Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Card. Leonardi Sandri la instalarea canonică a PS Mihai Frățilă ca prim episcop greco-catolic de București

 
Card. Leonardi Sandri la instalarea canonică a PS Mihai Frățilă ca prim episcop greco-catolic de București
  • 29 Aug 2014
  • 4785
Cardinalul Leonardo Sandri, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, efectuează o vizită pastorală la București de la 29 la 31 august, cu ocazia inaugurării eparhiei greco-catolice ”Sfântul Vasile cel Mare” de București și a instalării canonice a primului episcop, PS Mihai Frățilă: citim în comunicatul de presă al Congregației difuzat vineri la Roma. 

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie este prezidată în cursul dimineții de sâmbătă împreună cu arhiepiscopul major de Făgăraș și Alba-Iulia, cardinalul Lucian Mureșan. Concelebrează nunțiul apostolic Javier Francisco Lozano, episcopii Sinodului Bisericii Greco-Catolice Române, mai mulți confrați din Bisericile Orientale Catolice din Ucraina, Grecia și Ungaria, alături de episcopii romano-catolici din România. Printre autoritățile Statului – precizează comunicatul – se prevede prezența secretarului de stat pentru culte și a ambasadorului României pe lângă Sfântul Scaun. 

Sâmbătă după amiază, se mai citește în comunicatul de presă, cardinalul Leonardo Sandri va merge în vizită la Patriarhul Ortodox, Preafericirea Sa Daniel, pentru a-i transmite salutările fraterne ale Sfântului Părinte Papa Francisc și pentru a-i manifesta dorința de a continua pe drumul întreprins de dialog și colaborare fraternă. 

Duminică, 31 august, înainte de plecare, cardinalul Sandri prezidează Sfânta Liturghie în catedrala romano-catolică ”Sfântul Iosif” din București, unde este primit de arhiepiscopul mitropolit Ioan Robu, președintele Conferinței Episcopilor din România, și de episcopul auxiliar PS Cornel Damian. 

Cardinalul Leonardo Sandri – se citește în finalul comunicatului – a fost primit joi 28 august de Sfântul Părinte Papa Francisc, care l-a însărcinat să ducă tuturor episcopilor, preoților și credincioșilor din România binecuvântarea sa apostolică și încurajarea de a continua să dea mărturie pentru ”bucuria Evangheliei”. 

***

La rândul său, noua eparhie greco-catolică de București a făcut cunoscut într-un comunicat primit la redacție că în contextul instalării canonice a PS Mihai ca prim episcop al eparhiei ”Sfântul Vasile cel Mare” vor avea loc mai multe evenimente culturale și religioase. Astfel, vineri 29 august, la ora 16.00, Librăria Cărtureşti găzduiește prezentarea cărţii ”Despre cer şi pământ: Papa Francisc în dialog cu Rabinul Abraham Skorka” despre familie, credinţă şi rolul Bisericii în secolul XXI. În aceeași zi, la ora 18.00, în Catedrala greco-catolică “Sfântul Vasile cel Mare” (str. Polonă 50) se celebrează Slujba Vecerniei.

Sâmbătă 30 august, la ora 10.30, pe esplanada din fața catedralei ”Sfântul Vasile cel Mare” Preafericitul Părinte Cardinalul Lucian Mureşan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite, Greco-Catolice, prezidează Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în prezența Eminenţei Sale Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregaţiei Bisericilor Orientale de la Roma. 

Sâmbătă la ora 18.00, tot în Catedrala “Sfântul Vasile cel Mare” are loc lansarea albumului ”Catedrala. O istorie de har” și a cărților ”Reîntoarcerea la vestea cea bună. Mici răsfrângeri ale unei mari lumini”, volum semnat de PS Claudiu Pop cu meditaţii la Evangheliile duminicilor publicate pe site-ul e-communio.ro, și cartea “M-am căsătorit sufleteşte cu Biserica. Drumul unui martir: Vasile Aftenie (1899-1950). Biografie critică”, scrisă de Alexis Dimcev. 

Conform Codului Canoanelor Bisericilor Orientale şi a Dreptului particular al Bisericii Române Unite, înscăunarea canonică a noului Episcop Eparhial se înfăptuieşte în cadrul Sfintei Liturghii. Cu această ocazie, noul Episcop Eparh va primi din mâna Arhiepiscopului Major al Bisericii Române Unite toiagul, mantia şi mandatul – prin citirea publică a scrisorii de prevedere canonică sub sigiliul Arhiepiscopiei Majore de la Blaj – de a păstori episcopia.

Sfânta Liturghie, în cadrul căreia va avea loc instalarea canonică a Preasfinţiei Sale Preasfinţitul Mihai ca Episcop Eparh al noii Eparhii, este transmisă în direct de televiziunea română (TVR 2 și TVRHD), de Radio Maria şi pe trei site-uri Internet (episcopiabucuresti.ro, vicariatbucuresti.ro şi e-communio.ro) începând cu orele 10.30. 

Clerul şi credincioşii greco-catolici de pe teritoriul Eparhiei „Sfântul Vasile cel Mare” de Bucureşti – se afirmă în comunicatul noii eparhii greco-catolice de București - îi invită pe toţi oamenii de bunăvoinţă să participe la această mare bucurie, uniţi în rugăciune şi credinţă, spre mai mare mărirea lui Dumnezeu şi spre binele sufletesc al neamului românesc.

***
PS Mihai Frățilă. Născut la 10 decembrie 1970 la Alba-Iulia și sfințit preot la Blaj pe 11 august 1996 pentru arhieparhia de Făgăraș și Alba Iulia, PS Mihai Frățilă a studiat teologia la Blaj, Roma și Paris. În capitala Franței a fost și vicar al Misiunii Greco-Catolice Române. A fost chemat la Roma în 1998 ca asistent al rectorului Colegiului Pontifical ”Pio Romeno”, unde succesiv a fost vice-rector și rector. A fost invitat de mai multe ori la Cluj și la Roma să țină cursuri de formare a preoților orientali. 

A fost ales episcop la 20 iunie 2007 de Sinodul Bisericii Greco-Catolice din România, alegerea primind asentimentul Sfântului Părinte Papa Benedict la 27 octombrie 2007. 

Consacrat episcop în catedrala ”Sfânta Treime” din Blaj la 16 decembrie 2007, PS Mihai Frățilă a fost instalat în capitală la 4 mai 2008 ca episcop auxiliar al Arhieparhiei de Făgăraș și Alba Iulia cu sediul la București. 

La 29 mai 2014 Papa Francisc a aprobat înființarea Eparhiei Greco-Catolice de Bucureşti și l-a numit pe PS Mihai Frățilă ca prim episcop al noii eparhii. 

Cu speranța de a-l asculta cât mai des la Radio Vatican pe PS Mihai, redacția română a emițătorului pontifical se alătură la rugăciunile credincioșilor din țară pentru slujirea apostolică ce i-a fost încredințată. 

 


Sursa:ro.radiovaticana.va

Știri din aceeași categorie