Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

FOTO/VIDEO: Grădinița confesională Sf. Ana – 25 de ani de existență

 
FOTO/VIDEO: Grădinița confesională Sf. Ana – 25 de ani de existență
  • 21 Mai 2025
  • 160

Celebrare jubiliară a Grădiniței confesionale Sfânta Ana din Cluj-Napoca, a surorilor baziliene, la 25 de ani de existență

Grădinița Confesională cu program prelungit Sfânta Ana din Cluj-Napoca a surorilor baziliene din Provincia română a Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM) a împlinit 25 de ani de activitate. Aniversarea a fost marcată sâmbătă, 17 mai 2025, prin Sfânta Liturghie arhierească celebrată de Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, la Mănăstirea Sfânta Macrina din Cluj-Napoca.

ALBUM FOTO 1

ALBUM FOTO 2

La invitația sr. Maximiliana, actuala directoare, au luat parte la celebrare numeroși invitați care au făcut parte din viața acestei grădinițe. În instituția de învățământ (de pe str. Str. Zrinyi Mikloş, nr. 10), au fost pregătiți, spre a-și lua zborul în lume, peste 20 de generații de copilași. Mulți dintre aceștia sunt acum părinți de copii care au fost, sau se află aici în grija surorilor învățătoare. Sfânta Liturghie arhierească, oferită pentru întreaga familie reunită în jurul grădiniței, a fost animată cu multă bucurie de Corul de copii Donum Dei al parohiei Sf. Nicolae, Florești, dirijat de Sara Marișca. Au concelebrat, împreună cu Preasfinția Sa Claudiu, pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general, pr. Ioan Pop, capelanul mănăstirii, pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj I, pr. ierom. Ioan Albu OSBM, protoegumen al călugărilor bazilieni, zeci de preoți și preoți călugări – bazilieni și iezuiți.

Au participat la celebrare surori baziliene din comunitățile din țară, cu Maica Andreea Axenie, Superioara provincială. O prezență specială a fost cea a Maicii Marcela Runcan, Superioara generală OSBM, împreună cu surori baziliene din Ucraina. De asemenea, au fost de față surori din Congregația Maicii Domnului din Cluj-Napoca, copii ai Grădiniței Sfânta Ana, împreună cu părinții lor, precum și absolvenți din diferite generații ai acestei grădinițe, surori educatoare, personalul grădiniței, surori care au fost directoare de-a lungul timpului.

Au răspuns invitației de a participa și invitați oficiali, precum prof. Marinela Marc, inspector școlar general, și pr. Marius Cîmpean, director de cabinet al Secretariatului de Stat pentru Culte. S-au alăturat bucuriei momentului, prof. Simona-Georgiana Gruian, director, și cadre didactice de la Liceul Greco-Catolic Inochentie Micu, liceu care a primit pe băncile sale mulți copii absolvenți ai grădiniței. De asemenea, au fost de față alți prieteni și colaboratori ai surorilor baziliene.

* * *

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Claudiu a salutat mai întâi cu bucurie întreaga asistență. A salutat-o pe Maica Marcela, care își îndeplinește misiunea la Roma, despre care a remarcat: „Este o onoare pentru noi să avem pe cineva din România la o atât de mare demnitate, și, în același timp, o bucurie spirituală, fiindcă avem o inimă care bate pentru noi toți, în Cetatea Eternă, acolo unde Petru și Pavel și-au dat viață pentru credința în Cristos”.

A subliniat că un jubileu nu reprezintă doar o aniversare, ci un moment încărcat de har „în care suntem chemați să vedem paternitatea lui Dumnezeu manifestată prin îndurare”, și, în cazul grădiniței, un moment de retrospectivă și recunoștință pentru toți cei care au contribuit la dezvoltarea acestei instituții, prin rugăciuni, implicare și sprijin oferit copiilor și familiilor. În lumina Evangheliei zilei, Preasfinția Sa Claudiu s-a referit la paternitatea lui Dumnezeu, cea spre este îndreptată atenția prin întreg procesul de educație și formare din această grădiniță. Pentru că nu este doar o instituție care dezvoltă competențe intelectuale, ci aici în sufletele copiilor sunt cultivate valori spirituale, astfel încât copiii și familiile să înțeleagă lumea dincolo de informații, să devină capabili „să dea sens vieții lor”. A subliniat și rolul părinților, care sunt provocați să reflecte, prin paternitatea și maternitatea lor, iubirea și îndurarea lui Dumnezeu. Ei nu trebuie să se lase împiedicați nici de propriile imperfecțiuni, fiindcă în toate au asistența lui Dumnezeu.

