Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


10 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Să lăsăm ca Evanghelia să ne vindece de lăcomia personală și de lăcomia socială

 
Să lăsăm ca Evanghelia să ne vindece de lăcomia personală și de lăcomia socială
  • 11 Ian 2024
  • 374

Să lăsăm ca Evanghelia să ne vindece de lăcomia personală și de lăcomia socială. Acest îndemn a fost adresat de Sfântul Părinte în cadrul catehezei audienței generale de miercuri, 10 ianuarie 2024, din Aula Paul al VI-lea, din Vatican. Dedicată viciului lăcomiei, reflecția pontifului evidențiază gravitatea generată de lăcomie, care ne-a făcut mult rău nouă și mediului în care trăim.

 

Papa Francisc a amintit că, "de-a lungul întregii sale slujiri, Isus apare ca un profet foarte diferit de Ioan Botezătorul", deoarece, în vreme ce Ioan, care mânca ceea ce găsea în deșert, este amintit pentru ascetismul său, "Isus este în schimb Mesia pe care îl vedem adesea la masă". "Comportamentul său stârnește scandal, pentru că nu numai că este binevoitor față de păcătoși, dar chiar mănâncă cu ei; și acest gest a demonstrat disponibilitatea sa de comuniune cu oameni pe care toată lumea îi respingea" - a explicat pontiful.

Totodată, Sfântul Părinte a evidențiat că, "în timp ce atitudinea lui Isus față de preceptele iudaice relevă supunerea sa deplină față de Lege, el dă dovadă de înțelegere față de discipolii săi: atunci când aceștia sunt prinși în flagrant pentru că le este foame și culeg niște spice de grâu în zi de sâmbătă, el îi justifică, amintindu-le că regele David și însoțitorii săi, fiind în nevoie, încălcaseră și ei un precept (cf. Mc 2,23-26)". Dar, mai presus de toate, Isus, cu o frumoasă parabolă, afirmă un nou principiu: invitații la nuntă nu pot posti când mirele este cu ei; ei vor posti când mirele va fi luat de lângă ei. Totul este acum relativ pentru Isus. Când el este în mijlocul nostru, nu putem jeli; dar în ceasul pătimirii sale, atunci da, postim (cf. Mc 2,18-20)". "Isus vrea ca noi să fim în bucurie în compania sa; dar vrea și să împărtășim suferințele sale, care sunt și suferințele celor mici și ale săracilor" - a mai spus pontiful.

Papa Francisc a evidențiat și un alt aspect important, faptul că Isus renunță la distincția dintre alimentele pure și impure, care era una dintre pietrele de temelie ale unor culturi din lumea antică.

"Această relație senină pe care Isus a stabilit-o cu privire la hrană ar trebui redescoperită și valorizată, mai ales în societățile de așa-zisă bunăstare, unde se manifestă atâtea dezechilibre și patologii. Oamenii mănâncă prea mult, sau prea puțin. Oamenii mănâncă adesea în singurătate. Tulburările alimentare se răspândesc: anorexie, bulimie, obezitate... Iar medicina și psihologia încearcă să abordeze relația nesănătoasă cu mâncarea" - a atras atenția papa Francisc.

Sfântul Părinte a abordat viciul lăcomiei și din punct de vedere social, spunând că "este poate cel mai periculos viciu care ucide planeta". "Pentru că" - a spus - "păcatul celor care cedează în fața unei felii de tort, în ansamblu, nu provoacă mari pagube, dar voracitatea cu care ne dezlănțuim, de câteva secole încoace, față de bunurile planetei compromite viitorul tuturor. Ne-am năpustit asupra a tot, pentru a deveni stăpânii a tot, când totul fusese încredințat custodiei noastre. Iată, așadar, marele păcat, furia pântecelui. Am fost făcuți să fim persoane "euharistice", cu capacitatea gratitudinii, discreți în folosirea pământului, iar în schimb ne-am transformat în prădători, iar acum ne dăm seama că această formă de "lăcomie" ne-a făcut mult rău nouă și mediului în care trăim. Să lăsăm ca Evanghelia să ne vindece de lăcomia personală și de lăcomia socială".



Sursa:vaticannews.va.ro