În data de 8 iunie la biserica regală Sfânta Maria din Bruxelles a avut loc simpozionul cu tema «Trecutul și viitorul unei biserici - reflecții cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la intrarea în catacombe a Bisericii greco-catolice din România ».
După cuvântul de introducere a părintelui Filip Chereși, responsabilul acestei comunități, Preasfințitul Cristian Crisan, Vizitator Apostolic pentru credincioșii greco-catolici din Europa occidentală, a prezentat cadrul istoric al Bisericii Greco-Catolice: unirea cu Roma, contribuția ei la constituirea națiunii române dar și suferința ei în timpul persecuției regimului comunist.
Părintele Valeriu Median, docteur în teologie, a prezentat viața și suferinta vicarului general Zenovie Pâclișanu - istoric roman, preot greco-catolic, membru al Academiei Române din 1919.
Copii după câteva documente publice ale «Securității» referitoare la cei șapte episcopi martiri dar și despre mulți alți creștini persecutați, au fost expuse cu această ocazie în biserica Sfântă Maria.
Preasfințitul arhiepiscop de Malines-Bruxelles, Mgr. Luc Terlinden și-a început discursul subliniind importanta martirilor de atunci și de astăzi, atașamentul și credință lor de neclintit față de Biserică. Mărturia lor de credință interpelează lumea în care trăim.
În timpul simpozionului, copiii comunității române s-au adunat în capela bisericii unde au realizat desene pe tema serii, iar la final i-au încântat pe cei prezenți cu glasurile lor cântând și imnul episcopilor martiri.
Seara s-a încheiat cu o agapă frățească pregătită de gospodinele comunității.
M. Iacob