A încurajat: „Ne ajutăm unii pe alții, ne susținem, mergem împreună. Atunci când ne poticnim știm că putem conta pe cel de lângă noi. Aceasta este adevărata familie. Asta este o țară. Și de aceea vreau să le mulțumesc surorilor pentru tot ceea ce fac. Vreau să le mulțumesc părinților pentru încrederea pe care o au și pentru faptul că stau alături, toți împreună. Suntem parte din acest proces educativ, intelectual și spiritual. Și vreau să vă asigur de rugăciunea mea pentru voi toți.”

* * *

La încheierea Sfintei Liturghii au urmat momente de retrospectivă și mulțumiri, însoțite și de acorduri înălțătoare ale sopranei Antonia Beteag.

  • Ioan Pop, capelanul Mănăstirii Sfânta Macrina, a exprimat bucuria și recunoștința pentru binecuvântarea oferită de Dumnezeu comunității prin acest jubileu. A subliniat rolul copilului: „Copilul reprezintă felul în care Dumnezeu a binecuvântat o familie, felul în care și-a arătat dragostea față de soț și față de soție și a binecuvântat unirea lor, și a binecuvântat familia lor”, și, de asemenea, copilul este o binecuvântare și pentru Biserică. A amintit cum, de-a lungul celor 25 de ani, fiecare generație de copii a fost o sursă de bucurie și unitate, iar celebrarea acestui jubileu este un prilej de reflecție asupra darurilor și harurilor primite în tot acest timp.
  • Înalt Preacuvioasa Maică Marcela, Superioara generală a OSBM, și-a exprimat bucuria pentru celebrarea, de fapt, a 25 de ani „de creștere și de educație în spiritul credinței și al iubirii”, deoarece, a spus, „această grădiniță s-a născut din dorința de a oferi copiilor nu doar cunoștințe sau competențe, cum spunea Preasfințitul, ci și valori; nu doar joc și învățare, ci și iubire și credință”. Și-a reamintit că a fost prima grădiniță confesională deschisă după anii ’90, „un simbol al reînnoirii spirituale și educaționale din Cluj-Napoca”. A vorbit despre momentul fondării, la baza căruia „stau câteva elemente providențiale: în primul rând, dorința unui medic binefăcător, apoi, întâlnirea cu niște binefăcători din Olanda care au adus jucării. Un rol important a avut, în acel context, și „deschiderea la noutate a superioarei provinciale de atunci, Maica Ioana”. A spus: „Sfântul Vasile cel Mare, Părintele nostru spiritual ne amintește că educația este hrana sufletului. În toți aceștia, grădinița surorilor baziliene a fost un loc în care sufletele copiilor au fost hrănite cu adevăr, bunătate și frumusețe”, astfel încât fiecare copil „să descopere darurile pe care Dumnezeu i le-a oferit și să crească în lumina lor”.  A adresat calde felicitări copiilor, părinților, surorilor educatoare, întreg personalului grădiniței, a mulțumit binefăcătorilor și tuturor celor care au sprijinit și sprijină această lucrare. A cerut, în încheiere, binecuvântarea și ocrotirea lui Dumnezeu pentru această grădiniță, pentru toți cei care îi trec pragul, „și să fie mereu un loc al bucuriei, educației și credinței”.

Din partea Curiei Generale, Pc. Maică Marcela a oferit sr. Maximiliana „o icoană cu Sfânta Ana scrisă de către una dintre consilierele generale”, în care „Sfânta Ana o ține în brațe, nu doar pe Sfânta Fecioară Maria, dar și Grădinița Sfânta Ana. Are o culoare albă, care simbolizează puritatea sufletească a copiilor. Felicitări!” Sr. Maximiliana a oferit, de asemenea, Maicii Marcela, icoana jubiliară a Sfintei Ana, mulțumindu-i că a fost cea care a întemeiat grădinița, prima directoare, superioară provincială, educatoare, profesoară de limba engleză ș.a., și i-a mulțumit pentru tot ce a făcut și face pentru grădinița Sfânta Ana.

