japonie, apare și într-o scenă din cunoscuta serie animată Oda Nobuna no Yabou, din 2012, unde pentru un moment iese din nimic ca și o specie de ”înger al victoriei” celor buni.

Darius și Justo și-au câștigat rangul de daimyo și castelul Takatuski prin meseria armelor și unde au guvernat ca kirishitan, adică ca și buni creștini. Atunci, de altfel, încă se putea; dar apoi veniră timpurile întunecate ale lui Toyotomi Hideyoshi (1536-1598), cel mai puternic daimyo din perioada Sengoku (aproximativ 1467-1603) care-i persecutase pe creștini. Pentru a rămâne fidel lui Cristos, Dom Justo renunță la pământ și titluri. Dar situația se înrăutățise ulterior sub Tokugawa Ieyasu (1543-1616), care în 1614 interzice creștinismul în țară. Fusese începutul unei mari tragedi în care și Dom Justo avuse partea sa. Expulzat, în 8 noiembrie, cu 300 de tovarăși din catolica Nagasaki, în 21 decembrie ajunsese la Manila, în Filipine, primit triunfal de iezuiții veniți din Spania a cărei coroană propuse imediat samuraiului catolic să-l înlăture pe shogun. Dar Împărăția lui Cristos nu este din această lume, și daimyo era un om onorabil. Se opuse proiectului, și după doar 14 zile muri din cauza unei boli. Un martir alb, un mărturisitor al credinței. Se întâmpla în 5 februarie 1615: Dom Justo fusese înmormântat în capitala filipineză cu onoruri militare. În Plaza Dilao, în inima Manilei, în centrul ”cartierului galben” (cel al kirishitan japonezi) se înalță și acum statuia sa maiestoasă.

Pentru filipinezi, de altfel, fusese un fel de a doua evanghelizare, străinul inocent dar urmărit ca și un criminal care vine de departe pentru confirmarea fraților. Istoricul Ambeth R. Ocampo, președintele Comisiei naționale pentru cultură și arte din Filipine, studiază amănunțit argumentul și promite să ne informeze când va publica ceva. Filmul familie Okerman este o posibilitate de a-l cunoaște pe acest extraordinar soldat al lui Cristos necunoscut multora.



Traducere: AMR

 



Sursa:www.iltimone.org