Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Duminica Cuvântului lui Dumnezeu. Papa: Evanghelia nu dezamăgește niciodată

 
Duminica Cuvântului lui Dumnezeu. Papa: Evanghelia nu dezamăgește niciodată
  • 27 Ian 2025
  • 143

Duminică, 26 ianuarie a.c., papa Francisc a celebrat Sfânta Liturghie în bazilica San Pietro cu ocazia Duminicii dedicată Cuvântului lui Dumnezeu și a conferit slujirea lectoratului unui număr de 40 de credincioși din diferite țări. Toți participanții au primit Evanghelia după Sfântul Luca. Papa a vorbit la omilie despre cele cinci acțiuni pe care Isus le prezintă la începutul activității sale mesianice.

În duminica dedicată în mod special Cuvântului lui Dumnezeu, îi mulțumim Tatălui pentru că ne-a adresat Cuvântul său, care s-a făcut om pentru mântuirea lumii”, a spus papa Francisc la omilia Sfintei Liturghii celebrată duminică în bazilica San Pietro cu ocazia Duminicii Cuvântului lui Dumnezeu.

La celebrarea euharistică, la care au luat parte mii de comunicatori din lumea întreagă cu ocazia Jubileului din domeniul comunicării, papa Francisc a conferit slujirea liturgică a lectoratului unui număr de patruzeci de credincioși – bărbați și femei – din diferite țări, iar la final a înmânat participanților Evanghelia după Sfântul Luca.

La omilie, papa a făcut un comentariu la evanghelia duminicii, cu episodul liturgiei sinagogale de la Nazaret, unde Isus s-a ridicat ca să citească o pericopă din cartea profetului Isaia (Luca 1,1-4; 4,14-21): "Spiritul Domnului este asupra mea: pentru aceasta m-a uns să duc săracilor vestea cea bună; m-a trimis să proclam celor captivi eliberarea şi celor orbi recăpătarea vederii, să redau libertatea celor asupriți; să vestesc un an de bunăvoință al Domnului".

”Toată Biblia”, a spus papa la omilie, ”face memoria lui Cristos și a lucrării sale, iar Spiritul Sfânt o actualizează în viața noastră și în istorie. Când noi citim Scripturile, când ne rugăm cu ajutorul lor și când le studiem, nu primim doar informații despre Dumnezeu, ci îl primim pe Spiritul Sfânt care ne amintește tot ceea ce Isus a spus și a făcut (cf. In 14,26). În acest fel, inima noastră, înflăcărată de credință, așteaptă în speranță venirea Împărăției lui Dumnezeu”.

În această atmosferă de credință, papa a prezentat cele cinci acțiuni care au marcat misiunea ”unică și universală” a lui Mesia, despre care vorbește profetul din vechime. Prima acțiune, a duce săracilor vestea cea bună (v. 18), este un ”cuvânt de compasiune” și arată că evanghelia, vestea cea bună pe care Isus o proclamă este apropierea Împărăției lui Dumnezeu, iar atunci ”când Dumnezeu domnește, omul este mântuit”. A doua acțiune, a proclama celor captivi eliberarea, reprezintă ”un cuvânt de milostivire” și spune că ”răul are zilele numărate, pentru că viitorul este al lui Dumnezeu. Prin puterea Spiritului, Isus ne răscumpără de orice vin și ne eliberează inima de orice lanț interior, ducând în lume iertarea Tatălui”. A treia acțiune, a reda celor orbi vederea, constituie ”un cuvânt de lumină”, pentru că ”Mesia ne deschide ochii inimii, deseori orbiți de fascinația puterii și de vanitate, maladii ale sufletului care ne împiedică să recunoaștem prezența lui Dumnezeu și care îi fac invizibili pe cei slabi și suferinzi”. A patra acțiune, a reda libertatea celor asupriți, este un ”cuvânt de libertate”: ”nicio sclavie nu rezistă la lucrarea lui Mesia, care ne face frați în numele său. Închisorile persecuției și ale morții sunt larg deschise de puterea iubitoare a lui Dumnezeu”. A cincea acțiune, a proclama anul de bunăvoință al Domnului (v. 19), este un ”cuvânt de bucurie” în fața ”unui timp nou, care nu consumă viața, ci o regenerează. Este un Jubileu, precum cel pe care l-am început acum, care ne pregătește cu speranță la întâlnirea definitivă cu Mântuitorul”.

”Prin aceste cinci acțiuni”, a reluat papa la omilie, ”Isus a împlinit deja profeția lui Isaia. Realizând eliberarea noastră, El ne vestește că Dumnezeu se face aproapele sărăciei noastre, ne răscumpără de rău, ne luminează ochii, frânge jugul asupririlor și ne face să intrăm în jubileul unui timp și al unei istorii în care El se face prezent ca să meargă împreună cu noi și să ne conducă la viața veșnică. Mântuirea pe care El o dăruiește nu este încă pe deplin realizată, știm aceasta, dar cu toate acestea, războaiele, injustițiile, durerea și moartea nu vor avea ultimul cuvânt: Evanghelia este, într-adevăr, un cuvânt viu și sigur, care nu dezamăgește niciodată. Evanghelia nu dezamăgește niciodată”. 



Sursa:vaticannews.va.ro