Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


4 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Anunț: Catehezele din Postul Mare în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca

 
Anunț: Catehezele din Postul Mare în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca
  • 18 Mar 2024
  • 628

Rugăciunea, dialog și comuniune în Familia lui Dumnezeu”: Catehezele din Postul Mare în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca

Cu binecuvântarea Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul eparhial, Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, prin Biroul pentru Evanghelizare și Cateheză, organizează, în timpul Postului Mare, la Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca un program de cateheze prin care va fi aprofundată tema actualului an pastoral: „Rugăciunea, dialog și comuniune în Familia lui Dumnezeu”.

Începând cu 20 martie și până în 26 aprilie 2024, în fiecare după-amiază de miercuri și vineri, cei ce doresc vor putea audia câte o cateheză despre rugăciune (programul va fi transmis și online, pe canalul YouTube al Catedralei – aici). La fel ca în anii precedenți expunerile vor urma celebrării, de la ora 18.00, a Sfintei Liturghii a Înaintesfințitelor.

În deschiderea parcursului spiritual, se va adresa credincioșilor Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla. Va urma pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general, apoi, vor continua șirul catehezelor preoți din Curia eparhială, protopopi, profesori la Seminarul Teologic eparhial, preoți și teologi clujeni, care se vor succeda în fața Sf. Altar după următorul program:

  • 20 martie – Introducere – Preasfinția Sa Claudiu, Episcop eparhial
  • 22 martie – Rugăciunea, dialogul cu Dumnezeu – Vasile Tofană SJ, Vicar general
  • 27 martie – Rugăciunea în Scriptură – Marcelin Rotaru
  • 29 martie – Rugăciunea lui Isus – Cristian Langa
  • 3 aprilie – Ce este rugăciunea? – Traian Radu Coste-Deak
  • 5 aprilie – Rugăciunea în viața liturgică a Bisericii – Ovidiu Legean
  • 10 aprilie – De la rugăciunea de laudă la cea de cerere – Florin Bozântan
  • 12 aprilie – Pregătirea sufletului pentru rugăciune – Daniel Avram
  • 17 aprilie – Rugăciunea în viețile sfinților – Claudiu Tuțu
  • 19 aprilie – Provocări și ispite în rugăciune – Marius Taloș SJ
  • 24 aprilie – Practica rugăciunii în familie – Călin Sechelea
  • 26 aprilie – Un program concret de rugăciune – Anton Crișan

Preasfinția Sa Claudiu, în Scrisoarea pastorală transmisă preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor la începutul anului pastoral 2023-2024, vorbește despre rugăciune, acest „dialog minunat dintre oameni și Dumnezeu”. Pentru a-și atinge menirea, arată Ierarhul, rugăciunea trebuie „să fie practicată continuu”, cu iubire, cu umilință și, asemenea rugăciunii vameșului, să fie „act de încredere și de iubire față de Dumnezeu”. Totodată, rugăciunea trebuie să fie asemenea „dialogului între prieteni”, acel dialog bazat pe sinceritate, pe „destăinuire”, și care devine „comuniune”.

La încredere în Dumnezeu și comuniune în iubirea Lui sunt invitați credincioșii, într-un mod și mai intens decât în restul anului liturgic, în timpul de post și penitență care ne stă înainte. Iar participarea la programul de rugăciune și cateheze propus va fi imbold întăririi credinței și prilej descoperirii frumuseții și însemnătății rugăciunii, până la a experimenta acea rugăciune pe care au trăit-o Episcopii greco-catolici martiri în închisori: „Tot ce știam [pe] de rost era scump pentru noi și trăiam comoara ce o cuprindea. Împărate ceresc, Tatăl nostru, Născătoare de Dumnezeu, Mărire Tatălui și Fiului și Spiritului Sfânt cuprindeau toate comorile cerești; apoi cu cât erau mai mari restricțiile la exteriorizare, cu atât coboram în adâncurile sufletului, tot mai adânc și tot mai adânc, prefăcând în sfântă rugăciune tot ce trăiam în temnița Sighetului și oferind-o cu smerenie. […] Harul Domnului era cu noi și totul se transforma în rugăciune” – scria Fericitul episcop Iuliu Hossu în Memorii, cuvinte evocate și în mesajul Episcopului de Cluj-Gherla cu ocazia actualului an pastoral dedicat Rugăciunii, ca dialog și comuniune în Familia lui Dumnezeu (v. aici).



Sursa:eparhiaclujgherla.ro