Scrie-ne un mesaj!

Dacă doriți să ne contactați pentru a ne întreba ceva sau a ne sugera ceva, sau pur și simplu pentru a ne saluta, vă rugăm să folosiți formulatul alăturat. Vom încerca să vă răspundem cât mai repede cu putință.

Echipa e-communio.ro


9 - = 5
* Toate câmpurile marcate sunt obligatorii
Ultimele știri
e-communio.ro logo

În Pakistan, atac împotriva bisericilor creștine. Parolin: importanța dialogului dintre religii

 
În Pakistan, atac împotriva bisericilor creștine. Parolin: importanța dialogului dintre religii
  • 21 Aug 2023
  • 669

Poliția a arestat peste o sută de persoane, în urma actelor de violență anticreștine în Pakistan. Acestea au avut loc miercuri, 16 august, la Jaranwala, în regiunea Punjab, din estul țării. Evenimentele s-au dezlănțuit după ce un grup de persoane i-a acuzat pe creștini că au profanat Coranul. Mulțimea, instigată de extremiști, a atacat 21 de biserici, potrivit directorului executiv al Consiliului Unit al Bisericilor, Samson Suhail, fiind, de asemenea, atacate și unele locuințe. În cadrul unei conferințe de presă ținută la Islamabad, Suhail a declarat că Bibliile din interiorul bisericilor au fost arse, iar credincioșii au fost forțați să își părăsească locuințele. "Cerem guvernului o anchetă independentă și pedepse severe pentru cei responsabili de aceste atacuri" – a mai spus directorul executiv al Consiliului Unit al Bisericilor.

Secvențele evenimentelor

Atacul împotriva bisericilor creștine a început după ce unele persoane au raportat că au găsit pagini din Coran cu presupuse scrieri denigratoare la adresa islamului, în zona în care trăiește comunitatea creștină. Paginile ar fi fost aduse unui lider religios local care a făcut apel la toți musulmanii din oraș să protesteze. Potrivit primelor evaluări, au fost atacate trei biserici prezbiteriene, o biserică catolică, o biserică "Full Gospel Assembly" și o alta aparținând Armatei Salvării. Însă, numărul lăcașurilor de cult atacate este de 21.

Episcopii condamnă actele de violență

Președintele Conferinței Episcopale din Pakistan, arhiepiscopul de Islamabad-Rawalpindi, monseniorul Joseph Arsad, a condamnat cu fermitate ceea ce s-a întâmplat la Jaranwala și a făcut apel la guvernul din Punjab să ia măsuri imediate împotriva autorilor atacurilor. "Aceste incidente deschid calea spre nesiguranță pentru minoritățile care trăiesc în Pakistan. Lăcașurile noastre de cult și credincioșii noștri nu sunt în siguranță. Să se desfășoare o anchetă transparentă asupra acestei tragice acuzații, astfel încât să se restabilească primatul legii și al justiției și să se construiască o societate mai bună, în armonie și respect pentru religii", a scris președintele episcopatului din Pakistan într-o notă de presă, preluată de agenția Asianews.

Cardinalul Pietro Parolin: importanța dialogului

Cardinalul secretar de Stat,  Pietro Parolin, a vorbit despre importanța dialogului între religii, recent, pe 12 august, în omilia pe care a rostit-o în Angola cu ocazia hirotonirii episcopale a monseniorului Germano Penemote, noul nunțiu apostolic în Pakistan. Secretarul de Stat a amintit cum această țară asiatică are "un potențial considerabil, dar trebuie să facă față unor provocări dificile; o țară cu o majoritate musulmană în care, dincolo de reglementările în vigoare, nu este întotdeauna ușor să se asigure respectarea deplină a drepturilor minorităților religioase". Cardinalul l-a îndemnat pe noul nunțiu să transmită celor aproximativ un milion și jumătate de catolici care trăiesc în Pakistan "atenția Papei și a Sfântului Scaun pentru comunitatea lor, pentru ca, simțind legătura puternică cu Biserica universală, să se întărească în credința lor și să caute căi de dialog cu credincioșii islamului și ai altor religii". Acest dialog", a subliniat cardinalul Parolin, "este foarte necesar pentru a ne recunoaște unii pe alții ca frați și surori, în ciuda diferențelor dintre noi, și pentru a elimina orice risc de manipulare a religiei și orice legitimare inacceptabilă a violenței".



Sursa:vaticannews.va.ro