Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 2
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Oferirea, aducerea de mulțumire și împărțirea: gesturi ale minunilor harului lui Dumnezeu

 
Oferirea, aducerea de mulțumire și împărțirea: gesturi ale minunilor harului lui Dumnezeu
  • 29 Iul 2024
  • 440

Evanghelia liturgiei duminicii ne vorbește despre minunea înmulțirii pâinilor și a peștilor (cf. Ioan 6,1-15). O minune, adică un "semn", ai cărui protagoniști realizează trei gesturi pe care Isus le va repeta la Cina cea de Taină: oferirea, aducerea de mulțumire și împărțirea.

Sunt gesturi pe care le facem și noi în cadrul celebrării Sfintei Liturghii – a explicat pontiful la începutul alocuțiunii care a însoțit rugăciunea antifonului marian "Angelus", de duminică, 28 iulie, din Piața San Pietro.

Papa Francisc s-a oprit asupra celor trei gesturi. Pornind de la relatarea din Evanghelia după sfântul Ioan 6,1-15, în care se vorbește despre un copilaș din mulțime, care avea cinci pâini de orz și doi peștișori (cf In 6,9), Sfântul Părinte a pus în lumină gestul de a dărui, explicând că este gestul prin care recunoaștem că avem ceva bun de oferit și acceptăm să o facem, chiar dacă ceea ce avem este prea puțin în comparație cu ceea ce este necesar. Acest lucru este subliniat, la Sfânta Liturghie, atunci când preotul oferă pâinea și vinul pe altar, iar fiecare persoană se oferă pe sine, propria sa viață – a evidențiat pontiful, explicând că este un gest care poate părea mic, dacă ne gândim la nevoile imense ale umanității, la fel ca cele cinci pâini și doi pești în fața unei mulțimi de mii de oameni; dar Dumnezeu face din acest gest materialul pentru cel mai mare miracol care există: acela în care El Însuși se face prezent în mijlocul nostru, pentru mântuirea lumii.

Cu referire la cea de-a doua atitudine – aducerea de mulțumire (cf. In 6,11), papa Francisc a reliefat că acesta este un mod de a-i spune Domnului cu umilință, dar și cu bucurie că tot ceea ce avem este darul Său și că, pentru a-i mulțumi, nu putem decât să-i înapoiem ceea ce ne-a dăruit El mai întâi,  împreună cu Fiul său, Isus, adăugând ceea ce putem noi oferi, săraca noastră iubire. Papa Francisc a precizat că acesta este momentul binecuvântării, prin care îl lăudăm pe Dumnezeu pentru bunătatea sa, în timp ce el sfințește, consacră și multiplică "cele două monede mici" ale eforturilor noastre fragile (cf. Lc 21,1-4).

În legătură cu cel de-al treilea gest - împărtășirea (cf. In 6,11) – papa Francisc a precizat că, la Sfânta Liturghie este Împărtășania, când împreună ne apropiem de altar pentru a primi Trupul și Sângele lui Cristos: rodul darului tuturor transformat de Domnul în hrană pentru toți. Descriindu-l ca pe un moment frumos, care ne învață să trăim fiecare gest de iubire ca pe un dar de har, atât pentru cel care oferă, cât și pentru cel care primește, pontiful a subliniat că împărtășirea este un prilej de a crește împreună ca frați, tot mai uniți în caritate.

După cum obișnuiește să facă, la finalul alocuțiunii, pontiful ne-a îndemnat să ne întrebăm dacă noi credem cu adevărat că, prin harul lui Dumnezeu, avem ceva unic de dăruit fraților și surorilor noastre sau dacă ne simțim anonimi; dacă îi suntem recunoscători Domnului pentru darurile prin care își manifestă continuu dragostea față de noi și dacă trăim împărțirea cu ceilalți ca pe un moment de întâlnire și de îmbogățire reciprocă.

Fie ca Preacurata Fecioară Maria să ne ajute să trăim cu credință fiecare celebrare euharistică, să recunoaștem și să apreciem "minunile" harului lui Dumnezeu în fiecare zi – s-a rugat Sfântul Părinte.



Sursa:vaticannews.va.ro