Duminică, 27 aprilie a.c., în Piața Sfântul Petru din Vatican s-a celebrat a doua Sfântă Liturghie, din cele nouă prevăzute, pentru odihna veșnică a regretatului papă Francisc, fiind prezidată de cardinalul Pietro Parolin, fost secretar de stat. În aceeași zi, după cum era programat, s-a marcat Jubileul adolescenților. Au luat parte aproximativ 200.000 de pelerini și credincioși.
”Isus cel Înviat se prezintă ucenicilor săi în timp ce aceștia se află în cenaclu, cu ușile încuiate, unde s-au închis de frică (Ioan 20,19). Starea lor de spirit este tulburată și inimile lor sunt întristate, deoarece Domnul și Păstorul pe care l-au urmat lăsând totul în urmă, a fost răstignit pe cruce. Au trăit lucruri teribile și se simt orfani, singuri, pierduți, amenințați și neajutorați”, a spus cardinalul Pietro Parolin, fost secretar de stat, duminică, 27 aprilie a.c., în cardul Liturghiei din Piața Sfântul Petru, când s-a celebrat a doua Sfântă Liturghie, din cele nouă prevăzute, pentru odihna veșnică a regretatului papă Francisc. În aceeași zi, după cum era programat, s-a marcat Jubileul adolescenților. Au luat parte aproximativ 200.000 de pelerini și credincioși.
”Imaginea de început pe care Evanghelia ne-o oferă în această duminică”, a evidențiat cardinalul, ”poate reprezenta bine și starea noastră de spirit, a Bisericii și a întregii lumi. Păstorul pe care Domnul l-a dăruit poporului său, papa Francisc, și-a încheiat viața pământească și ne-a părăsit. Durerea pentru plecarea sa, sentimentul de tristețe care ne asaltează, tulburarea pe care o simțim în inimile noastre, sentimentul de pierdere: trăim toate acestea, asemenea apostolilor îndurerați de moartea Domnului”.
”Totuși”, a continuat cardinalul Parolin, ”Evanghelia ne spune că tocmai în aceste momente de întuneric Domnul vine la noi cu lumina învierii pentru a ne lumina inimile. Papa Francisc ne-a reamintit acest lucru încă de la alegerea sa și ni l-a repetat adesea, punând în centrul pontificatului său acea bucurie a Evangheliei care - așa cum a scris în Evangelii gaudium – ”umple inima și întreaga viață a celor care îl întâlnesc pe Isus. Cei care se lasă salvați de El sunt eliberați de păcat, de tristețe, de golul interior și de izolare. Cu Isus Cristos bucuria se naște și se renaște mereu” (nr. 1)”.
”Bucuria pascală”, a subliniat fostul secretar de stat, ”care ne susține în ceasul încercării și al tristeții, este ceva ce aproape puteți atinge astăzi în această piață; o puteți vedea mai ales pe chipurile voastre, dragi tineri și adolescenți care ați venit din întreaga lume pentru a sărbători Jubileul. Veniți din atât de multe locuri: din toate diecezele din Italia, din Europa, din Statele Unite până în America Latină, din Africa până în Asia, din Emiratele Arabe ... întreaga lume este prezentă cu adevărat, cu voi, aici, în Piața Sfântul Petru, în această dimineață!. Vă adresez un salut special vouă și episcopilor care v-au însoțit, preoților, catiheților, liderilor grupurilor voastre. Un salut special care intenționează să vă facă să simțiți îmbrățișarea Bisericii și afecțiunea papei Francisc, care ar fi dorit să vă întâlnească, să vă privească în ochi, să treacă printre voi pentru a vă saluta”.
”În fața numeroaselor provocări pe care sunteți chemați să le înfruntați, amintesc, de exemplu”, a spus cardinalul, ”cea a tehnologiei și a inteligenței artificiale, care caracterizează epoca noastră într-un mod special - nu uitați niciodată să vă hrăniți viața cu adevărata speranță care are chipul lui Isus Cristos, Viu și Înviat în Biserica Sa. Nimic nu va fi prea mare sau prea dificil alături de El! Cu El nu veți fi niciodată singuri sau lăsați să vă descurcați singuri, nici măcar în cele mai grele momente! El vine să vă întâlnească acolo unde sunteți, să vă dea curajul de a trăi, să vă împărtășească experiențele, gândurile, darurile, visele, curajul să vedeți pe chipul celor apropiați sau îndepărtați un frate și o soră de iubit, cărora aveți atât de mult să le dați și, în același timp, atât de mult să primiți, curajul pentru a vă ajuta să fiți generoși, credincioși și responsabili în viața care vă așteaptă, și să vă facă să înțelegeți ce este cel mai valoros în viață: iubirea care cuprinde totul și speră totul (cf. 1 Cor 13,7)”.
