Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


3 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Invitație la Simpozionul internațional „170 de ani de existență a Episcopiei de Cluj-Gherla. Tradiție și perspective”

 
Invitație la Simpozionul internațional „170 de ani de existență a Episcopiei de Cluj-Gherla. Tradiție și perspective”
  • 22 Noi 2023
  • 416

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, în colaborare cu Facultatea de Istorie și Filosofie și cu Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, organizează, în perioada 24-25 noiembrie 2023, Simpozionul internațional „170 de ani de existență a Episcopiei de Cluj-Gherla. Tradiție și perspective”. Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, va saluta invitații și pe toți participanții la programul aniversar și va rosti cuvântul introductiv. Solemnitatea de deschidere și primele conferințe vor avea loc vineri, 24 noiembrie 2023, de la ora 11.00, în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (str. Mihail Kogălniceanu, nr. 1).

Vor urma alte două sesiuni de conferințe, în Sala Club a Universității Babeș-Bolyai (str. Em. de Martonne, nr. 1): cea dintâi în aceeași zi, de la ora 16.00, iar cea de-a doua va avea loc sâmbătă, 25 noiembrie 2023, de la ora 10.00. Simpozionul internațional aniversar va fi încheiat sâmbătă, 25 noiembrie 2023, între orele 16.00-18.30, în Aula „Cardinal Iuliu Hossu” a Catedralei „Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea” din Piața Cipariu, cu încă o sesiune de conferințe. Programul acestei seri cuprinde și un intermezzo muzical – având ca protagoniste pe soprana Alice Gavriliu; la pian: Cristina Mureșan – fiind însoțit și de armonia culorilor, prin vernisajul Expoziției „Iconoferestre”, autor: artistul plastic Marian Furtună.

De asemenea, participanții la momentele de reflecție și retrospectivă istorică, vor avea ocazia să viziteze holul expozițional din proximitatea Aulei „Cardinal Iuliu Hossu”, pentru a parcurge drumul de 170 de ani al Eparhiei de Gherla, ulterior de Cluj-Gherla, în imagini, în mod interactiv, cu explicații oferite prin înregistrări audio sau linkuri spre articole istorice. Expoziția foto-documentară permanentă a fost inaugurată în anul 2003 – la 150 de ani de existență ai Eparhiei de Cluj-Gherla -, actualizată în anul 2017 – când Eparhia de Cluj-Gherla împlinea 155 de ani -, din nou actualizată în noiembrie 2022, și completată cu un spațiu expozițional dedicat rezistenței prin credință și martiriului Bisericii Române Unite.

 Sursa:eparhiaclujgherla.ro