Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Sesiune de lucru a Tribunalului Ordinar – Blaj

 
Sesiune de lucru a Tribunalului Ordinar – Blaj
  • 18 Apr 2013
  • 3356
Răspunzând invitaţiei Preşedintelui Tribunalului, membrii Tribunalului Ordinar au participat joi, 18 aprilie 2013, la o şedinţă de lucru în cadrul căreia, conform competenţelor stabilite de Codul Canoanelor Orientale şi al Statutului Tribunalului au fost analizate o serie de cauze matrimoniale.

Instituţia judiciară, recent restructurată prin cooptarea unor noi membrii, funcţionează în cadrul Curiei Arhiepiscopiei Majore şi este formată din judecători aparţinând mai multor Eparhii ale Bisericii Române Unite cu Roma (Greco-Catolică). Lucrările s-au desfăşurat la Sediul Curiei Arhiepiscopiei Majore din Blaj, au debutat cu binecuvântarea acordată de PS Claudiu, Episcop al Curiei, şi au continuat cu analizarea şi soluţionarea unor cauze de nulitate matrimonială. Tribunalul se întruneşte regulat pentru tratarea cauzelor matrimoniale, administrative sau penale, care intră în competenţa acestuia.

Având o motivaţie pastorală Tribunalul Ordinar, cu sediul la Blaj, este Tribunalul de apel de gradul doi şi de grade ulterioare de judecată prin intermediul judecătorilor care se schimbă între ei, pentru cauzele care au fost deja definite de Tribunalul intereparhial de primă instanţă, cu sediul la Oradea.

Tribunalului Ordinar îi revin şi drepturile Tribunalului mitropolitan în acele locuri ale teritoriului Bisericii Române Unite cu Roma în care nu au fost înfiinţate provincii. Acest tribunal are competenţa de a judeca, prin judecători care se schimbă între ei, în primul şi în ulterioarele grade de judecată, cauzele:

1° Exarhilor şi ale delegaţilor Arhiepiscopului Major, care nu sunt Episcopi; 2° persoanelor fizice sau juridice, care sunt supuse imediat Arhiepiscopului Major; 3° institutelor de viaţă consacrată de drept pontifical; 4° Superiorului institutului de viaţă consacrată de drept pontifical care nu are în acelaşi institut un Superior înzestrat cu puterea judecătorească; 5° rezervate acestui tribunal prin prescrierile dreptului particular.

Pentru soluţionarea cauzelor matrimoniale, conform normelor de drept, credincioşii se vor adresa spre competentă soluţionare la:

Tribunal Intereparhial de primă Instanţă, cu sediul la Oradea 
Adresa: Str. Mihai Pavel, nr. 4, 410210 – ORADEA;
Tel. +4/0745900718 
fax. +4/0259/430509;
e-mail: tribunal.prima.instanta.oradea@gmail.com


de p. Bleiziffer William