”Astăzi, a doua duminică de Paști”, a continuat cardinalul, ”duminica in Albis, celebrăm sărbătoarea Milostivirii. Tocmai milostivirea Tatălui, mai mare decât limitele și calculele noastre, este cea care a caracterizat Magisteriul papei Francisc și intensa sa activitate apostolică, împreună cu dorința de a o proclama și de a o împărtăși cu toți - proclamarea unei vești bune, evanghelizarea - care a fost programul pontificatului său. El ne-a reamintit că ”milostivirea” este însuși numele lui Dumnezeu și, prin urmare, nimeni nu poate pune o limită iubirii Sale milostive cu care vrea să ne ridice și să ne facă oameni noi. Și este important, dragi frați și surori, să primim ca pe o comoară prețioasă această indicație asupra căreia papa Francisc a insistat atât de mult. Și - permiteți-mi să spun - afecțiunea noastră pentru el, care se manifestă în aceste ore, nu trebuie să rămână o simplă emoție de moment; trebuie să primim moștenirea sa și să o facem să devină o viață trăită, deschizându-ne la milostivirea lui Dumnezeu și devenind, de asemenea, milostivi unii cu alții”.
”Milostivirea”, a mai subliniat cardinalul Pietro Parolin, ”ne întoarce la inima credinței. Ea ne amintește că nu trebuie să interpretăm relația noastră cu Dumnezeu și faptul că suntem Biserică în funcție de categorii umane sau lumești, deoarece vestea bună a Evangheliei este în primul rând descoperirea faptului că suntem iubiți de un Dumnezeu care are sentimente de milostivire și tandrețe pentru fiecare dintre noi, indiferent de meritele noastre; de asemenea, ne amintește că viața noastră este împletită cu milostivirea: ne putem ridica după căderi și putem privi spre viitor doar dacă avem pe cineva care ne iubește fără limite și care ne iartă. Și, prin urmare, suntem chemați la angajamentul de a ne trăi relațiile nu mai după criterii de calcul sau orbiți de egoism, ci deschizându-ne la dialogul cu celălalt, întâmpinându-i pe cei pe care îi întâlnim pe parcurs și iertându-le slăbiciunile și greșelile. Doar milostivirea vindecă, doar milostivirea creează o lume nouă, stingând focurile neîncrederii, urii și violenței: aceasta este marea învățătură a papei Francisc”.
”Isus ne arată acest chip milostiv al lui Dumnezeu în predica sa și în faptele pe care le săvârșește; și, așa cum am auzit, prezentându-se în Cenaclu după înviere, oferă darul păcii și spune: ”Cărora le veţi ierta păcatele, vor fi iertate; cărora le veţi ţine, vor fi ţinute” (Ioan 20,23). Astfel, Domnul Înviat îi instituie pe ucenicii săi, Biserica sa, pentru a fi instrumente de milostivire pentru umanitate, pentru cei dispuși să accepte iubirea și iertarea lui Dumnezeu. Papa Francisc a fost un martor strălucitor al unei Biserici care se apleacă cu tandrețe spre cei răniți și îi vindecă cu balsamul milostivirii; și ne-a reamintit că nu poate exista pace fără recunoașterea celuilalt, fără atenție față de cei mai slabi și, mai presus de toate, nu poate exista pace dacă nu învățăm să ne iertăm unii pe alții, folosind între noi aceeași milostivire pe care Dumnezeu o are față de viața noastră”, a mai spus cardinalul.
”Fraților și surorilor”, a conchis cardinalul Pietro Parolin, ”tocmai în Duminica Milostivirii ne amintim cu afecțiune de iubitul nostru papă Francisc. Această amintire este deosebit de vie printre angajații și credincioșii Statului Cetății Vaticanului, dintre care mulți sunt prezenți aici și cărora aș dori să le mulțumesc pentru slujirea pe care o îndeplinesc zilnic. Pentru voi, pentru noi toți, pentru întreaga lume, papa Francisc vă transmite îmbrățișarea sa din Cer. Ne încredințăm Preasfintei Fecioare Maria, de care a fost atât de devotat, încât a ales să se odihnească în bazilica ”Santa Maria Maggiore”. Fie ca ea să ne protejeze, să mijlocească pentru noi, să vegheze asupra Bisericii, să sprijine călătoria umanității în pace și fraternitate. Așa să fie”.