Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


8 - = 4
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

A trecut la cele veșnice Preasfinția Sa Dimitrios Salachas

 
A trecut la cele veșnice Preasfinția Sa Dimitrios Salachas
  • 16 Oct 2023
  • 1005

Astăzi, 16 octombrie 2023, a trecut la cele veșnice la vârsta de 84 de ani, Preasfinția Sa Dimitrios Salachas, exarh apostolic pentru catolicii de rit bizantin din Grecia între anii 2008-2016. Funeraliile vor avea loc vineri, 20 octombrie 2023, ora 10, în Catedrala „Sfânta Treime” din Atena.

Născut la 7 iunie 1939 la Atena, Preasfințitul Salachas a intrat în seminarul mic al Părinţilor Asumpţionişti, iar apoi a trecut la seminarul Exarhatului Apostolic greco-catolic de Atena. A studiat filozofia la Universitatea Pontificală Urbaniană şi teologia la Universitatea Pontificală Gregoriană. Succesiv a studiat și în Seminarul Sfânta Ana din Ierusalim. A fost hirotonit preot la 9 februarie 1964 la Ierusalim, și a obţinut doctoratul în drept civil şi canonic la Universitatea din Atena. În 1971 a fost numit profesor la Institutul Ecumenic din Bari, Italia , apoi a predat Dreptul canonic şi la Institutul Pontifical Oriental şi în diferite universităţi din Roma precum şi la Institutul Catolic din Paris. A fost membru al Comisiei teologice pentru dialogul ecumenic cu Bisericile ortodoxe încă de la înfiinţarea ei; consultant al Dicasterului pentru Bisericile Orientale, al Dicasterului pentru Promovarea Unităţii Creştinilor şi al celui pentru Interpretarea Textelor Legislative. De asemenea, a fost referent al Tribunalului Suprem al Signaturii Apostolice şi membru al Comisiei speciale pentru tratarea cauzelor privind desfacerea căsătoriei „in favorem Fidei”. A publicat numeroase cărţi şi articole de Drept canonic oriental și a conferențiat de-a lungul timpului şi în Biserica Greco-Catolică România.

Pe data de 23 aprilie 2008, Papa Benedict al XVI-lea l-a numit exarh apostolic numit exarh apostolic pentru catolicii greci de rit bizantin din Grecia și episcop titular de Carcabia. A fost consacrat episcop pe 24 mai 2008 prin punerea mâinilor Preasfinției Sale Mihai Frățilă, episcopi co-consacratori fiind Franghískos Papamanólis, Episcop de Sira și Milo și Borys Sviatoslav Lonchyna, Episcop auxiliar de Kiev.

În anul 2014 a fost numit de Papa Francisc în funcția de membru al Comisiei privind reformarea procesului canonic pentru cauzele de declarare a nulității căsătoriei. Începând cu anul 2014 a fost episcop emerit, iar în anul 2016 a fost numit Capelan al Sanctității Sale.

Facultatea de Drept canonic Oriental din cadrul Institutului Pontifical Oriental din Roma i-a acordat în anul 2014 titlul de Doctor Honoris Causa pentru contribuțiile sale științifice în sfera dreptului canonic oriental.

 

LNU

 

Foto:vatican.va

 

 

 Sursa:incittagiovinazzo.it