Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


6 - = 1
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

Vernisajul expoziției de pictură „Biserica în zeghe – Pentru ce?”

 
Vernisajul expoziției de pictură „Biserica în zeghe – Pentru ce?”
  • 18 Sep 2023
  • 834

Vernisajul expoziției de pictură „Biserica în zeghe – Pentru ce?” – eveniment expozițional dedicat celor 75 de ani de la interzicerea Bisericii Unite cu Roma

Vernisajul expoziției de pictură „Biserica în zeghe – Pentru ce?” – eveniment expozițional dedicat celor 75 de ani de la interzicerea Bisericii Unite cu Roma și trecerea ei într-o pe cât de grea pe atât de onorantă ilegalitate în catacombele credinței.

Vineri, 15 septembrie 2023, a avut loc, în Aula „Iuliu Hossu” din cadrul Catedralei „Martirilor și mărturisitorilor veacului XX” vernisajul expoziției de pictură a artistului plastic Alexandra Belciug. Evenimentul a fost o minunată ocazie de a salva și a cinsti amintirea jertfei tuturor mărturisitorilor credinței din veacul XX, plătită cu prețul persecuțiilor, iar pentru unii dintre ei, chiar cu prețul vieții. Având ca temă principală suferința și martiriul Bisericii Greco-Catolice, expoziția vernisată a surprins, prin culoare, simboluri și amintiri, diferitele manifestări ale dramei unei Biserici care timp de 44 de ani a fost o Biserică în catacombe, trăindu-și credința sub semnul persecuției și chiar al martiriului.

Seara a început cu o scurtă intervenție a pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj, urmată de o rugăciune rostită de gazda evenimentului Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, prin care s-a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru faptele vrednicilor înaintași, o rugăciune mijlocită de cei ridicați la cinstea altarelor ca martiri ai credinței, Fericiții Episcopi. În aceste scurte intervenții s-a evidențiat faptul că, dincolo de valoarea artistică a expoziției aceasta are și o dimensiune de omagiu, cu atât mai necesară cu cât anul acesta se împlinesc atât „75 de ani de când Biserica Greco-Catolică din țara noastră a fost trecută forțat în ilegalitate, cât și 170 de ani de la înființarea Eparhiei de Cluj-Gherla”, fapt care o arată ca fiind o ilustrare a credinței jertfelnice, a suferinței, dar și a izbânzii.

În cadrul vernisajului, moderatorul evenimentului lect. univ. dr. Alin Tat, a dat cuvântul pe rând prof. univ. dr. Cornel Tatay-Baltă, critic de artă, distinsei dr. Adriana Topârceanu și autoarei lucrărilor, artistul plastic Alexandra Belciug, fiică de preot greco-catolic, martor ocular al acelor vremuri, fapt care a inspirat-o mereu în actul creației. Seara a strălucit datorită armoniei de simboluri, forme, mărturii și mai ales culori, dar și prin participarea Preasfinției Sale Cristian, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, respectiv prin prezența Corul „Adoremus” al Catedralei „Martirilor și Mărturisitorilor veacului XX”, dirijat de Ana-Maria Mureșan, care a interpretat în deschidere „Imnul Episcopilor Martiri”, încheind seara sub inspirație mozartiană cu „Ave verum corpus”, în acompaniamentul realizat la pian de Cristina Mureșan.

Cele 30 de lucrări expuse au ca temă principală suferința și martiriul Bisericii Greco-Catolice din România între anii 1945-1989. Printre acestea, amintim: „Făclii de jertfă și iertare”, „Nu-i pace în cetate”, „Casa cu ochii triști”, „Potirul”, „Peștele”, „Rugăciune”, „Pustiu”, „Arginții”, „Cămașa”, „Primăveri peste morminte” etc. Alexandra Belciug este absolventă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie-Filosofie, secția Psihopedagogie specială. Este lector universitar, doctor în științele educației. Membră a Asociației Artiștilor Plastici Mureș din anul 1977, a fost prezentă în peste 100 expoziții de grup și în tabere de creație din România și străinătate, numeroase lucrări ale sale aflându-se în colecții particulare din România, Germania, Ungaria, Franța, Olanda, SUA, Canada și Grecia.

Pr. Mircea Marțian



Sursa:eparhiaclujgherla.ro