  • Marinela Marc, inspector școlar general, și-a exprimat recunoștința și onoarea de a participa la acest eveniment aniversar. A evidențiat rolul fundamental al Bisericii și Școlii în consolidarea comunității și a subliniat importanța valorilor în formarea unei unități sociale solide. Totodată, a transmis aprecieri și binecuvântări acestei grădinițe pentru contribuția adusă în educația copiilor în spiritul credinței, iubirii și valorilor durabile. A felicitat echipa educațională pentru profesionalism și dedicare, părinții pentru încrederea acordată și rolul lor activ, și a subliniat echilibrul între cunoașterea lumească și apropierea de Dumnezeu pe care educația confesională o promovează.

Prof. Marinela Marc a oferit sr. Maximiliana, din partea Inspectoratului Școlar Județean Cluj, o diplomă de excelență. Mulțumind pentru întreaga susținere, sr. Maximiliana i-a oferit icoana jubiliară a Sfintei Ana.

  • Ioan Pop, cel care celebrează Sfânta Liturghie pentru copii și cu participarea copiilor, a dorit să împărtășească două momente pe care le trăiește în fiecare săptămână: „momentul în care copiii cântă «Osana» este înălțător și emoționant pentru noi, cei care participăm împreună cu ei la rugăciune, și momentul în care, ținându-se de mână, se roagă rugăciunea «Tatăl nostru»”. A subliniat nevoia de unitate în lumea contemporană: asemenea acestor copilași „să fim un exemplu de bucurie și unitate”.
  • Preasfinția Sa Claudiu, a remarcat: „Astăzi Sfânta Ana s-a plimbat printre noi” – rolul Sfintei Ana fiind cel de bunică ocrotitoare pentru fiecare. A remarcat contextul complicat, marcat de conflicte, al lumii contemporane și a îndemnat la speranță (în Anul Speranței), la practicarea credinței așa cum a trăit-o Fericitul Cardinal Iuliu Hossu (în Anul Cardinal Iuliu Hossu). A îndemnat pe fiecare să păstreze în suflet convingerea că „perspectiva adevărată este întotdeauna cea a lui Dumnezeu, a Cerului”. Preasfinția Sa Claudiu a încurajat continuarea misiunii grădiniței ca spațiu al binelui, al luminii și al bucuriei pentru generațiile viitoare.

Din partea grădiniței, cu recunoștință pentru întreaga susținere, sr. Maximiliana a oferit Ierarhului icoana jubiliară a Sfintei Ana.

  • Maximiliana a adus în încheiere mulțumiri, și a amintit persoane importante care au contribuit la dezvoltarea grădiniței. A invitat-o, mai întâi, pe Lenuța Stoian, „mentorul nostru la grădiniță”, pentru a-i oferi, de asemenea, icoana jubiliară a Sfintei Ana, în semn de mulțumire pentru toată „munca din spate” în sprijinul copiilor și al grădiniței. A adus mulțumiri, superioarelor provinciale OSBM, de pe parcursul celor 25 de ani. A mulțumit în mod special Maicii Ioana Bota, „care a avut curajul să spună «da» acestui vis când a semnat contractul, în 4 iulie 1998”. Mulțumiri a adus Maicii Marcela, acum Superioara Generală OSBM, prima directoare, superioară provincială, cea care „a pus bazele acestei grădinițe”. A mulțumit Maicii Valentina, care a fost superioară în timp ce grădinița se pregătea pentru acreditare și a susținut mult acest demers. A mulțumit și Maicii Veridiana, care a susținut în continuare această muncă și a fost superioară provincială în perioada pandemiei, când a fost nevoie de un efort deosebit pentru ca grădinița să meargă înainte. Și a mulțumit actualei superioare provinciale, Maica Andreea, pentru sprijin și susținere. Mulțumiri a adresat și directoarelor grădiniței de-a lungul timpului, tuturor cadrelor didactice, personajului nedidactic, personajului auxiliar, secretarelor, surorilor care au realizat munca de administrație.

A urmat, cum este obiceiul la ceas de sărbătoare, o agapă fraternă de împărtășire a bucuriei și comuniune a tuturor.



Sursa:https://www.eparhiaclujgherla.ro